Černobíle: Je Facebook jistota, nebo akciová bublina?

Facebook je na burze. Je to jen další nafouknutá akciová bublina, která brzy splaskne, nebo naopak na burze Facebook nakonec uspěje a získá srdce investorů?

Před pár týdny vstoupil Facebook na burzu, cena jeho akcií však od té doby neustále padá. Jedná se o vážnější trhlinu, nebo se naopak firma nemusí o nic obávat, protože je to i nadále největší sociální síť na webu, která postupně prorůstá celým internetem?

První názor: FB staví na reálných základech

Předně bych chtěl podotknout, že nevím, jak se Facebooku na burze bude dařit. V ekonomice a ekonomii dostává stále větší prostor „učení“, které říká, že by ekonomové měli vědět, že nic neví, resp. že nic neumí předpovědět. K tomuto tvrzení se připojuji a pokusím se popsat pouze to, proč Facebook rozhodně nestojí na vodě a je vybudován na dobrých základech.

Facebook upsal své akcie na newyorské burze za 38 $ za kus, což překonalo původní odhady, a firma tak z primární emise akcií získala přes 16 miliard dolarů a byla ohodnocena na více než 100 miliard dolarů. Má větší tržní kapitalizaci než třeba zavedený Amazon a matadoři jako HP a Dell dohromady, a zároveň jde o největší IPO internetové firmy v historii. Zuckerbergově společnosti se podařilo překonat i legendární úpis Googlu z roku 2004. To jsou úžasná čísla.

facebook 2010.png
Facebook prostupje celým internetem a také skutečým světem. Jeho uživatele najdete všude tam, kde „teče“ internet.

Vstupem na burzu začalo pro společnost z kalifornského Menlo Parku nové období. V tom dosavadním se toho Facebooku povedlo opravdu hodně. Službu používá osmina světové populace. Facebook zaměstnává přes 3 tisíce lidí a toto číslo v budoucnu jistě poroste. Zásadně změnil způsob komunikace a sdílení informací. Z tisíců zaměstnanců a investorů udělal milionové až miliardové boháče. Dopomohl ke svržení několika diktátorských režimů.

Zuckerbergovo dítko navíc promluvilo do ekonomiky. Facebook inspiroval novou generaci podnikatelů a lidí kolem startupů a mnoha dalším firmám pomohl vyrůst. Například Zynga se díky němu vypracovala až na burzu a také v Česku se dají najít firmy, které z Facebooku dokáží těžit – například SocialBakers Jana Řežába nebo nově nastupující Brand Embassy Víta Horkého. Facebook kromě více než 3 tisíc pracovních míst nepřímo vytvořil nepočítaně dalších pracovních příležitostí – ze služby jsou živi různí konzultanti, tvůrci a správci obsahu, marketingoví a PR odborníci nebo třeba tvůrci aplikací. Firma definovala naprosto nový způsob marketingové komunikace. A zisk? V loňském roce miliarda dolarů při čtyřnásobných příjmech.

To vše za pouhých osm let, kdy Zuckerberg s kódováním začal. Jeho ambicí do dalších let je, aby Facebook prorostl skrze celý web. Díky „lajkovacím“ tlačítkům k tomu má nakročeno velice dobře.


Druhý názor: Akcie Facebooku jsou nadhodnocené

Nikdo nepochybuje o tom, že Facebook vstupem na burzu vydělal hromadu peněz a že IPO bylo pro původní podílníky a prodejce akcií úspěšné. Poslední vývoj na burze ale ukazuje, že celý kolotoč kolem největší sociální sítě světa byl nadhodnocený a že upisovací hodnoty nemusí vůbec odpovídat skutečné hodnotě společnosti.

To, že v první den obchodování nespadly akcie Facebooku pod původní upisovací hodnotu 38 $, je zásluha především investičních bank, které firmu na burzu dovedly. Upisovatelé v čele s Morgan Stanley museli celý den cenné papíry „sponzorovat“, kvůli čemuž prakticky přišli o procenta, která měli z prodeje akcií získat. Mnozí investoři už svým klientům radí, aby se akcií Facebooku zbavili, což povede k propadu hodnoty a korekci na reálná čísla. Druhý den obchodování ostatně vykázal pokles akcií o 10 % a propad dále pokračuje.

facebook akcie.png
Cena akcií dlouhodobě klesá. Na jaké hladině se nakonec ustálí?

Facebook by letos měl vykázat zisk 43 centů na akcii. Cena cenného papíru mírně nad 38 $ je tedy více než 88násobkem zisku na akcii. Naproti tomu akcie Googlu jsou nyní oceněny na zhruba 18násobek zisku na akcii, akcie Applu asi na 13násobek. Pokud by se použila stejná metodika, musely by akcie Facebooku stát mnohem méně než deset dolarů.

Zuckerberg s jeho týmem sice vládnou masou více než 900 milionů uživatelů, což někteří označují jako veliký potenciál k růstu, současné příjmy tomuto číslu ale neodpovídají. Facebook je aktuálně sedmou největší technologickou firmou světa, z pohledu tržeb se ale nevejde ani do první padesátky. V loňském roce vygeneroval zisk jednu miliardu, meziročně se ale kvůli rostoucím nákladům propadl.

Doposud není jasné, jak Zuckerberg zpeněží 500 milionů uživatelů, kteří k jeho službám přistupují z mobilních zařízení. Tato oblast přitom bude klíčová s tím, jak klesá důležitost klasických počítačů a roste právě mobilní sféra. Tradiční forma reklamy na menších displejích nefunguje a Facebook neví, jaký model zvolit. Mobilní aplikace mu navíc příliš nejdou. Jistá naděje v této oblasti určitě je. Kromě Instagramu si firma koupila také další tři společnosti (Tagtile, Glancee a Lightbox), které by měly díky svým technologiím a talentům tento problém řešit.

Facebook navíc chystá vlastní obchod s aplikacemi App Center, díky čemuž by se mohl stát silnou internetovou platformou, a v zásobě jsou také další způsoby vydělávání peněz. Společnost určitě vydělávat bude, otázkou však je, zda obhájí čísla, se kterými na burzu vstoupila.


Minule jsme vybírali, na jakém zařízení číst digitální knihy a časopisy. Vy dáváte přednost čtečkám před tablety.

  • Univerzálnější tablet – 19 %
  • Specializovanější čtečka – 81 %

Časopis Computer

V Computeru každý měsíc najdete nejdůležitější informace ze světa počítačů, technologií a internetu. Dva důkladné srovnávací testy odhalí a ocení ty nejlepší produkty na trhu. Praktické tipy a triky vyřeší nejčastější problémy s počítači i telefony. Podrobné návody a tipy vám pomohou využít technologie v každodenním životě.

001.jpg

Časopis za nejvýhodnější cenu získáte na iKiosku. Můžete si vybrat mezi tištěnou a elektronickou verzí.

Doporučujeme také speciální vydání Nejlepší návody, tipy a aplikace pro mobily. Jak si s Androidem usnadnit život.

Diskuze (14) Další článek: Acer neplánuje žádné počítače ani notebooky s čipy ARM, pouze tablety

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,