Černobíle: Fotit kompaktem, nebo zrcadlovkou?

Diskuze čtenářů k článku

26. 03. 2009 16:03

Dříve jsem používal compact Canon A610. Nefotil špatně, ale stále jsem pokukoval po zrcadlovce. Nakonec se mi podařilo koupit díky akci Nikonu zrcadlovku Nikon D70s i se setovým objektivem 18-70 DX za polovic.

Potom nastalo období, že jsem fotil jen s ní. Nicméně postupem času jsem si koupil malinkej compact se širokoúhlým objektivem Canon IXUS 860 IS.

Porovnávat kresbu a použitelnost při špatném osvětlení zde asi nemá cenu.

Takže pokud to jde, tak fotím zrcadlovkou. Ovšem někdy, např. při rodinném výletu, beru compact, protože hold když se chceme někde v lese "vyblbnout" a nechci kazit zábavu opatrným přenášením zrcadlovky, tak to jinak nejde. A další věcí je natáčení krátkých videí.

Když to zkrátím, tak v autě mám oboje. Z 80% fotím zrcadlovkou, ale compact úplně nezatracuju a nemusím se o něj tolik bát a o to se víc můžu věnovat miláčkovi a dětem.

Pár fotek najdete zde: http://www.my.wbs.cz...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 03. 2009 00:16

Uvádí se, že nejlepší kombinace je mít zrcadlovku a kompakt. Může to být pravda - sám mám D50 a k tomu Canon S45 (koupený před zrcadlovkou). Do hospody jsem párkrát vzal ten kompakt (mezi ožraly a kuřáky se mi nechtělo zrcadlo tahat). Mám spoustu fotek, nebál jsem se, že se mi s foťákem něco stane, ale: fotky jsou HNUSNÉ, ODPORNÉ a NEPOUŽITELNÉ. Stejně tak s děckama na sáňkování (hrozba pádů a koulování) jsem si jednou zkusil vzít kompakt - opět mám fůru opravdu škaredých záběrů, nad kterými každý, co už je zvyklý na naše fotky z Nikonu jen pokrčí rameny a řekne ze slušnosti: "Hmmm, no dobrý...". Upozorňuju ale, že v kategorii kompaktů fotí ten canon velice dobře a líp než mnoho současných modelů.

Argument, že kompakt je vždy po ruce a pohotovější, mi připadá směšný... Za prvé víme asi jak to vypadá, pokud je trochu špatné světlo - to si kolikrát s kompaktem zaostřuju a zaostřuju 10-20 vteřin, než se chytne, zatímco se zrcadlem prostě jen mačkám spoušť. Za druhé - většina fotek, udělaných zbrkle a bez přemýšlení (a to i ze zrcadlovky) stojí s prominutím za starou belu. Ano, mám sice zachycený nějaký okamžik, ale fotka je prostě škaredá technicky nebo kompozičně, má třeba blbou hloubku ostrosti, nemá nápad ani "šmrnc".

No a ještě dodatek k "tahání" fotobatohů. Byl jsem už několikrát na cyklodovolené v Alpách. Netahám žádný obrbatoh, stačila mi zrcadlovka se dvěma objektivy (široký a tele). Dalo se v pohodě jezdit přes hřebeny, vytažení foťáku znamenalo jen 5-10 vteřin po zastavení, mnohdy se mi zrcadlovka klimbala na krku, takže jsem v podstatě mohl fotit za jízdy. Jediné, co trochu časově omezovalo, je výměna objektivů (to navíc nezvládá manželka), tak jsem pořídil pro tyhle případy "dovolenkový" Nikkor 18-200.

Na závěr bych jen rád upozornil různé "znalce" (např. pan Kos), že všechny zrcadlovky mají automatické režimy, takže opravdu člověk nemusí "nastavovat spousty parametrů" - tahle věta je k popukání...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 03. 2009 08:08

Já bych jen k poslední větě: co jsou to "automatické režimy"? Pokud se tam počítá i předvolba clony a uzávěrky, pak je to pravda. Jinak moje zrcadlovka (DSLR) žádný automatický režim nemá

Ale on je (za předpokladu AE objektivu) dnes automatický i plný manuál, protože mi na displeji svítí, o kolik budu mít pod/přeexponováno.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 03. 2009 20:03

ok, dobře, dobře. Myslel jsem opravdu automatický režim, což mají všechny amatérské zrcadlovky (např. u Nikonu je to nižší řada D50-D40-D60 i "nižší střední třída" D70-D80-D90. D200/300 už to nemá. Nicméně samozřejmě je pravda, že priorita času/clony je také automat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 03. 2009 08:37

Automatický režim dnes už ale neznamená, že se nastaví clona/čas. Automatický režim je dnes cokoliv včetně automatického zaostření na obličeje, automatického výběru správného motivového režimu a podobně. To (naštěstí) zrcadlovky zatím příliš nezkouší. A hlavně - pokud člověk chce zrcadlovku skutečně využít, tak prostě "musí nastavovat spousty parametrů". Fotit se zrcadlem jen na plnou automatiku je plýtvání časem a penězi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 03. 2009 22:26

S tím samozřejmě nelze než souhlasit, sám fotím na režim A, v menší míře i na M (focení s bleskem, nebo za stabilních světelných podmínek). Nicméně pár známých má amatérskou zrcadlovku a někteří fotí stále na úplný automat (režim P). I tak mají znatelně lepší fotky, oproti svým původním kompaktům. No a co se týče plýtvání penězi? V dnešní době se může člověk setkat s touto volbou: Nikon D40 za 7500 Kč vs. ultrazoom za 7-10 tisíc. Dá se tady volit něco jiného, než zrcadlovka? S trochou rouhání by se to dalo nazvat jako: za stejnou cenu buď koloběžku, nebo motorku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 14:18

Já to řeším tak, že mám obojí.Na řídítkách, nebo na tráku báglu na prsou mám pohotově kompakta Fuji F700 ( před pěti roky za 14500,-) a v báglu mám svého starého Pentaxe MX (skenuji) . Pro běžné pohotové focení slouží Fuji a když je něco zajímavého co stojí za to, abych vlezl do báglu a zdržoval se, tak fotím zrcadlovkou. Akorát zvažuji, jestli bych ji neměl nahradit za DSLR. Teď je ke koupi Pentax K20 s dvěma zoomama za 24500,- . Mám ještě pevnou 135 a28, a vlastně ještě 50ku, tak by to bylo docela zajímavé. Ještě nevím... No celkově chci říci, že vše má nějaké výhody a nevýhody a zkombinovat ty dva typy foťáků je docela výhodné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
IPs
25. 03. 2009 13:51

Pro ty co se rozhodují o novém fotoaparátu bych doporučil promyslet nejenom náklady na pořízení, megapixely a zoom, ale hlavně co a kde chcete fotit. Jestliže jezdíte 2x ročně na dovolené za mnoho nebo trochu víc než za 5000,- a jsou to místa kam se nepodíváte znova, tak má obrovský smysl dát 10k za zrcadlovku a vůbec nad tím nepřemýšlet jestli kompakt nebo ne (přemýšlejte o tom jestli dáte 10k,20k nebo 30k, to má smysl) k tomu si pak dokupte kompakt za 3k. Věřte že až budete stát v chrámu někde v řecku nebo francii tak oceníte nízký šum při vysoké citlivosti, kdežto s kompaktem (jakéhokoliv výrobce, jakékoliv ceny) se budete bít do hlavy, že jste si koupili jenom kompakt, protože s kompaktem jak nemáte světlo tak jste v kompletně v pasti-. Na pláži v Itálii se sluncem vám zrcadlovka nedá nic navíc ve srovnání s lepším kompaktem, snad kromě možnosti práce s hloubkou ostrosti. Jen pro doplnění, tak celkem kvalitní zrcadlovky mnoha značek lze i se základním objektivem koupit do 10-15k, nejlevnější kolem 7k a téměř nové stroje po bazarech od 5k, takže pokud někdo kupuje kompakt za 7k tak už by měl hodně přemýšlet. Jsou totiž situace a místa kde rozdíl mezi kompaktem a zrcadlovkou je rozdílem mezi dívatelnou fotkou a žádnou fotkou. A právě takové místa se hojně o dovolených navštěvují, jsou to ale i koncerty, výstavy, oslavy a blesk(a zvláště ten na kompaktu) to jen těžko zachraňuje na víc jak 4 metry.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 19:17

3x jsem absolvoval dovolenou se zrcadlovkou, dvěma až třemi skly, bleskem, databankou, to všechno v batohu či brašně... No, je to fajn - pokud jedete fotit. A pokud se celou dovku o tu výbavu budete pěkně starat. Pokud si jedete odpočinout, je to totální blbost, kterou už nikdy dobrovolně neudělám. S kompaktíkem je dovolená pohodový odpočinek. A ejhle, fotil jsem s ním v jeskyních a na rodinné fotky 10x15 cm asi 70% snímků vyhovělo. Pravda, nefotil jsem tam netopýry v letu a nesnažil jsem se o umělecké ztvárnění jednoho zaostřeného oka krásné průvodkyně na pozadí rozmazaného podzemního jezírka. Byl jsem tam jako turista a fotil jsem paměťové záznamy jako turista - v klídku. A průvodkyně šišlala, měla nepěkný nos a kulicha.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 13:48

Uvedomujete si, ze dnes poridite slusnou zrcadlovku se setakem (bezne staci na vetsinu fotek a nebyva problem sehnat/pouzivat objektivy z analogu) a spickovy kompakt jako Panasonic DMC-LX3 za cenu co jeste 'nedavno' entry level zrcadlovku?

EVF Ultrazoomy jsem nikdy nepochopil - cest vyjimkam jako napr. Sony DSC-R1.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 13:03

Svůj názor a zřejmě v intencích předchozích komentářů jsem vyslovil zde:

http://pavelkarmelita.blog.cz/0902/ma-cenu-mit-vedle-di... ...

Škoda jen, že neexsituje ten správná kompakt, který by splňoval všechny mé požadavky a to: velikost,odolnost, kvalita obrz.výstupu a možnosti nastavení

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 03. 2009 10:55

Duel jasně ukazuje, že co člověk, to názor. Co vyhovuje jednomu, nestačí druhému a naopak. Kdyby si tohle lidé uvědomili, ubylo by flamewarů...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 03. 2009 10:30

Sice žádný vyloženě kompakt nemám (mám jednu EVF a jednu zrcadlovku), ale stejně netuším, proč by se u nich mělo slevovat z kvality snímku, jak to Dušan Kos v článku omlouvá.

Z kompaktu mohou lézt velice kvalitní fotky:

http://i.pbase.com/o2/84/836684/1/97886487.6... ...

http://i.pbase.com/o6/87/478587/1/94061613.G... ...

http://i.pbase.com/o6/64/701564/1/94841363.m... ...

http://www.upload-obrazkov.imghost.sk/files/ph770qywyr3cv8upgef... ...

U kompaktů se slevuje z úplně jiných věcí, než je právě kvalita výsledné fotografie.

PS: pane Kosi, zopakujte si češtinu. 5x jste použil mě/mně, přičemž 3x to bylo špatně

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 03. 2009 10:39

Jenže DP1 je prostě trochu jinde, věc za 20 000 Kč asi moc lidí za normální kompakt považovat nebude. Ale klidně se dá říct něco jako "u 99,5 % kompaktů budete muset slevovat z obrazové kvality". I když třeba ta rotunda na to, že je to ISO 100, nic moc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 03. 2009 11:16

Máte pravdu, je to "trochu dražší" kompakt

Pokud jde o tu rotundu, máte pravdu, Foveon hodně trpí na nedostatek světla, každopádně si ale myslím, že je ta fotka minimálně o třídu lepší, než z jakéhokoliv "normálního" kompaktu. Ono jde o to, zda člověk chce kompakt proto, že je laciný, nebo proto, že se vleze do kapsy. Ona ta DP1/DP2 dojde celkově levněji, než zrcadlovka, protože člověk dokoupí jen za pár stovek obal, kartu, a má vystaráno. A určitě nestojí 20.000 korun, ale mnohem méně: http://oehling.cz/inshop/digitalni-sigma/...

PS: díky za opravu gramatických chyb

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 03. 2009 12:04

Taky má minimálně 4x tak velký snímač. A pevný objektiv 28 mm ji v očích drtivé většiny diskvalifikuje, tudíž je úplně bezpředmětné ji sem tahat jako ukázku kompaktu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 03. 2009 12:13

Mnoho fotografů si ho ale kupuje jako doplněk k zrcadlovce, který se dá strčit do kapsy a fotit všude, a jsou nadšeni. Není to kompakt pro každého, stejně jako SD není zrcadlovka pro každého. Ale existuje a lze koupit za dostupnou cenu, takže je škoda ho nezmínit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 11. 2009 14:24

Ja tu sigmu mam a do kapsy se mi teda jako nevejde.....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 11:52

"U kompaktů se slevuje z úplně jiných věcí, než je právě kvalita výsledné fotografie."

To myslite vazne? jednim ze zasadnich riozdilu je velikost chipu a to to ma jeden ze zasadnich vlivu na kvalitu fotografie, pocinaje hloubkou ostrosti konce sumem. To mi prijde jako dost dulezite u fotografie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 03. 2009 12:00

Srovnáváte s fullframe? Myslím, že ty jsou cenově úplně jinde, než o čem se zde bavíme.

Přečtěte si reakci pana Nygrýna, ten narozdíl od vás ví, o čem mluvím

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 03. 2009 12:24

Jak říkám, Sigma s tímhle přístrojem zmátne každého, kdo se dokonale neorientuje v oboru, takže bych ji sem vůbec netahal.

Popravdě řečeno, po testu digitálů v Computeru (vyjde zítra) je mým favoritem Panasonic Lumix DMC-LX 3, ale to taky nebude zrovna mainstream (už to slyším: "Stojí to deset litrů a nemá to ani 3× zoom?"). Moc hezká hračka s moc hezkým obrazem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 03. 2009 12:42

Já teď už z foťáku prakticky nesundávám objektiv 24-60 (x1.7) - taky za 10 litrů a nemá 3násobný zoom

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 12:44

Otazka je, jestli vy vite, o cem se mluvi...

"Srovnáváte s fullframe?" - zrcadlovka nemusi byt fullframe aporad ma vetsi chip nez prakticky vsechny kompakty a to podstatne... Takze jestli pisete, ze to neni o kvalite, pak pisete blbosti. Pri stejnych technologiich ma porad vetsi chip navrch. Pokud to myslite tak, ze pepa na slunicku u more vypada dobre i z kompaktu, pak ano, zase nepiste obecne o kvalite....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 03. 2009 12:51

Přiložil jsem odkazy na konkrétní snímky, tak si prosím prohlédněte. A myslím, že věta pana Nygrýna "Sigma s tímhle přístrojem zmátne každého, kdo se dokonale neorientuje v oboru" patřila právě vám.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 14:58

Ja nepisu o Sigme, jako jste o ni nepsal Vy, psal jste obecne o kompaktech bez jakehokoliv upresneni a na to jsem reagoval.

Nechapu proc mate potrebu me porad urazet. Spis si znova precte co jste napsal sam.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 03. 2009 15:07

Znovu opakuji, že Sigma DP1 není typický kompakt, o jakých je tu řeč. Tudíž nemá smysl se s ní pořád ohánět.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 03. 2009 16:10

Ano, Sigma není "typický" kompakt, ale jinak je to typický kompakt - tedy malý fotoaparát do kapsy.

Svým příspěvkem jsem chtěl naznačit, že existuje možnost mít kompakt s kvalitními fotkami. Pavel Nygrýn reagoval úplně normálně a v pohodě, kdežto "panet" se rozhodl zase rozpoutávat dohady a tvrdit něco v tom smyslu, že kompakt má vždy horší fotky, než zrcadlovka, protože má menší čip - a právě jako reakci na příspěvek, který ukazoval, že ne všechny kompakty mají pidičip.

Já se tedy neustále DP1 neoháním - pouze se bráním proti útoku, který mi tvrdí, že jsem ve svém příspěvku o DP1 psal ve skutečnosti o všech kompaktech obecně a jsem tudíž debil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 16:18

Potiz je v tom, ze psal. Ze neumite cesky, nevyjadrite se spravne a vypadate pak jako debil, za to ja nemuzu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 03. 2009 16:21

Jak jsem zmínil v reakci na vás: Chytrému napověz... To, že patříte do druhé skupiny, opravdu můj problém není. Ostatním, kromě vás, napovědět stačilo...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 16:44

No za prve ostatni Vam napsali, ze Vami odkazovany kompakt neni "bezny" kompakt a za druhe, sam jste opravoval autora clanku kvuli cestine, tak snad chapete, co znamena mnozne cislo, pokud tedy pouzijede ve vete

" ale stejně netuším, proč by se u nich mělo slevovat z kvality snímku, jak to Dušan Kos v článku omlouvá." mnozne cislo

a vete

"U kompaktů se slevuje z úplně jiných věcí, než je právě kvalita výsledné fotografie."

taky mnozne cislo, znamenata ze ze se bavime o vice kompaktech a to radove o "vetsine", protoze nepisete, ze je skupinka extremnich kompaktu... Kdybyste chtel napsat, ze existuje i kompakt, ktery se vymyka, psal byste o JEDNOM.

Takze timto instruktaznim prispevkem o (ne)vhodnotsi pouziti mnozneho cisla, kdyz zrovna nemyslim vetsinu vam plnim mezeru ve vzdelani a v teto diskusi na tema "jeden kompakt je vetsina" konktretne s vami koncim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 03. 2009 17:00

Uvedené věty by asi v jednotném čísle působily poněkud... divně(?).

Jinak tedy zmíněné věty (už jsem je zde vysvětloval, udělám to znovu) znamenají, že si mezi kompakty mohu vybrat i takový, který fotí kvalitní fotky.

Ale jo, uznávám - chytil jste mne u neznalosti - myslel jsem si totiž, že už se prodává Sigma DP-2, protože bylo přislíbeno, že bude na trhu v únoru 2009. Předpokládal jsem tedy, že zmíněné modely jsou minimálně 2. Že jsem si to teď nevymyslel na obranu, dokazuje i příspěvek někde výše, kde píšu o DP1/DP2. Takže ano, měl jsem na mysli více, než jeden jediný model. Pokud byste chtěl proti tomu argumentovat, že DP-2 bude opět jediný model místo DP-1, tak já si to nemyslím, protože předpokládám, že se budou prodávat souběžně, jelikož mají odlišné vlastnosti a nenahrazují jeden druhý.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 03. 2009 17:02

> "a v teto diskusi na tema "jeden kompakt je vetsina" konktretne s vami koncim."

Děkuji, a budu rád, když se mnou skončíte i v jiných diskuzích, protože s vámi se diskutuje velmi těžko.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 12:50

On pise to same, co rikam ja:

"Ale klidně se dá říct něco jako "u 99,5 % kompaktů budete muset slevovat z obrazové kvality".

takze to JE o kvalite. Nez zacnete nekoho urazet, ze nevi, o cem se mluvi, zacnete u sebe a naucte se cist, kdyz argumentujete prtoti me textem, ktery vyjadruje totez, co pisu ja...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 03. 2009 12:54

Evidentně jste si přečetl pouze část příspěvku, který jsem napsal, tento jste vytrhnul z kontextu a uraženě reagujete. Je to vaše chyba, že si nepřečtete celý příspěvek, respektive si neprohlédnete odkazované obrázky. Pokud jste si je prohlédnul, a přesto takto reagujete, jedná se skutečně pouze o vaši neznalost.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 15:04

Vas prispevek mel 3 radky, ktere hovorily obecne o kompaktech a o tom, ze s kvalitou se dolu nejde a slevuje se uplne jinde, to, ze existuje jeden (dva) kompakty, ktere se tomu vymykaji (treba prave kvuli velikosti chipu, ktera je u temer vsech kompaktu proste mensi) nijak nevyvrati, ze se jde dolu i s kvalitou obrazu.

Nevim, proc bych se nemel kvuli tomu v necem orientovat. Protoze nejaky jojo nedokaze priznat, ze se blbe vyjadrilo mam byt ja ten, kdo se neorientuje?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 03. 2009 16:03

Můj příspěvek měl 4 řádky, které odkazovaly na fotografie z DP-1. Celý můj příspěvek byl o DP-1. Chytrému napověz, hloupého...

Můj příspěvek byl o tom, že se nedají všechny kompakty házet do jednoho pytle, že existují i kompakty, které fotí velmi dobře, ale u všech kompaktů musí člověk slevit z toho, že nemůže měnit objektivy, že nemůže používat tak širokou škálu příslušenství. Ale nemusí slevovat z kvality fotografií. Pokud chce kvalitní fotografie a přitom používat kompakt, má možnost.

Už mi rozumíte, nebo si budete pořát mlít svou?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 03. 2009 10:20

Také mám doma dva kompakty a pak digizrcadlovku. Jeden kompakt (canon A75) na normální focení, plochou Minoltu XT na cesty, akce a tam, kde nechci, aby mi v kapse zavazela. A potom Canon EOS 400D na hraní. Prostě vše se hodí k něčemu jinému. Nedokázal bych být jak bez kompaktu, tak bez zrcadlovky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 10:03

Myslim, ze to neni tak vhodne hadave tema jako jine:) Uz jenom to, ze se sami redaktori shodli:)

Jinak nesouhlasim s cenou a "neprakticnosti" DSLR. Cena mi prijde primerena jakemukoli lepsimu vybaveni z jakekoli (primerene) branze (lyzovani, kolo atp atp).

Co se tyce pohotovosti nerikam, ze je vzdy super tahat na krku kilo az dve fotaku, ale je to pak vyvazeno lepsimi fotkami (i ty klasicke vytahnu a fotim) at uz z dovolene nebo momentky. Zvlast u tech momentek mi kompakty prijdou hodne precenovane (aspon ty co jsem mel ja). Zapnes --- cekas --- namiris a zaostris --- cekas ---- zmacknes ---cekas ulozeni na kartu ---- cekas az se nabije blesk. tohle bylo u mych kompaktu i kolem 10 s cela akce, coz pokud chci vzit aspon trosku sekvenci neni pohotovost ani nahodou. Mozna se uz casy zmenili, ale urcite nebudou u odezvy i te nejvic prachobycejne DSLR.

Podle me je hodne velkym bludem predstava ze se zrcadlovkou musis automaticky tahat stativ a pet objektivu, na kazdej po trech filtrech, dva ruzny blesky a odrazovy plochy + stravis deset minut nasvecovani sceny, a dalsich pet nastavovanim fotaku, aby z toho vylezla o chloupek lepsi fotka nez z 100g fotaku :) Neni to tak:)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 10:21

Kdyz uvazim, ze za A10 - 1Mpx jsme davali v praci 15000Kc, ja za A40 11000, za Fuji S7000 z druhe! ruky, pravda prakticky novou 10000Kc, tak ceny levnejsich zrcadlovek jsou uplne v pohode.

Cena objektivu (pro amatery - levnych) mi taky neprijde vysoka, kdyz uvazim, kolik stoji predsadky jako tele predsadka T-con, adaptery ke kompaktum (Canonacky original 990, telepredsadka nekolik tisic). Takze nakonec clovek zjisti, ze ho i ten kompakt stoji jakesi penize a neni to o tolik vice nez zrcadlovka s objektivem navic (coz vetsine amateru staci).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 10:02

- jsou situace, kde kompaktem v podstatě není možné snímek v přijatelné kvalitě ani pořídit

- že by byla nějak výrazně lepší optika a hlavně celkové výsledky u ultrazoomů oproti kompaktům, toho jsem si nevšiml, záleží jistě model od modelu - on větší rozsah je naopak řešen právě na úkor kvality, a to i u výměnných objektivů zrcadlovek

- taková zrcadlovka Nikon D90 umí i video, možná budou i další

Každý má jiné preference, očekávání i je jinak náročný. Někdo se rozplývá nad fotem z fotomobilu, zatímco druhý má při pohledu na takovou fotku šimrání v žaludku. Někdo je nadšený z toho, jak se mu podařilo oddělit fotografovaný objekt od pozadí, druhý mu řekne, že to vzadu má nějaké rozmazané či co. Viděl jsem již několik velmi podařených snímků z kompaktu či dokonce z fotomobilu (s přihlédnutím k možnostem) a plno snímků z top zrcadlovek, které bych u sebe smazal hned v první "čistící" vlně, pokud bych je vůbec vyfotil.

Rozumné mi přijde, mít kromě zrcadlovky (pokud jí využiji) ještě kompakt pro situace, kde se tahat se zrcadlovkou je o zdraví, případně o zrcadlovku

Sám nyní mám zrcadlovku a "pošilhávám" po nějakém kompaktu do kapsy, nejlépe odolnému vodě i prachu, případně i menšímu nárazu. Bohužel foto z fotomobilu je pro mne zatím stále moc velkým kompromisem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 09:08

na tohle téma se můžeme hádat a stejně nic nevyřešíme

Někdo považuje za hezkou fotku, když je na ní ostře a barevně zachycena přítelkyně a na pozadí modré norské jezero se zasněženými vrcholky hor. Jiný při pohledu na tutéž fotku bude nespokojený, protože přítelkyně má tvář v protisvětle a ví, že by pomohlo lehné přisvícení bleskem, přítelkyně není ve zlatém řezu a nohy má příliš blízko spodnímu okraji fotky, obloha je skoro bílá místo modrá, protože nepoužil přechodový filtr, resp. obláčky se dají jen tušit, takže by to možné by to chtělo záběr více bokem ke slunci a polarizák ... a nebylo by lepší volit jinou cloun pro ostřejší pozadí ... možná jiný objektiv, tak proč to nezkusit vyfotit s jiným nastavením a příslušenstvím ? Jo to nešlo, tenkrát se mně nechtělo tahat DSLR ...

Prostě kdo ví co chci říct, má už také doma DSLR a k ní nějaký levný kompakt a ani jedno nezavrhuje. Stejně tak existují spousty lidí, kterým stačí jen jeden typ fotoaparátu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 03. 2009 09:59

V rubrice Černobíle máme vždy takováto "neřešitelná" témata, která dokonale ukáží, že svět ve skutečnosti není černobílý a je dobré poslechnout si nápady a argumenty protistrany. Proto také nenecháváme tento článek jenom v Computeru, ale využíváme možnosti diskuze zde na Živě. Někdy se povede a je plná nápadů, někdy samozřejmě skončí vzájemným urážením (a pak vypovídá jen o diskutujících, ne o tématu, což je škoda).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 10:42

Máte naprostou pravdu.

Mám už dlouho 5M kompakt od Sony a vadí mi u něj, že například letícího ptáka dobře nevyfotí a když tak jen spíše náhodou. V horších světelných podmínkách se s ním fotit prakticky nedá vůbec. Proto jsem se začal cca před 2 roky poohlížet po vhodné DSLR. Jenže ty věci, které popisujete se sice při focení snažím dodržovat, ale na snímku si spíše cením to, co obsahuje a forma je až na druhém i když podstatném místě. Přece jen fotka z DSLR je většinou lépe prokreslená. Jenže pokud budu používat většinou jen automatické režimy, tak kdo ví jestli a následnou úpravu fotek dělám jen sporadicky. I když už se k tomu odhodlám, tak tam ty chyby prostě nevidím a končím většinou u ořezu, narovnání, ořezání histogramu, klonovacího razítka a vyvážení bílé. Nic víc.

Fotím jen občas a spíše dokumentačně, fotky prohlížím jen na monitoru nebo TV, váha DSLR mě odrazuje. Po příchodu Panasonic G1 jsem pookřál a řekl si, konečně něco pro mě. Jenže v testech v automatických režimech prý fotí hůř než dobrý kompakt, cena je také vyšší než u amatérských DSLR. Takže po zvážení všech pro a proti to vidím na nákup kompromisního ultrazoomu a když kompakt od Sony odkráčí do věčných lovišť, tak k ultrazoomu ještě nějakou mýdlovou krabičku do kapsy. Nakonec, ty fotky stejně dělám jen pro sebe a jak je známo člověk si před sebou výmluvu vždy najde.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 17:16

asi tak..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 17:21

tedy to "Asi tak" patřilo k prvnímu příspěvku Provokativní a neřešitelné téma..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 03. 2009 08:30

Myslím si že 90 % lidí bohatě stačí kvalitní kompakt.

Já osobně mám tohle CANON IXUS 980 IS Black Černá http://www.digihit.cz/canon-ixus-980-is-black/d... ... a fotky mě dostačují, foťák používám na vše, jak na domácí momentky tak na dovolenou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 03. 2009 08:34

To, že máš malé ambice a/nebo neumíš fotit neznamená, že jsou na tom ostatní podobně...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 03. 2009 08:36

Já bych to procento klidně i zvýšil, na domácí momentky a dovolenou je opravdu zrcadlovka úplně zbytečná a kompakt mnohem pohodlnější.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 08:43

Na domaci momentky pouzivame to co je prvni po ruce, a zrcadlovka ma vyrazne mensi podil fotek typu prazdna scena/konec ditete miziciho za okraj. Co se pohodlnosti tyce je to zrovna doma uplne jedno..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
redaktor Živě.cz | 25. 03. 2009 12:31

Já jsem se už dostal do stavu, kdy nejsem schopen fotit kompaktem, prostě to neumím. Vím jak fotí můj stárnoucí Nikon a držím se toho, přičemž už fotím jen v režimech S/A/M. Když se mi před týdnem dostal do ruky kompakt, nebyl jsem s ním schopen vyfotit ostrou fotku ani v režimu Auto .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 07:45

vybavení digitálního fotografa dnes kráčí obvykle takto:

Kompakt - někdy ultrazoom - zrcadlovka - kompakt.

Rozdíl mezi kompaktem a kompaktem je ten, že ten první si člověk kupuje, aniž by věděl, co potřebuje a znal možnosti. Ten druhý si kupuje po pečlivém výběru jako doplněk k zrcadlovce, protože jen málokdo je ochoten vláčet stále na zádech pětikilový batoh s těly, objektivy, bleskem a dalšími krámy. Nakonec obvykle zjistí, že ze zrcadlovky má sice nádherné fotky - ale z kompaktu jich má víc takových, které ho těší (pokud tedy není posedlý technickou kvalitou, takových je také dost - poznáte je podle toho, že na focení dovolené potřebují minimálně poloprofesionální fullframe zrcadlovku, jinak by jejich snímky 10 x 15 cm strašně utrpěly).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 08:37

A vyrovnaji se uz nejake (rozumne zaplatitelne) kompakty zrcadlu v rychlosti? Zkusenost mi rika, ze manzelka sice strci kompakt do kapsy a snadno ho taha kdekoliv, ale spousta veci ji utece, nez se to naastartuujeee a zaaoostriii a vyyfootii (a zelvy frnk..;). Ja mam sice krk omackany od tahani zrcadla, ale v tomhle ohledu je na tom mnohem lip.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 08:47

Samozřejmě nevyrovnají. A nevyrovnají se jim ani v jiných ohledech. Jen mohou být stále po ruce...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 09:03

Ještě bych dodal - pokud máte DSLR v batohu na zádech a ne po ruce na krku, tak může být rychlejší i ten kompakt... Dá se vybrat typ, který se zapne kolem 1-1,5 sec a ostří za 0,4 sec - pravda, vyfotit tím překážkáře na vrcholu skoku vyžaduje předvídavost a znalost chování přístroje, ale rozhodně se s tím fotit dá.

Já si jako doplněk k zrcadlovce koupil TZ4. Možná by to chtělo něco ještě menšího...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 07:40

Autor článku evidentně neví, že existuje mě a mně. Doporučuju zopáknout

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 07:11

mi prijde dost nesikovne k tomu cernobilemu rozhodovani.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 06:58

"Zrcadlovka je kreativní nástroj, mnohem méně omezuje svého uživatele" Jistě, má to však svá ALE. Cena, váha a rozměry výbavy, to je daň za to, že uživatel není omezován. Přeloženo do denního života, majitel DSLR se teoreticky může věnovat focení čehokoliv, prakticky ale na to nebude mít. Stačí se podívat na ceny.

Tím nezatracuji fotoaparáty s výměnnými objektivy. Jen mě trochu dráždí výrok o neomezenosti možností.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 07:11

Ono to s těma cenama není tak zlý. Pravda, jisté omezení to je, ale nijak zásadní. viz. http://www.fotoradce.cz/nejvetsi-bludy-fotografie... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 03. 2009 08:34

Myslím, že to není úplně pravda, moje vybavení stálo kompletně (včetně batohů, stativů, odrazné desky ...) do 35 000 Kč a to určitě není nijak mnoho. Prostě člověk nekoupí třeba novou televizi, vynechá hospodu, nebo si odřekne lepší letní dovolenou ... a rozdíl v ceně ultrazoomu a jednodušší zrcadlovky s výbavou je doma.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 03. 2009 06:17

Mám zrcadlovku a přítelka kompakt takže se navzájem doplňujeme. Na party s sebou nebudu tahat zrcadlo stejne jako na cestování se nebudu spoléhat jen na kompakt. Všichni co znám a mají zrcadlovku mají ještě kompakt. Není co řešit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Aby som nadviazal na zaver Pavlovej casti tak sa pridam svoj pristup:

DSLR + starsi lacny kompakt s manualnym rezimom (toho sa nevzdam) + analogova "hracka" Lomo LC-A

Co je na co vhodne si asi kazdy rychlo domysli. Po poslednom nahliadnuti do produktov, co boli v teste by som v pripade nutnost vybrat si jeden "univerzal" zobral Nikon P6000

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor