Černobíle: Dozrál čas na cloud computing?

Diskuze čtenářů k článku

avatar
18. 11. 2009 22:39

Myslim si, ze tato uvaha, ci cloud ani alebo nie prisiel o niekolko dni skor ako mal. Ak by bol Chrome OS aspon trochu hmatatelny mnoho nazorov by bolo inych

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 11. 2009 20:09

Pokud by se clanek venoval mrackum i z pohledu spolecnosti a ne temer vyhradne z pohledu googlu (domaci juzri) apod., tak by redaktori zive dozajista nemuseli resit veci typu konektivita apod. Jiz dnes funguji firmy v rezimu: My mame ve firme tenke klienty a secure site-to-site vpn ke cloudu kde je uplne vse a o nic se nestarame, samozrejme krome pravidelnych plateb :P

Tato sfera ma dle meho nazoru oproti te verejne budoucnost jiz dnes jasne danou a pri jednoduche kalkulaci nakladu na vlastni IT vs jiz existujici Cloud (nejste mezi prvnimi zakazniky na kterych se musi nutne vydelat, aby se zaplatily naklady) musi spolecnost dojit k zaveru: Proc my jsme to na nase IT jeste nevyhodili

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 11. 2009 17:30

Nevidím žádný důvod proč by tenhle stav měl někdy nastat. V samotném článku zazněl názor, že se o mi bude někdo starat o systém (aktualizace a já nevím co ještě). Já tedy nevím, ale pokud se někdo dokáže pohnojit počítat čo mu dřepí pod stolem tak si bude moci pohnojit i virtuální systém. Leda, že bychom měli všichni práva na úrovni USER s přístupem do 1 složky dokumenty a vše ostatní by se mouselo dělat přes nějakého správce serveru. Přítelkyně má ve spediční firmě kde používají CYTRIX a je to na houby. Jasně, správci mohou sedět na centrále a nemusí jezdit po republice po pobčkách a řešit různé hovadiny. Ovšem na druhou stranu je rozdíl, jestli taháte přes net jen data z databáze, nebo celou plochu. Určitě každý z Vás dělal na pomalém internetu, kdy jste klikli a ono se pár desíte sekund nic nedělo, pak Vám naběhla stránka vy jste zase klikli a zase čekačka a teď si představte, že takovou rychlostí pracuje váš program a cokoli uděláte se na obrazoce projeví se spožděním pár 10 sekund, kdo z vás by to nehodil z okna ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
18. 11. 2009 22:13

Mama moja .... CITRIX, nie CYTRIX

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
18. 11. 2009 13:58

WiMax je podla vsetkeho umierajuca technologia, behom par rokov by ho mal prevalcovat LTE

http://www.mobilmania.sk/clanky/lte-je-uz-za-dvera... ...

http://www.dsl.sk/article.php...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 11. 2009 11:27

Za všechno budu platit paušál a pak to ještě operátorům někdo hackne a v lepším případě se moje data "jen objeví" někde na síti v tom horším případě si je z té sítě budu muset sám znovu stáhnout abych s nimi mohl znovu pracovat.

Dovedu si představit že to bude fungovat podobně jako nyní Exchange server kde jsou poznámky a úkoly a kalendář a pošta uložena na serveru a do zařízení se stahuje jen to co je aktuální a probíhá s ní komunikace, ale plnohodnotnej systém je na straně klienta. Ono když to bude tak rychlé jako terminálový klient, nebo VNC nebo cokoliv podobného, tak to ani tak nebude žádný super rychlý systém.

Vždyť lidé jsou schopni si stěžovat, že je brzdí i půlsekundové animace při minimalizaci okna, při zobrazování nabídky a podobně. Jak by se asi choval systém, na kterém 1000 lidí pracuje ve "wordu" dalších 1000 lidí poslouchá MP3 a něco tvoří a dalších 500 tvoří ve Photoshopu? K tomu připočítejte latenci linky a datovou náročnost při vyšším rozlišení nebo častých změnách. O Editaci videa ani nemluvím, protože náročnost střihů na procesor je často vysoká a kontrolovat kvalitu obrazu přes streamované okno nějakého ztrátového enkodéru který data z terminálu zmenšuje na únosnou mez je úplně mimo realitu. Takže klasické desktopy tu asi budou ještě docela dlouho. na druhou stranu, takovým těm brouzdalistům na internetu to brzy bude stačit. Nějaký ten atom s Bootloaderem a jedem...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
18. 11. 2009 11:16

Jak už bylo zmíněno jinými diskutujícími, rozdělil bych to do dvou rovin:

- firemní použití, na vlastním serveru (technologie Citrix, VMware). Super věc, jednoznačně budoucnost.

- domácí použití, na hostovaném řešení (Google). Zní to zajímavě, ale nepůjdu do toho. Všichni si pamatujeme, jak před časem spadly servery Seznamu a někteří uživatelé přišli o své maily. Nedokážu podstoupit riziko, že bych měl svá data hostovaná u nějakého poskytovatele s rizikem, že kvůli jeho technickému problému o ta data přijdu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 11. 2009 10:43

toto je čisto záležitosť pre firmy - ale pre nič iné. vo firme je to veľmi dobré, mať jeden server firemný, na ktorí sa zamestnanci pripájajú s nejakým klientom ktorí tvorí monitor, myš, klávesnica a možno nejaká krabička s USB portami a tlačíkom na vypnutie klienta.

ale pre domácich uživateľov? veď aj také NSA počítače sa už v minulosti stali terčom hackerov, a oni uspeli. a teda keď si PC nedokáže zabezpečiť americká tajná služba, tak dúfať že nejaká pofidérna spoločnosť to dokáže je ako dúfať že ráno nájdem pod posteľou kufor s miliónom euro.

alebo pracujem na bakalárskej práci a môj internetový operátor bude mať 1 dňový výpadok. a ja nestihnem dopracovať posledné úpravy, nevytlačím si ju, nebudem ju mať hotovú a čo teraz? čo s termínom?

nepredpokladám že cloud computing pre domácich užívateľov v ČR / SR bude realita skôr ako za 15 - 20 rokov. pretože kým sa ľudia úplne a dobrovoľne vzdajú súkromia, to potrvá dlho, možno ešte dlhšie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 11. 2009 08:03

Vize je to pěkná, ale nějak mě "znervózňuje" myšlenka, že bych veškeré své dokumenty "odevzdával" na webový server. Takové jedno datové úložiště - třeba Microsoft Documents Storage, by byl nádherný a hlavně jednotný cíl, pro nejrůznější internetovou havěť - hackery, spamery, apod.

Myslím si, že základem by vždy měl být offline počítač s nějakým základním systémem, textovým editorem a přehravačem multimédií. Internet by poté mohl být používán hlavně jako úložiště dočasných souborů (tempů) apod. či jako externí grafická či procesorová síla. Sílu streamovaných aplikací spíše vidím v televizích a konzolách, kde v prvním jmenovaném bych to viděl na kvalitní HD filmy na objednávku a ve druhém případě, jako streamování her.

Nemyslím si, že je nutné aby se vymyslela technologie cloud computingu a byla hned bezhlavě nasazována na všechno a ve všech případech - stejně jako tomu je ve všem ostatním, vždy je lepší používat umírněně.

Toť můj názor.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 11. 2009 06:44

Určitě bych svá (firma, účto, foto, video..) data internetu nesvěřil; vůbec nechápu, proč by tak měli lidi dobrovolně činit.

Pokud by někdy v budoucnu opravdu "hrozilo" že nic mimo cloud computing nebude existovat, musel bych zakoupit předem dostatečné množství HW, abych přežil bez CC.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
18. 11. 2009 07:49

přesně tak a určitě ne někomu tak neserioznímu jako je Microsoft, to je jako si vybrat banku s ruským jménem

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 11. 2009 08:46

Sedlák a Čížek jsou ještě hloupější, než jsem doufal. Ono asi obecně všichni redaktoři Živě a Computeru, neboť se evidentně nenašel ani jeden z nich (jinak by v tomhle Černobíle byl zařazen), co v tom vidí obrovskej celosvětovej bezpečnostní problém soukromí a svobody.

Ale, proč se divit, když i Amíci po vzoru EU lezou do zadku Číně a spol., prej krize, na lidský práva není čas.

Ale jo, on to tyhle teenagery život naučí, nebejt tak naivní, ještě jim teče mlíko po bradě...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
18. 11. 2009 17:34

peniaze mas tiez na internete a nie doma v ponozke.

divim sa, ze ta to neznepokojuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 11. 2009 18:26

Ty možná jo, já je "na internetu" nemám. Nepoužívám žádné internetové bankovnictví ani platební kartu.

A aby se v mých soukromých dokumentech a datech spousty klientů kdokoliv od MS (či kohokoliv jiného) hrabal, o to opravdu nemám zájem. Ani mí klienti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 11. 2009 18:40

...nějak mě to odhlásilo či co...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
18. 11. 2009 18:42

1. staci ze mas peniaze v banke a uz su na internete. nepredpokladas snad, ze pobocky banky presuvaju medzi sebou peniaze iba v papierovej podobe v nakladnom aute.

2. ak si zamestnany, predokladam, ze ti zamestnavatel posiela vyplatu prevodom.

tak ci onak, ak ich mas ty doma v ponozke, 95+% ludi nie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 11. 2009 19:48

Naštěsí zaměstnaný už skoro 20 let nejsem, uživím se lépe bez "vykořisťovatele" Zůstatky na mých účtech si možná předává místní pobočka banky s centrálou, ale těžko tak, že by je "vylepila" někam na ftp Microsoftu, kde se k nim dostane kdejaký Jouda.

Dovedeš pochopit, co jsem psal? Že má někdo doma spoustu důvěrných dat svých klientů (advokát, lékař, auditor), které na veřejnost prostě nesmí a nepůjdou? Že by se tím třeba naprosto znemožnil, ztratil by serióznost, solidnost? Nebo zastáváš naivní názor, že pokud nepácháš nic zlého, nemusíš nic skrývat?

Pro mě za mě, ať si lidi dobrovolně dají na internet cokoliv - jejich věc. Každý strůjcem svého štěstí...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
18. 11. 2009 20:30

ja rozumiem tomu, co si napisal, iba si nemyslim, ze to bude fungovat nasledovne:

"ale těžko tak, že by je "vylepila" někam na ftp Microsoftu, kde se k nim dostane kdejaký Jouda."

data mozes mat hocikde a kryptovane. a je uplne jedno, ci su to financne zaznamy, alebo firemna agenda

myslim si, ze sa na to pozeras optikou terajsich desktopovych technologii a normalneho desktopoveho uzivatela.

uvediem velmi hruby priklad: na servroch sa uz teraz valaju nespocetne kvanta osobnyvh udajov, ale podiel unikov by si tazko zratal na cojaviem 10^-30.

priklad s bankou som uviedol preto, ze su to citlive data, o ktore je eminentny zaujem.

rozhodne nie som zastancom hlupej teorie, ze pokial nepachas nic zle, nemas co skryvat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
18. 11. 2009 01:51

Nemám k tomuto důvěru

1)Nedokáži si představit jak se poperou servery až se bude připojovat tisíce lidí a vyžadovat od nich různé výpočty a převody atd.

2)proč mám ukládat svá data někde na serverech když úložný prostor v osobním počítači nebyl nikdy tak levný jako je dnes.(leda že má na tom zájem někdo jiný aby věděl na čem lidi kutí jak myslí)

3)Představa že se nedostanu k datům pokud zrovna nebudu mít připojení je pro mne nepředstavitelná.

4)Víte kolik lidí by přišlo o práci v segmentu hardware(lidi nebudou potřebovat nakupovat a klávesnice se síťovkou a s primitivním graf.čipem + monitor a tohle by jim vydržela klidně 10 let).

5)Lidi by se ocitli v podrůčí připojovatelů k internetu(ty-ty-ty a nedostaneš se k datům)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Já osobně nemohu cloud computingu příliš přijít na chuť. Uznávám, že pro určité věci je to úžasná věc, ale podle mého názoru je přesun všeho na servery nějakých cizích společností jednak nebezpečné a druhak v praxi zatím ne zcela realizovatelné. Dobrým směrem, podle mého názoru, je ten, který předvádí Microsoft v případě Live služeb a aplikací, tj. klasická desktopová aplikace ovšem provázaná s webovou službou + s možností, že se mohu v případě nouze připojit k aplikaci odkudkoliv přes web. Klasické aplikace bych ale rozhodně nezavrhoval a sám jim dávám přednost, byť některé on-line aplikace také využívám (především na netbooku). Na druhou stranu třeba takové Office aplikace v prohlížeči si u mě asi místo nezískají. Nevím totiž, proč dělat něco pomocí webové obezličky v programu, který je určen primárně k prohlížení(!) webu, když to mohu udělat v plnohodnotné desktopové aplikaci. Souhlasím tedy spíše s panem Sedlákem.

Na druhou stranu si již pár let (od dob, kdy jsem viděl různé tzv. WebOS) dokážu představit, že by se mohlo najít místo pro zařízení, která by byla vlastně jen jednoduchou platformou pro načtení a zobrazení plochy vašeho "webového operačního systému", v němž by člověk mohl pracovat, mít ho personalizovaný dle svého, měl v něm uložena svá data, atd. Výhodou by bylo, že by tento "svůj" OS mohl spustit v jakémkoliv počítači, nebo zařízení a mít vždy při sobě svá data, aplikace, nastavení, atd. Domnívám se ovšem, že k tomuto doba ještě skutečně nedozrála (ChromeOS se tomu však kožná bude zčásti blížit) a osobně bych (byť by to mohlo být jistě velmi zajímavé řešení) asi k tomuto typu služeb neměl důvěru. Možná už jsem konzervativní, ale klasický pevný disk a na něm klasický OS a klasické aplikace mají u mě stále své místo a věřím, že jej budou mít ještě hodně dlouho a nejen v mém případě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 11. 2009 00:58

BTW, uz tenhle ctvrtek pry Google vyda preview verzi Chrome OS. Sem docela zvedavej ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor