Černobíle: Desktop versus notebook

Už je to tu zase. Technologie se zase o pořádný kus hnula a návyky uživatelů změnily. O tom, zda dnes ještě dokáže obstát klasický stolní počítač, se dohadují dva redaktoři.

Notebooky zvládnou vše

Jakub Čížek: Ještě před deseti lety bych nejspíš stejně jako Dušan prosazoval všema deseti názor, že notebook může sloužit možná tak jako počítač do terénu, na vážnou práci u stolu se ale nehodí. Za tu dobu se toho ale hodně změnilo. V roce 2002 jsem si pořídil notebook i já, krátce poté klesla jejich cena z několika desítek tisíc korun na polovinu a především začal strmě růst jejich výkon. Slabé Celerony nahradily dvoujádrové Core procesory a relativně nedávno pak výkonná počítadla z řady Core i*.

Pokud používáte notebook jako jediný typ počítače po dobu několika let a koupíte si k němu větší monitor, myšáka a klávesnici, desktop vám prostě přestane chybět. Jako bonus ke všemu získáte rovnou dvě zobrazovací plochy a obecně výrazně nižší a inteligentnější spotřebu. Časem si pořídíte také lepší stůl, jehož designér už nemusí myslet pouze na účel, ale i na design – notebook totiž skutečně složíte všude a po prvním novém vyúčtování spotřeby elektřiny zajásáte definitivně.

Na běžném notebooku si nikdy nezahrajete Crysis v nejvyšší kvalitě a střih HD videa prostě bude trošku pomalejší, přehrávání filmů v HD kvalitě a další multimédia ale poběží bez sebemenšího klopýtnutí. Než se ale přihlásíte o slovo, že ten váš notebook to tak bryskně rozhodně nezvládne, připomenu, že za standard dnešní doby považuji notebook vybavený procesorem s výkonem Intel Core i5 a už brzy Sandy Bridge.

Dnešní notebooky jsou tedy pro běžného i náročnějšího uživatele dostatečně výkonné, zároveň ale mají jednu nesrovnatelnou výhodu – jsou mobilní. Mám dva notebooky. Jeden v práci a druhý doma, který je připojený k monitoru, klávesnici a myši. Kdykoliv se ale rozhodnu kamkoliv vyrazit, prostě odpojím tři kabely a jedu – se všemi daty, přesně v tom stavu, ve kterém jsem skončil. Nemusím vše potřebné kopírovat na nejrůznější externí disky, nesu si sebou přece celý notebook. Nemluvě o tom, že s notebookem docela často skončím na gauči nebo rovnou v posteli.

Dnes, po letech, bych už neměnil. Ano, videa v HD rozlišení bych na pořádné kartě s technologií CUDA sestříhal ještě rychleji, ale za cenu výrazně vyšších záloh za elektřinu a za cenu ztráty mobility, která je pro mě jako pro extrémně svobodomyslného člověka zdaleka nejdůležitější.

Výkon

Dušan Kos: Ačkoliv, jak Jakub správně poznamenal, ceny notebooků klesají, klesají i ceny komponent, které využijete pro stavbu stolního počítače. Dostatečné výkonný počítač sice stále nestojí pakatel a nikdy stát nebude, ale do desetitisíců máte také daleko. Navíc, postavit si vlastní desktop na míru, pro moje osobní potřeby a nároky, je pro mě stále cosi jako stavovská čest. Myslím si, že v tomto ohledu nejsem zdaleka sám.

Chci herní mašinu? Vím, které součásti vyměnit a které naopak ponechat – celkový výkon pak záleží jen na ochotě investovat. I tak si troufám tvrdit, že utracená částka nikdy nedosáhne poloviny toho, co by stál téměř srovnatelný „herní“ notebook. Navíc, jsou díly, které prakticky nestárnou, a při modernizaci jim tak nemusíte věnovat ani letmou pozornost. To třeba u notebooků nejde. Kupujete vždy zbytečně něco, co už máte (přitom se snažíte tvářit zeleně a ekologicky).

Z hlediska životnosti je na tom stolní počítač mnohem lépe – vždycky se divím více či méně omšelému vzhledu plastových dílů notebooku již po několika měsících používání. Oleštěný povrch okolo klávesnice nebo drobné oděrky na víku i na displeji jsou samozřejmou životní etapou každého notebooku. Druhá věc, která notebooky trápí, je jejich hlučnost a výdrž vestavěných ventilátorů. Jak je známo, po čase se z každého malého ventilátoru stane řvoun – nehledě na to, že se může zanést a z původně bez problémů chladitelného stroje se stane přehřívající se topení. Mnoho notebooků se tak sotva dožije dvou let, aniž by nenavštívili servis.

Výhodu mobility zase lze vyvážit komfortem stolního počítače a dostatkem konektivity – u desktopu netrpíte na stísněné tři, čtyři USB porty. Také dokoupením externího monitoru, klávesnice a myši v podstatě deklasujete notebook na pracovní stanici a přiznáváte se k tomu, že se vám stýská po komfortu počítače stolního. Ve výsledku si stejně musíte přizpůsobit pracovní prostředí. Jen na ten gauč se můžete odstěhovat dle libosti. Pochybuji ale, že na něm budete tak tvrdě pracovat.

Účty za elektřinu ovšem pravda nikdy nebudou takové jako u notebooků, na druhou stranu si zase můžete postavit hodně úsporný počítač, který přesto nabídne solidní výkon a současně ho zároveň bude možné ještě vylepšovat. Za zajímavé peníze si totiž lze pořídit třeba formát Mini-ITX, do kterého pak přijde úsporný procesor. Nabízí je jak Intel (klidně i ten Sandy Bridge), tak AMD. Výkon i okamžitou úsporu na nákup celého počítače, pak bude notebook dohánět celá léta s účty za elektřinu. Jestli se mu tedy nic nestane.

Diskuze (118) Další článek: Nový design vyhledávání na Seznamu: inspirace u Googlu?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,