Černobíle: Budoucnost formátu Blu-ray

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 77

Názory k článku

15. 06. 2011 22:15

Další námět do rubriky Černobíle - Lesk a bída internetových diskuzí

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 06. 2011 19:43

melo zaznit, ze dnesni pripojky netu ve vetsich mestech na HD obsah staci...ano s UPC 25Mbit si muzu výskat ale co s AžDSL / WiFi 1-2mbit ? Jeste dlouho nebude mit pristup k HD obsahu v realnem case vetsina CR a nezmeni to ani LTE apod. datove site, zde to spolehlive zabije FUP. Nechci zazit dobu, kdy bude realne si pujcit HD film on line v nekvalite alias YouTube...uvital bych distribuci v necem podobnem jako MKV kontejneru, kdy 720p je zalezitost cca. 5-7Mbit se zvukem DD 5.1.PW

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
15. 06. 2011 19:40

Toshiba HD-DVD s rozumom odpísala. BD je proste nanič a pretláčať sa so Sony, o technológiu ktorá proste v čase internetu, Steamu a ďalších cloud blbostí čo sa na nás chystajú, nemá žiadnu budúcnosť. Holá zbytočnosť, ktorá si nezaslúži ani napísať k nej komentár.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 06. 2011 18:36

BD podle mě DVD časem pokoří. NetFix apod. je jedna věc, ale pořád je tu hodně lidí, kteří mají radši krabičku v ruce. Cena BD také není nijak závratně vysoká (starší film za 200 / 300,- - samozřejmě ne u nás)
Na zálohy je to pro mě ideální - zálohuji na to seriály, kdy se mi série vejde v HD na pár BD disků. U DVD bych těch disků musel mít tunu a HDD je sice fajn, ale už jsem se za 10 let rozloučil ze 4 kusy, takže to moc spolehlivé na dlouho není (a dělat RAID pole kvůli filmům vážně nebudu). DVD a i BD co jsem kdy vypálil se mi nikdy nestalo že by bylo nečitelné (kupuji značková média, žádné no-name kšunty) a to je již nějaký ten rok.
Dalším plusem BD jsou konzole. XBOX a jeho měnění DVD disků... jaksi není moc super. Navíc až přijde lepší grafika, tak se pro distribuci her ten BD bude ještě hodit (nevím jak kdo tady, ale tahat cca. 50GB z netu bych nechtěl a navíc jak to zálohovat.. hru dohraji... ale pak se k ní za rok chci vrátit.. a celé to tahat znova ?).
Ono obecně jakékoliv tahání z netu má problém. Dnešní sítě nejsou stavěné na obrovské datové přenosy. Kdyby každý druhý tahal k tomu co tahá ještě 50GB filmy, tak se celá síť složí. Namítnout, že to nemá 50GB je ok, jenomže argument - komprese. I BD je komprimované video a prostě čim víc se to zakomprimuje, tím víc artefaktů tam vyleze.
Plus bych chtěl vidět přenosy pro 4K video s kterým se začínají ohánět Japonci... a kapacita BD už je myslím na 100GB , takže rezerva pro to tam je.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
15. 06. 2011 17:49

Myslím, že je to vcelku jasné - pre domáce PC a zálohovanie je Blu-ray mŕtva záležitosť, prevalcovali ho lacné flashky a HDD. Pri filmoch si dovolím nesúhlasiť - každý, kto videl niektoré s BBC dokumentov od D.Attenborougha na 50palcovej plazme z BR disku - mi dá za pravdu. DVD sa bude len smutne krčiť v kúte. Inak súhlasím so všeobecným názorom, že sa jedná o posledné optické médium.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 06. 2011 12:58

opticke media uz cakaju iba na vymretie! Osobne opticke media nepouziva uz skoro na nic, jedine co poslednu dobu som tak vyuzil je napalenie linuxovej distribucie a nasledne naistalovanie, ale to sa da tiez preluskat aj bez optickych medii, kedze distribucia sa da jednoducho nahrat aj na flashku a naistlovat z nej, buducnost maju jednoznacne pevne disky, clovek nahra na ne vela dat a su cenovo dostupne, akurad problem moze nastat, ked sa disk pokazi, pride clovek o zbierane data, ale myslim, ze to sa da tiez prezit a fajnovky si to daju do raid pola, a kedze vedsina domacnosti v mestach ma pripojenie cez opticke kable, tak pravdepodobne sa bude vsetko streamovat, akurad horsie to bude na dedinach, kde ten connect je predsa pomalsi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 06. 2011 11:53

Toshiba s HDDVD zdánlivě prohrála... ale ta prohra je opravdu jen zdánlivá.
- Protože moudřejší ustoupí... Toshiba už tehdy možná věděla jak to s optickýma médiama vypadá a tak vzdala, už dopředu prohraný boj.
- Protože v souboji HDDVD/BlueRay... je jasný vítěz HDD. A tak Toshiba nechala ať ta hnědá hrouda spadne na Sony... a taky ať to zaplatí.
- Jinak Sony je dost úspěšná ve vytváření standardů, které nikdo nechce (Betamax, MemoryStick, BlueRay). A užitečné věci jako MP3, nazývala pirátský formát.Jinak optická média druhý dech možná ještě chytnou, ale budou to mít dost těžký.
- Řekl bych, že 60 minut je maximální doba jakou je člověk ochoten strávit kopírováním něčeho. Ideální je tak 15 minut.
- Takže ať bude mít optické medium jakoukoliv kapacitu(dnes bych uvažoval v řádu 100GB), musí se jeho zaplnění vlézt do hodiny. Což je pěknej fičák, turbína, hurikán v mechanice, nemluvě o kvalitě zápisu.
- Dál je taky dost nepraktické kopírování dat stylem DAO, TAO. Při kopírování je pohodlné zkopírovat 5 souborů, jeden vymazat... a ne kopírovat tisíc+5, vymazat medium a kopírovat tisíc+4.
- Jediné co mě mrzí na HDD a fleškách je, že tam chybí elektronická ochrana proti zápisu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
15. 06. 2011 11:09

sice trochu OT, ale aj tak.ako by ste zalohovali citlive data (povedzme firemne a pod.) na dalsich 10-15 rokov? s tym, ze by po tych 15 rokoch bola vysoka pravdepodobnost ze sa ku nim znova dostanem. (pocitajte aj s extremnymi variantami - napr. EM pulz a podobne).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
15. 06. 2011 10:08

V článku ani v diskuzi zcela explicitně nezazněl podpůrný argument, který formátu Blu-ray nikdo neupře: pro filmové fajnšmekry jde o médium, které v kvalitě obrazu a zvuku zkrátka nemá sebemenší konkurenci. I patnáctigigové MKV snadno prokouknete, stačí k tomu 32" televize a zdravý zrak. V ostrosti a absencí kompresních artefaktů jednoznačně vede Blu-ray. Jak zaznělo, pro masy je kvalita až druhořadá. Nemluvím však o komerčním úspěchu a penetraci trhu. Mluvím o přínosu pro jednotlivce jako jsem já. Blu-ray se stává stejně nesmrtelnou značkou jako Walkman nebo PlayStation. A to mám od fanboye Sony hodně daleko. O libovolného představitele jejich současné nabídky televizí bych si neopřel ani kolo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (8)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
15. 06. 2011 09:13

Bluray je mrtvola uz od zacatku, kdo by to pouzival? Na filmy? Ty jsou na netu, na zalohy? Haha to je lepsi HDD, uz vidim jak nekdo vypaluje desitky GB na cedecko, nebo 100x par set mega, buhaha, demence, staci se kouknout co podporuje apple a hned je videt kde je budoucnost, iStiv hned od zacatku rikal ze bluray je k prdu, decka rvala a nesouhlasila a ejhle ono je to fakt uplne k prdu a nikdo to nepouziva.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (9)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
15. 06. 2011 08:51

V drtive vetsine prenosu dat mezi PC pouzivam USB Flash disk (2, 8, 16GB), protoze pres O2 ADSL internet nekam neco posilat - to je tragedie, naopak na stahovani vicemene OK (rychlosti 600-920KB/s). CDecka pouzivam jen sporadicky, kdy nekomu neco musim nenavratne dat a hlavne kvuli tom, ze chci vycerpat svuj CD cake 50ks, ktery uz mam asi rok a pul a stale je tam nekolik desitek kusu CD. Ve vetsine pripadu si jiz kupuji jen a pouze DVD cake pack 25-50ks DVD-RW (prepisovatelne) jsou v podstatne na stejne cenove urovni jako normalni CD navic nabizi vetsi kapacitu tak proc kupovat zbytecne CDcky i kdyz by byly prepisovatelna.Stejne vsem co to dam na CD nebo DVD tak si to stahnou na svuj datovy HDD a fyzicke medium CD/DVD si nechaji jako zalohu. Kdyby byl internet treba 10/10 Mbps s agregaci alespon 1:5 tak se to da normalne uploadovat, ale zase precpavat datove linky - nevim jak by to vypadalo v budoucnosti kdybych chtel posilat znamym z druheho konce republiky zajimave video z me dovolene, ktere je natocene Full HD kamerou a jeho celkova delka 30-45minut je nekolik GB (i nekdy desitek GB) dnes takto posilat pres ADSL je tragicke a na nekolik desitek hodin ci dnu a to se clovek jeste boji, ze to spadne. USB Flash disk posilat postou nebo DVD je pro me nezajimave, zdlouhave a zbytecne se vyhodi par desitek Kč za postovne, neprakticke je to.Takze abych to shrnul. Kdyby BD stalo +/- 5,- jako DVD-RW tak si budu kupovat BD 25GB a to jen a pouze BD jen abych mel nahradni fyzicky nosic pro nekoho neco vypalit. Jinak budoucnost vidim jedine v rychle konektivite (internetu). USB Flash disky zde budou jeste nejaky ten patek a co se tyce jejich prakticnosti - jsou proste bezkonkurencni - jedina nevyhoda, ze proste je nechci davat nekomu jen tak, protoze se mi uz stavalo, ze jsem si musel koupit 2x novy disk, pac puvodni se ztratil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 06. 2011 08:50

Vysoké rozlišení je sice hezké, ale uplně se bez něj obejdu. Takže taky používám na filmy raději externí disk. Je to o mnoho pohodlnější a je i jednodušší daný film během chvilky stáhnout než najít patřičné DVD.
Měl jsem možnost podívat se na 3D (aktivní brýle) a vůbec mě to nenadchlo. To v Imaxu to vypadalo o hodně líp a tam jsou ještě barevný brýle.
Takže do 3D televize bych se vůbec nehrnul. Počkám si na holografii.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 06. 2011 08:20

Podle mě optická média už nejsou ani tak počítačová média (výhody?), jen jedna z možností média filmového, s zatím nejlepší kvalitou, nejdražší. Kdo si co vybere je na něm.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 06. 2011 08:06

Podle mě dnes většina lidí zálohuje na HDD.Třeba HDD o velikosti 2TB, je více než 400 DVD. A hlavní je také rozdíl v živostnosti.Škoda, že se neprosadilo HDDVD. Byla to velice levná technologie, kde se dalo využít z velké části i technologie DVD.BR je ve srovnání s HDDVD na nic. Je drahé, zcela nová techologie a hlavně nemá téměř žádnou ochranou vrstvu, takže se lehce poškrabe.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
15. 06. 2011 07:53

no future!zálohování? ne, lepší, jednodušší a trvanlivější jsou usb disky a nemalé procento můžou ubrat i online servery typu dropboxfilmy? postupně budou dožívat jako náhrada DVD, pokud padne cena ale BD film nenabízí o tolik větší zážitek oproti DVD aby se mi vyplatilo měnit DVD za BDpřed půl rokem jsem musel kvůli něčemu vyndat z PC DVD mechaniku a už jsem ji tam nevrátil a nijak mi neschází... mp3 si raději stáhnu než bych je hledal po cedečkách, stejně tak film, data zálohuji na USB disk...a stejný přístup k DVD má spousta známých a kamarádů

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (10)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
15. 06. 2011 07:52

Kvalita internetového streamingu je pořád nižší, než ta kterou je možno dosáhnout při použití Blu-Ray. To co se Youtube a ostatní snaží nazvat 1080p FullHD, za to by se mohly stydět i některé 720p ne-streamované cesty. Je ale pravda, že pro většinu konzumentů je kvalita druhořadá a jim stačí rychlost a jednoduchost použití.
Problémem jsou taky rychlosti a HW nároky dodavatelů online obsahu. Pokud by se snažili dodávat obsah v opravdové Bluray kvalitě, tak by museli navýšit výkon svého HW a linek snad 100x.
Nelíbí se mi to, ale musím souhlasit, že BluRay nejspíš bude poslední HW médium.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 06. 2011 07:51

Ještě nedávno jsem měl názor, že Blu-ray je mrtvola. Jenže když se rozhlédnu kolem sebe a vidím všechny ty FullHD a 3D TV, říkám si, proč to lidi kupují, když pro to nemají zdroj videa? A Blu-ray by byl fajn.
Problém je, že půjčovny zkrachovaly, internet u nás je pomalý (stáhnout film - budiž, ale představte si, jak ho pomalým uplinkem vracíte! (joke)) ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
15. 06. 2011 07:40

Už dva roky říkám technologii blu-ray "mrtvě narozené dítě".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 06. 2011 07:39

"Blu-ray možná není ideální, možná není laciný a stoprocentně dokonalý, ale je jediný..." - no, právě že není jediný. Jiné varianty ho s přehledem válcují. Ty totiž sice taky nejsou ideální a stoprocentně dokonalé, ale JSOU LACINÉ! Skutečné rozšíření DVD nezpůsobila jeho kvalita, ale prodej placek za 50Kč na novinových stáncích. Pokud bude BR stát do roka 50Kč na PNS, tak mu věštím ještě nějakou budoucnost. Pokud ne, skončí v propadlišti dějin.
EDIT: Jo, a možná, že se tady v Evropě taky objeví nějaký ten čínský formát nezatížený licenční politikou a Sony utře hubu úplně (samozřejmě pouze u "prázdných" nosičů).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
15. 06. 2011 07:05
15. 06. 2011 06:37

Otázka by měla být postavena jinak, kolik znáte lidí co mají Blu-ray přehrávač a kdo z nich také nějaké ty filmy na Blu-ray má a nehraje na tom jen obyčejná DVD, já vím tak o 3 lidech a člověka který by měl dokonce vypalovačku na BD nebo rekordér znám jenom jednoho.Navíc BD proti klasickému DVD nepřináší zhola nic navíc (kromě kapacity), životnost dat je tak +- na stejno, navíc jsou BD mnohem náchylnější na škrábance. Škrábance jsou na několik let používaném DVD prostě skoro nevyhnutelné (píšu používaném, nikoli skladovaném), ale buďme upřímní, s mírně poškrábaným DVD není obvykle nikde problém (pokud už mechanika nemele z posledního), ale BD, ten je skoro na odpis.Praktická zkušenost mluví jasně (měl jsem BD vypalovačku), měl jsem 3 DVD s daty která se používala celkem často a přenáším je takhle už víc jak 5 let, když jsem pořídil BD vypalovačku, napadlo mě těch 15Gb dat vypálit na BD, bohužel ten disk byl ani ne za rok nečitelný.A filmy, když připustím fakt 3D lobby, kdy to v domácích podmínkách kdy máte i odpovídající HW (tedy ne zrovna levnou televizi) a k tomu odpovídající přehrávač+BD disk s filmem ve 3D, tak je to stejně hrůza. Navíc ten film je primárně pro kino v poměru 2,35:1, lokální distributor u náš z toho udělá 16:9 a ještě ze standardního zvuku 2.1 udělá 5.1 a výsledek, obraz vypadá hrozně a není o nic lepší než klasické DVD (možná to jen blbě vidím) a zvuk ten je na bli.. už i u klasického DVD, protože všechno co jsem jde z USA má zvuk 2.1, když z toho uděláte uměle 5.1, co dostanete, dialogy nejsou skoro slyšet, ale ten kravál okolo slyší sousedi z vedlejší ulice.Jsem pro distribuci filmů po netu, ale dokud to bude nějaká lama z Pat a Mat production prznit z původní kvality na 16:9 a 5.1 audio, ani to nebude mít dlouhého trvání

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (10)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
15. 06. 2011 06:16

Tak jak říká pan Holčík.
V západních zemích kde normálně fungují služby jako Netflix.com atd. Blu-ray budoucnost nemá.V Evropě kde netflix bude nejdříve za 1000 let (velmi optimistický odhad) bude ještě jedna generace optických nosičů (Doufám že budou velké jako gramofonová deska abych je mohl politikům omlátit o hlavu)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
15. 06. 2011 03:34

Budoucnost je ve webových "půjčovnách" filmů. Veme si, že se chci kouknout na film:
Oficiální cesta ->jdu do obchodu, koupím film, přijdu domů (2hodiny v tahu) a film dám do přehrávače
neoficiální cesta-->kouknu na oblíbené fórum, zkopíruju odkazy do stahovače, nechám to deset minut běžet(v závislosti rychlosti netu), (mezi tím můžu dělat co chci) a pak se kouknu, mám to hezky v jednom souboru, věchno hezky uspořádaný na disku v NASu, kde se na to můžu mrknout z obýváku, svýho PC nebo notebooku. Když bych měl všechno na fyzických plackách, tak by byla strašná otrava hledat ten jeden film, pka ho dávat do přehrávače, řešit poškrábaný médium a seknutí uprostřed filmu atd atd...prostě fyzický optický médium s takovou kapacitou jakou má teď (kdyby to mělo 10TB tak mlčím) nemá smysl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor