Černobíle: ACTA

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 171

Názory k článku

11. 02. 2012 15:21

K čemu všemu může ACTA vést, pokud bude uplatněno a zavedeno všechno, co ACTA umožňuje:
(1) ISP budou nadále a ještě více identifikovat a sledovat uživatele, (2) ACTA v řadě případů staví ladící programy mimo zákon, (3) ACTA staví obcházení DRM mimo zákon, ať už ho využijete či poskytnete jako program či službu,(4) Kopie DVD pro osobní potřebu může být trestným činem, (5) Půjčíte-li čtečku s knihou omezenou DRM někomu dalšímu, porušíte zákon, (6) Porušení autorského zákona jste povinní hlásit, (7) Na hranicích vám mohou prohlédnout telefon, tablet, e-čtečku i přehrávač, (8) DVD přehrávač ignorující nastavení regionu je nelegální, (9) Převést e-knihu omezenou DRM z jedné čtečky do jiné je nelegální, (10) ISP hostující "nelegální" obsah je plně zodpovědný, (11) Celní orgány musí prohledávat obsah zasílané elektroniky, (12) Na hranicích vám mohou zabavit mobil, e-čtečku, tablet, (13) Software na vytvoření kopie DVD je (opět) nelegální, (14) Nestanete-li se udavačem, budete porušovat zákon.Paraziti, kteří vytvářejí údajná
autorská díla si myslí, že jsou něco lepšího, než zbytek světa a proto by chtěli svoje nároky na trvalý zisk uzákonit s těžkými postihy pro ty, kteří jim ten zisk nebudou dopřávat. Máme se stát otroky hrstky vychcánků, kteří si myslí, že jsme hlupáci a proto na nás musí používat bič? Ukažme jim, že se mýlí a o zisk se musí přičinit každodenní prací a ne jen tím, že jednou vytvoří nějaký šmejd a nazvou ho autorským dílem a pak jen natahují ruce pro peníze po celý život. Pokud vstoupí v platnost zákony podle ACTA přestaňte kupovat jakýkoliv autorský obsah. Ať jim jejich nekonečný tok peněz vyschne.Zamyslel se již někdo nad tím
když se bavíme o autorských právech, že vlastně všichni ti údajní autoři vykrádají při tvorbě svých plagiátů již existující díla? Protože všechno na tomto světě již bylo vytvořeno nebo někde sepsáno a tito autoři si to klidně ukradnou a přepíší a pak to vydávají za svoje dílo. Proto by se mělo každé údajně nové dílo podrobit analýze a pokud se prokáže, že obsahuje motivy uvedené již jinde, tak by nemělo toto dílo dostat žádný ochranný statut.Na to, co může skutečně hrozit se podívejte sem: http://www.reformy.cz/zpravy/tajne-planovane-re... ... Ano budeme v nové totalitě, která se bude nazývat totalita autorských práv.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 02. 2012 14:54

Je to prostě složitej problém. Hlavní pachatele onoho zmíňeného činu - pirátství jsou ti, kteří daný obsah uveřejní na internetu. Ale dokumenty chtějí trestat všechny, kteří si tenhle content stáhnou. To je podle mě příliš tvrdý. A hlavě... fakt, že pojedu na dovolenou a celník mi začne projíždět disk u notebooku, kartu a paměť smartphonu atp. je pro mě nepředstavitelná, spíše z kategorie sci-fi. Obrovské porušení osobní svobody a soukromí. A navíc by mě zajímalo, jak by to ti celníci prováděli?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 02. 2012 23:00

Autorské poplatky prosím řeště, češi dělaji jako že je to nezajímá a nechá si tenhle pitomej národ všechno líbit !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 02. 2012 22:56

žádný obhájce této dohody se v redakci nenašel - to sa mate cim chlubit - ale brzo vam to internetovani pekne tipnou

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 02. 2012 15:43

Tak klady na ACTA mě hodně rozesmály. Dobrý český překlad, to je určitě velmi významné plus tohoto dokumentu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 02. 2012 15:36

To že dohoda pomůže sice v boji proti padělkům např. léků je sice pěkné, ovšem tato část této dohody měla být samostatná a ne být v jedné dohodě spolu s digitálním světem a internetem, to už neni ani jako míchat hrušky a jabka, zde je mnohem větší rozdíl...Ti co propagují tuto dohodu a ohánějí se přitom autory... Zatím sem nezaslech jediného autora třeba hudby který by si na něco takového stěžoval, naopak jejich díla se šíří a jejich méno s ním a to by mělo umělci stačit, peněz bude mít vždycky dost a jeho hlavní zisk hlavně co se do hudebního průmyslu týče bude vždy z turné a konzertů, zvláště díky tomu že právě ty velké korporace které actu prosazují mu třeba z prodeje CD dají minimum. Tím že si stáhnu mp3 neokrádám tolik autora jako spíš ty co okrádají autory. Jiné je to třeba u filmů kde náklady sou velké a řídí se to trochu jinak, tam ovšem argumentovat tím že lidé nechodí do kina... směšné, kino je zážitek, je to něco jiného než sedět doma u TV a za to lidi budou platit vždy a stahování s tim neudělá nic, což dakazuje také to že i přez velké rozmach stahování návštěvnost kin stále roste.Pak je tu další věc, opomineme turné a kina, zaměrme se na to že si chceme koupit něco starého co už známe. Pudu si koupit cd do tesca kde mě bude stát cd šílené peníze a k autorovi se stejně dostane jen zlomek z peněz? Chci si zhlédnout novou sérii svého seriálu tak budu čekat 5 let až se oběví jednou něco jiného než naše slavná ulice na nově? Koupím si starý seriál nebo film který je 3x dražší na cd než film který právě opustil kino?
NE
Pudu na internet a budu hledat a zde začíná problém, staří mološi se nejsou schopni přizpůsobit a udělat nějakou zajmavou legální cestu na internetu která by mi toto zajistila a jelikož starého psa novým kouskům nenaučíš tak pejsek se bude snažit udržet si svojí pozici stůj co stůj a tak nové štěně(internet) zakousne a starý pes se tím stane eště obávanější(ACTA).
Např. kdyby někdo udělal obchod kde budu vědět že platím autorovi a služba by vydělávala třeba jen na premium účtu znamenalo by to že cena bude nízká a spokojený budou obě strany, tím by jsme ovšem vynechali jisté pijavice a to přece nejde
Toto bylo v plánu na megaupload kde měl autor dostat 90% a tak vznikla i jedna z teorií že megaupload žalovali korporace právě díky tomu, protože to by byl jejich konec tak jak je známe. A pak zde člověk dostane exemplárně víc let než dostávají vrazi? Život nás občanů má menší cenu než peníze korporací?Velice jsem se rozesmál včera při diskuzi na čt24 kde jistá pani argumentovala tím žep rodej hudebních CD klesá... :DDDDD Pani a prodej vhs a gramofonových desek... neklesá on náhodou taky? S tim by se mělo něco dělat... Nezakážeme CD?
Další věc je ta, že kdybych tedy si nekoupil někde hudbu online ale koupil si to vaše CD teda... Kudy si to vaše cd strká do mobilu prosím? Kudy ho strčím do mp3? Nijak, musím si ho tam zkopírovat, ale POZOR tímto jsem se stal kriminálníkem, zlodějem a pirátem protože sem si právě vytvořil nelegální kopii.
V actě vážení nejde jen o stahování ale už jen pouhé vytváření kopie( podle ACTA, ne podle zákonů ČR) je zločin. Tudiž abych byl 100% čistý musel bych si vlastně pomalu na každý přehráváš kupovat vše extra? Vtip?Dobrá, i kdyby v ACTA nakonec bylo že mi budou padat od zadnice ho*** ze zlata, já bych o tom rád věděl dříve než se tak stane. ACTA vznikla za zády všech i když ovlivní nás všechny, byla postrkována dopředu rychle rychle než si někdo všimne. Kolik dalších věcí nám naše vlády tají? Kolik dohod se podepisuje za našimi zády? Je toto chování demokratického státu? Žijeme opravdu eště v demokracii? Pokud je ACTA opravdu tak zlatá tak proč kolem ní byli tajnosti? Pokud nepřinese nic nového proč jí korporace tak chtějí?
A nejvíc potom rozesměje článek ACTA kde se píše že veřejnost má býti informovaná...Média dělají z anonymous, pirátů a dalších špínu, teroristy, pomatence a kriminálníky, ovšem kdy tyto hnutí negativně ovlivnili někoho z nás? Nikoho, jejich útoky a kampaně sou v celku jasně zaměřené proti korporacím a vládám a svůj účel(zviditelnit sebe a problém který se vyskytl a měl být utajen) se jim povedl víc než na jedničku, za což by jsme jim měli být vděční. A co se pak oběví? Na nově ve střepinách reportáž o pirátech která začínala vlajkou anonymous a končila teroristama, v tu chvíli sem si připadal jako v jisté scéně z filmu V jako Vendeta (Kdo zná chápe). A co naši politici? I po provalení a podepsání ACTA mlčí do poslední chvíle a kdo jediný se o nás zajmá? Pirátaská strana která má z našich daní narozdíl od třeba ODS prd, jak smutné. Nečas zastavil ratifikaci po zvěřejnění členů ODS, copak? Našli anonymous něco víc než jen seznam členů?*******************************************************************************************************************
ZÁVĚR:
ACTA má 2 části které by měli být každá samostatnou listinou.
ACTA je obecná a v ní se může skrývat její slabost ale i neuvěřitelná síla.
ACTA byla špinavě jednaná za zády všech a za účasti velkých korporací místo expertů.
ACTA zasáhne víc občany než právě opravdové firmy které si takhle vydělávají.Je čas začít býti paranoidní.PS: ANO, já četl jak originál ACTA tak překlad.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
10. 02. 2012 13:45

Podle mého názoru je potřeba nejprve nastavit pravidla hry. Zatímco u hmotných věcí se za tisíce let ustanovil poměrně robustní systém vlastnického práva, digitalizace přinesla zcela nový prvek - "klonování". Lze získat "něco", aniž by původní majitel o "to" přišel. Krásný rozdíl v tomto je vidět v protipirátském spotu - auto by jste neukradli, kabelku by jste neukradli... Ne protože tím, by původní majitel o svou věc přišel.Neznamená to ale, že by umělec neměl být za svou činnost odměněn. Naopak, když se mi něco líbí, rád zaplatím, aby dotyčný v práci pokračoval. ALESoučasnou situaci bych přirovnal k diskusi o výběru mýta (kdo vybírá, od koho, kde, za kolik), aniž by jsme určili pravidla provozu. Toto je dáno právě aplikací myšlenek hmotného práva na to nehmotné.Když někdo výše psal, že když si koupím DVD/BD, tak si nekupuji film, ale PRÁVO se na něj koukat. Dobře, ale teď mi vysvětlete:
1, mohu si ho převést do MKV, protože nemám BD přehrávač (MKV moje TV zvládne)?
2, mohu jej půjčit bráchovi, aby se na něj podíval?
3, bratr bydlí daleko, můžu mu film poslat přes internet?
4, bratr má přítelkyni na stáži, můžu poslat film jí přes internet?
5, bratr má na privátu spolubydlící, může se na film podívat on?
6, BD jsem ztratil / poškodilo se - můžu si film stáhnout z internetu?
7, film už jsem viděl, můžu BD prodat?
8, zůstalo mi to MKV, můžu se na něj podívat i když jsem BD již prodal?Pojďme nejprve určit pravidla hry a pak se můžeme bavit, kolik kdo komu zaplatí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (8)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
10. 02. 2012 13:08

a jak to je treba kdyz reknu kamaradum vtip treba od Izera nebo nejakou hlasku z Cimrmana? to me taky zavrou pac to je verejny sireni.. nebo kdyz mam pustenou hudbu v aute pri prujezdem mestem a stazeny okynko.. to asi bude ve veznicich preplneno :oD

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 02. 2012 12:43

ACTA je velmi podivně dojednaná smlouva, která zavazuje státy k zavedení možných, neurčitých a vágně formulovaných legislativních úprav. Nenařizuje nic, ale známe státní aparát a jeho chuť zavádět taková opatření, která zvýší přítomnost státu v našich životech. To je to co mi na tom vadí. Nebezpečné je zároveň to, že stejným způsobem se k nám v budoucnu můžou dostat další, potají uklohněné dohody. A zamyšlení na závěr. Když dokáže státní aparát za současného znění zákonů odhalovat a trestat šíření dětské pornografie, jakto že si neporadí s veřejným sdílením obsahu chráněného autorským zákonem? Nebo si neporadí ani s jedním? Pokud ne, neměla by ACTA řešit spíš to závažnější?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 02. 2012 12:13

ACTA je jen začátek:
http://reporti.net/polis/planovane-represe-p... ... Slovo "autor" se v actě téměř nevyskytuje. Našel jsem tam všehovšudy asi 2 zmínky o autorech. Hlavně se tam operuje s pojmy jako majitelé práv, nebo autorská práva.
Jde tvůrcům acty vůbec o autory?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
10. 02. 2012 10:41

"Tyhle aféry každého jenom otravují. Já bych všechny ty společnosti OSA a ACTA zakázala" (Věra Pohlová - důchodkyně -85 let) Deník Metro 10.2.2012

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
10. 02. 2012 01:11

Máme tu větší problém než je ACTA a to je Církevní restituce a pak Autorské poplatky, navrhuji to jako thámata do dalšího Č-B
dále navrhuji téma: Anonymous: jste pro útoky / odsuzujete útoky ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (25)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
10. 02. 2012 00:16

Pánové, to, že berete 15 000 měsíčně za podobné fejetony, to nemá nic společného s duševním vlastnictvím. Duševní vlastnictví se tvoří tam, kam vy jste se nedostali. A proto se pochopitelně raději vystavíte "riziku", že by někdo vaše fejetony kopíroval, než abyste se vystavili riziku, že půjdete za mříže, protože máte plný nebo poloplný disk ukradených knížek, filmů a hudby. Jenže knihy, filmy a hudba, to je to duševní vlastnictví, které je hodno trestněprávní ochrany, ne vaše fejetony. Takže prosím veřejně neobhahujete beztrestnost digitální krádeže, na kterou brzy bude paragraf. Já doufám, že to bude 205a, hned pod krádeží 205.http://www.kradez-je-kradez.cz/...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (120)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
10. 02. 2012 00:05

Udělejte si o víkendu 3 hodinky čas a pusťte si http://blog.nic.cz/2012/02/09/dnes-promitame... ...
Poměrně hodně zajímavé a místy dost zábavné povídání.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor