Apple | Byznys | Evropská unie

Černé úterý pro Apple v Evropě. Bude muset doplatit 13 miliard eur na daních

Irsko bylo díky nízkým daním dlouhé roky zemí zaslíbenou pro mnohé nadnárodní korporace, které odtud řídily své evropské operace. Dublin je velmi populární destinací zejména pro farmaceutické společnosti a pak ty technologické. Důvodů je více včetně specifické legislativy, která dlouhé roky umožňovala nižší danění díky převodům do daňových rájů (tzv. systém dubble irish).

342012093
Systém daňového zvýhdonění Applu v Irsku

Nyní ale spadla klec, dublinská vláda se totiž v rámci investiční pobídky dohodla s Applem a umožnila mu v zemi platit nižší daň odměnou za to, že odtud ovládne Evropu. To se pochopitelně znelíbilo Evropské komisi, která to považovala za nerovný konkurenční boj a před několika lety začala dohodou prošetřovat.

Nyní se komisařka Margrethe Vestagerová vytasila s nelichotivým rozsudkem: Apple měl oproti ostatním zvýhodněnou pozici, a musí proto dohoda-nedohoda doplatit na daních 13 miliard eur, což po přepočtu odpovídá 351 miliardám korun. Při pohledu na letošní rozpočet by se z podobné částky uživila hned dvě česká ministerstva školství a ještě ministerstvo zemědělství.

Apple se již samozřejmě nechal slyšet, že se odvolá a že jednal v souladu s irským právem. Zároveň obvinil Evropskou komisi, že se snaží převrátit naruby mezinárodní daňový systém a její rozhodnutí zasáhne investice v Evropě. Nutno ovšem podotknout, že podobný případ se v minulosti stal Amazonu v Lucembursku, bylo tedy jen otázkou času, kdy si evropské úřady posvítí i na Irsko, poněvadž boj proti selektivním daňovým zvýhodněním a daňovým rájům je jednou z agend současné komise.

Diskuze (58) Další článek: Teenager ze Srí Lanky napadl web prezidenta a žádal odložení zkoušek. Policie ho lapila během několika hodin

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,