Ceny PalmPilotů prudce klesly

S připravovanými novými verzemi PalmPilotů slušně klesají ceny starých - 3Com má zatím taktovku pevně v ruce.
Mateřská firma 3Com (resp. Palm Computing) prudce snížila ceny dvou nejpopulárnějších verzí PalmPilota v Americe. 3Com brzy uvede na trh dva nové produkty a připravuje jim cestu, resp. doufá v rychlý doprodej skladových zásob současných verzí PalmPilotů.

Snížení ceny se týká jednak Palm III, jehož běžná prodejní cena poklesla z 369 USD pod 300 USD, a jednak počítače PalmPilot Professional Edition; jedná se v obou případech o snížení asi o 30%.

Na Palm III bude navazovat na přelomu února a března novinka, Palm III „X“, což bude pouze evoluční vylepšení Palm III (4 MB RAM, lepší displej, větší rozšiřitelnost); Palm III „X“ bude stát tolik co předchozí Palm III před zlevněním, tedy oněch 369 USD.

Podstatnou a hodně očekávanou novinkou je „Razor“ alias Palm V, zeštíhlená verze Palm III (tj. fyzicky zeštíhlená a vylehčená, výkonnostně zhruba stejná). Cena Palm V bude při jeho uvedení na trh vyšší, asi okolo 450 USD.

Živě komentuje: Palm Computing musí zrychlit tempo vývoje a začít používat agresivnější cenovou politiku, protože jeho konkurence ze strany zařízení Windows CE začne být brzy cítit. Zlevnění zařízení Palm III, které je stále lepší než většina strojů s Windows CE dnes, je dobrým krokem, protože Palm III stojí po zlevnění i polovinu toho, co zařízení s Windows CE, a to je pořádně silný argument. Za podstatný ale považuji vývoj: Piloti by za žádnou cenu neměli dopustit toho, že přijdou o technologicky vůdčí roli, tj. neměli by být pozadu s barevným displejem, bezdrátovým připojením a dalšími technologickými novinkami. Každopádně lze komentovat situaci velice obligátně: objevuje se ostrá konkurence, a to je jen a jen dobře pro zákazníky. I čeští distributoři a prodejci těchto zařízení budou muset hezky snížit svou míru nafoukanosti alespoň o několik atmosfér.

Váš názor Další článek: Prodej hudby přes MP3 začíná!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,