Ceny hardwaru mainframů klesly na úroveň riscových strojů

Velikost mainframového čipu je 14,6 x 14,6 mm, obsahuje 25 milionů tranzistorů, má 256KB cache na čipu a procesor pro počítání v pohyblivé řádové čárce.
IBM ohlásila novou řadu mainframů, které jsou od roku 1994 vyvíjeny pouze technologií CMOS, a sice jako G5 -- pátou generaci. Nové mainframy již výkonnostně překonaly stroje, které jsou vyráběny bipolární technologií -- ať už většinu konkurenčních, nebo starší verze od IBM, které lze na přání zákazníka stále dodat (některé konkurenční stroje, vyráběné bipolární technologií, mohou mít vyšší výkon při provozování aplikace, která běží na jediném procesoru). Poslední testy ukázaly 115-125 mainframových MIPS.

Velikost mainframového čipu je 14,6 x 14,6 mm, obsahuje 25 milionů tranzistorů, má 256KB cache na čipu a procesor pro počítání v pohyblivé řádové čárce. Hodinový kmitočet těchto čipů je 450-500 MHz. Čipy pro systémy S/390 ještě nejsou vyráběny poslední technologií s měděnými můstky.

Připomeňme, že mainframy v clusteru dosahují 99,999% pravděpodobnosti dostupnosti, tj. pravděpodobnosti, že systém bude nedostupný pouhé 4 minuty do roka; střední doba mezi poruchami pak je u mainframů od IBM neuvěřitelných 32 let. Celkem lze zapojit až 32 mainframů S/390 d oclusteru, takže může pracovat až 320 procesorů dohromady (tj. na jeden stroj až 10 procesorů). To s sebou nese kromě vysoké dostupnosti i vysokou bezpečnost, spolehlivost a rozšiřitelnost.

Systémy IBM S/390 jsou zatím 32bitové. IBM sice necítí nutnost potřeby přechodu na 64bitovou technologii, přesto provádí vývojové práce. Nová 64bitová technologie by měla být dostupná během dvou až tří let, aby splnila všeobecný trend.

Clustery Parallel Sysplex a Geoplex

S vyšší dostupností a výkonem souvisí clustery, které IBM nazvala Parallel Sysplex (Parallel System Complex). Do clusteru Parallel Sysplex může být zapojeno až 32 desetiprocesorových mainframů S/390, které jsou samy o sobě typu SMP. Rozšířením clusterů Parallel Sysplex na vyšší vzdálenosti pak je tzv. Geoplex, ve kterém mohou být mainframy rozmístěny na libovolnou vzdálenost, pro rychlý přenos vyšších objemů dat se pak nedoporučuje překročit vzdálenost 9 km.

Velká podpora obchodu

IBM se podařilo přesvědčit vládu Spojených států, aby uvolnila pro vývoz kryptografický koprocesor, který umí trojnásobnou délku klíče algoritmu DES. Toto uvolnění platí pro bankovní sektor celého světa, a souvisí s tlakem IBM na prosazení elektronického obchodování. Vláda Spojených států jinak považuje šifrovací klíče s vyšší délkou za zbraňové systémy.

Operační systémy pro S/390

Operační systémy pro S/390 jsou OS/390, VMS, nebo VM. OS/390 je certifikován od X/Open jako unixový, proto na něm lze provozovat např. server Lotus Domino, nebo databázový server SAP R/3 (vlastní aplikace R/3 musí běžet na AIX nebo na jiném systému). Jednou z vlastností OS/390 je, že může rozdělit mainframe na několik logických systémů, a na jedné z nich provozovat integrovaný firewall, na další testovat aplikace (třeba pro přechod tisíciletí), další části mohou běžet v rutinním provozu. Při rozdělení OS/390 na jediném systému S/390 se nemusí kupovat další licence. OS/390 umí pracovat s protokolem TCP/IP.

Vývoj a testování aplikací pro S/390

Existují celkem tři možnosti, jak vyvíjet a testovat aplikace pro S/390. Jednak to lze na vlastním mainframu, resp. na jedné z jeho logických částí (partition operačního systému), na obyčejném PC s vývojovými nástroji Visual Age, a pak tuto aplikaci přenést na S/390, případně aplikaci vyvinout na PC, odladit na mainframové desce v PC (která se vyrábí a dokonce může svojí výkonností nahradit starší systémy EC, při vyšší spolehlivosti, takže lze aplikace provádět přímo na ní), a nakonec aplikaci přenést na plný S/390.

Nový způsob propojení s periferiemi

Pro velké objemy přenášených dat mezi mainframem a periferiemi IBM vyvinula propojeni FICON (FIbre CONnection) s přenosovou rychlostí až 100 MB/s, které bude dostupné zhruba za rok. IBM tím dává na vědomí výrobcům periferií a zařízení, jakou cestou se bude ubírat, a hodlá jim toto řešení nabídnout jako standard. Současné systémy přenosu do periferií jsou přes paralelní kanál a přes optiku (SCON s rychlostí 17 MB/s).

Pokles spotřeby energie i nákladů

Kromě úspory místa oproti bipolárním strojům, kdy S/390 není o mnoho větší než lednička (úspora místa o 91 %), klesla spotřeba elektrické energie o 97 %, náklady na údržbu pak poklesly o 65 %.

Ceny systémů S/390 se pohybují od 2 milionů do 10 milionů korun, operační systém OS/390 lze buď koupit, nebo měsíčně pronajímat -- měsíční pronájem OS/390 pak po dvou letech přijde na cenu hardwaru. Technologie CMOS je natolik levná, že zákazník vždy dostane více procesorů -- upgrade funkčnosti na více procesorů pak lze provést softwarově z diskety (samozřejmě dobře chráněné). Nevyužité procesory pak lze použít jako záložní. Konfigurace hardwaru se provádí již v továrně s výhledem zákazníka na budoucí růst.

Toto ohlášení IBM přichází několik měsíců před dostupností systémů S/390 G5. Hlavním důvodem pro toto ohlášení je, že si to přáli sami zákazníci, aby mohli lépe plánovat nákup. Systémy IBM S/390 páté generace budou dostupné od září 1998.

Veškeré produkty od IBM jsou od prosince 1997 kompatibilní na přechod roku 2000.

Váš názor Další článek: Reportáž z konference Virus '98 – Ochrana dat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,