Nvidia | Grafické karty

Ceny grafik Nvidie v zahraničí konečně spadly na doporučené ceny. Jak to vypadá u nás?

Nvidia tento týden oznámila, že vlivem snížení poptávky po grafických kartách ze strany těžařů kryptoměn, které trvá už zhruba 2-3 měsíce, jsou konečně grafické karty Geforce řady 10 dostupné na některých trzích za původní doporučené ceny. U nás bohužel zatím setrvávají na vyšších cenových hladinách.

Návrat k původním cenám by znamenal, že třeba Geforce GTX 1060 6GB by opět byla dostupná za cenu kolem 7 000 Kč, Geforce GTX 1070 8 GB za přibližně 11 000 Kč apod.

Pokud se podíváme na největší české počítačové e-shopy, situace je u nás bohužel stále špatná. Třeba na CZC.cz je nyní nejlevnější GTX 1060 6 GB skladem za 7 500 Kč, bohužel se ale jedná o velmi osekanou edici s menším chlazením a pouze jedním ventilátorem.

Pokud bychom se podívali po edici s lepším chlazením a dvěma ventilátory, je cena od 8 000 Kč a výše, což je stále vysoko nad úrovní loňských původních cen. Nejlepší edice GamingX od MSI nebo STRIX od ASUS stojí přes 10 000 Kč, přitom minulý rok nebyl problém je koupit o dva tisíce levněji. A to ještě musíme přihlédnout k faktu, že dolar nám vůči koruně za poslední rok oslabil skoro o 10 %, což by se na snížení cen v korunách mělo rovněž projevit.

Pokud výrobci grafických karet tvrdí, že mají ceny stále stejné, je zakopaný pes někde v distribuci, nebo u koncových prodejců.

Diskuze (22) Další článek: Co přesně se odehrává ve vaší kůži, když máte atopický ekzém?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,