Centrum Holdings od ledna povede šéf německého AOL

Novým generálním ředitelem internetové skupiny Centrum Holdings se od ledna příštího roku stane Andreas Demuth, dosavadní šéf německé divize AOL. Ve funkci tak po třech letech vystřídá Pavla Muchu, který podle oficiálního prohlášení v tiskové zprávě spustí nový mezinárodní projekt.

Demuth kromě pozice šéfa AOL Germany působil i jako viceprezident pro strategická partnerství v AOL Europe. Jeho dosluhující předchůdce Pavel Mucha během tří let v Centrum Holdings zaznemenal několik zásadních zvratů. Skupinu například koupil americký investor Warburg Pincus, vydařila se akvizice s tehdejší českou trojkou Atlas.cz a firma expandovala na Slovensko a Chorvatsko. Mucha podrobnosti i svém novém projektu odmítl sdělit, pro agenturu ČTK však uvedl, že půjde o zcela jiný obor se zaměřením na vědu a výzkum.

Německý manažer nyní bude řídit působení Centrum Holdings na třech rozvíjejících se evropských trzích. Zejména v České republice to nebude jednoduchá situace, trh je totiž hodně přesycený a ekonomická recese není k firmám založeným na příjmech z reklamy příliš nakloněná. I přes silnou konkurenci v podobě Seznamu či Novy má však Centrum dobrou pozici a pevně zaryté kořeny. Kromě portálů Centrum a Atlas provozuje například zpravodajský server Aktuálně.cz a čtení pro ženy Žena.cz. Firma kromě toho provozuje i službu ICQ v Česku a na Slovensku.

Centrum Holdings si hodně slibuje od internetového trhu v Chorvatsku, na který vstoupila už více než před rokem. Koupí Net.hr se skupina stala tamní online jedničkou, což je dobré pro budoucí rozvoj – internet je totiž v oblíbené turistické lokalitě spíše na začátku svého rozvoje. Podobnou strategii nyní začíná uplatňovat například americká společnost Yahoo!, která expanduje na Blízký východ a do Afriky.

Absolutní českou jedničkou je už několik let Seznam.cz, dvojkou pak zůstává právě Centrum Holdings.

Diskuze (6) Další článek: 2009: Rok neklidu a nebezpečí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,