Centrino zrychluje na 54 Mb/s písmenkem g

Společnost Intel již podruhé rozšiřuje možnosti bezdrátové sítě v rámci mobilní technologie Centrino. Nyní přichází na trh posílená verze se zrychlením z 11 Mb/s (IEEE 802.11b) na 54 Mb/s (IEEE 802.11g) při zachování přenosového pásma.

Novým produktem výrazně posilujícím bezdrátové možnosti Centrina je Intel PRO/Wireless 2200BG. Poslední dvě písmenka vyjadřují podporu příslušným normám rodiny 802.11. Karta je určena výrobcům notebooků pro osazování dovnitř, takže není nutné připojovat Wi-Fi síťové produkty vně (USB, PC Card atd.).

Karta podporuje shodně s předchozími verzemi zabezpečení WEP a WPA (Wi-Fi Protected Access) s možností budoucího rozšíření na normu 802.11i či s možností podpory AES (se softwarovou pomocí). Podporuje také CISCO rozšíření LEAP nebo CKIP. Na rozdíl od předchůdců má jen model 2200BG podporu WME (Wireless Multimedia Extensions). To je však spíš výzvou do budoucna, protože totéž musí podporovat také access point a příslušné softwarové rozšíření. To má být k dispozici podle Intelu až v druhé polovině roku 2004. Při odběru 10.000 kusů karty 2200BG uvádí výrobce cenu za jednu 25 USD.

Porovnání karet rodiny Intel PRO/Wireless

Přestože výrobce popisuje všechny tři karty v obdobných produktových listech, k nejnovějšímu přírůstku chybějí hodnoty o spotřebě. Právě ta může být zajímavá, protože pro stejnou normu mají alespoň dvě uvedené verze dost rozdílné hodnoty.

Cože to je Centrino?

Pod tímto označením uvedl Intel dne 12. března 2003 komplex součástí vzájemně spolupracujících. Srdcem je procesor Pentium M (32 + 32 KB cache L1, 1024 KB cache L2, Enhanced SpeedStep, SSE II), dále čipová sada řady 855 a nakonec bezdrátové připojení k počítačové síti Intel PRO/Wireless.

Šance rostou

Poslední dobou notebooky s Centrino technologií byly poněkud rozpačité. Na jedné straně disponovaly výhodami procesoru Pentium M, na druhé straně nutily uživatele či prodejce dokupovat či dodávat Wi-Fi karty s podporou rychlejší G varianty, protože integrovaná B verze přenosovým výkonem do 11 Mb/s nepostačovala. Nová síťová karta 2200BG řeší situaci především pro státy s oblibou 802.11g a bez výrazné podpory 802.11a. Do této skupiny patří i Česká republika.

Přenosová rychlost 54 Mb/s se však ve spojitosti s Centrinem neobjevila poprvé. Již 27. října 2003 uvedl Intel A verzi s označením Intel PRO/Wireless 2100A (podle IEEE 802.11a), což ovšem obnáší provoz v prozatím problematickém pásmu 5 GHz.

Diskuze (8) Další článek: NPD Group: Stahování znovu na vzestupu

Témata článku: , , , , , , , , , , ,