Centrální stupeň rakety SLS se vydává na Floridu k prvnímu startu

  • NASA vyzvedla centrální stupeň rakety SLS z testovacího zařízení ve Stennisově kosmickém středisku
  • Centrální stupeň míří na Floridu
  • Tam se bude připravovat na první start

Pár dní poté, co NASA oznámila výběr dodavatele lunárního modulu, pokročila v přípravách na první start rakety SLS. Podle současných plánů bude raketa vynášet loď Orion, která se na oběžné dráze Měsíce spojí se Starship nebo se stanicí Gateway.

Centrální stupeň rakety SLS o výšce 65 metrů byl posledních 15 měsíců ve Stennisově kosmickém středisku v Mississippi, kde absolvoval sérii testů Green Run. Posledním z osmi testů byl statický zážeh všech čtyř motorů. Kvůli problémům se musel opakovat. Druhý zážeh 18. března proběhl bez problémů a v plné délce osmi minut.

Po kontrole dat bylo rozhodnuto, že test proběhl dobře a začaly přípravy na vyzvednutí centrálního stupně z testovacího zařízení B-2. K tomu došlo v průběhu pondělí a úterý.

První start se blíží

Nyní bude centrální stupeň naložen na loď Pegasus, která má délku 95 a šířku 15 metrů. Loď dopraví centrální stupeň do Kennedyho vesmírného střediska, kam má podle současného harmonogramu dorazit 29. dubna. 

V průběhu května by mohl být centrální stupeň připojen k boosterům SRB, které byly sestaveny na začátku roku. Následně proběhnou další testy a pak už bude na vrchol rakety připojena loď Orion s urychlovacím stupněm. Celá sestava se pak vydá na startovací rampu – nejdříve zkušebně, pak už ke startu.

První start SLS měl proběhnout v letošním roce. Existuje určitá možnost, že se to ještě dokonce roku stihne, ale pravděpodobnější je posun na začátek roku 2022.

Artemis Živě: Návrat člověka na Měsíc

Artemis je kosmický program NASA, jehož úkolem je obnovit lety člověka na Měsíc. Na oběžné dráze Měsíce bude vybudována stanice Gateway. Posádku ke stanici bude dopravovat kosmická loď Orion, vynesená raketou SLS. Na povrch Měsíce dopraví astronauty modul HLS, kterým bude minimálně při prvním přistání Starship od SpaceX.

Naplánované mise:

  • Artemis 1: Nepilotovaný let, kdy bude loď Orion navedena na oběžnou dráhu kolem Měsíce a pak zpět k Zemi. Termín: konec roku 2022
  • Artemis 2: Pilotovaný oblet Měsíce. Termín: rok 2023
  • Artemis 3: Přistání člověka na Měsíci. Termín: nejdříve v roce 2024
  • CLPS: Doprava vědeckých experimentů na povrch Měsíce jako podpora programu Artemis. Termín: od roku 2021
Váš názor Další článek: Rusko ukázalo první modul své budoucí vesmírné stanice

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,