Centarsia: Zajímavá práce s obrázky

Pokud ještě máte tu čest pracovat s klasickými fotkami, pak vás jistě zaujala nabídka některých fotolabů, které k vyvolaným fotkám přidají jednu další, kde jsou zmenšeniny oněch fotografií.
Pokud ještě máte tu čest pracovat s klasickými fotkami, pak vás jistě zaujala nabídka některých fotolabů, které k vyvolaným fotkám přidají jednu další, kde jsou zmenšeniny oněch fotografií. Totéž a mnoho dalšího dokáže program Centarsia od Alhena Design.

Po stažení a jednoduché instalaci programu vás přivítá jeho celkem dost složitá konstrukce, avšak pouze na první pohled. Prvním a nejdůležitějším krokem je zvolit si hlavní obrázek (master image), tedy hlavě jeho parametry, šířku a výšku. Pak otevřete Queue Manager (opravdu nevím, jak tohle spojení přeložit), kde vyberete buď jednotlivé obrázky nebo rovnou celý adresář, v němž se nacházejí obrázky, které se mají stát základem toho budoucího. Pak jejich seznam převedete na mozaiku stiskem tlačítka Add Listed Files to Selected Queue. Pak ještě můžete nastavit, jaká má být mezi malými obrázky mezera, popřípadě ještě upravit jejich světlost atd. Potom se stiskem tlačítka OK přenesete opět do původního okna, kde vyberete příkaz Run Mosaic. Pak musíte chvíli čekat – čím více je obrázků a čím větší je jejich velikost, tím déle celý proces, o jehož průběhu jste informováni ve stavovém řádku, trvá. Jestliže jste špatně počítali a hlavní obrázek je větší než mozaika, podle potřeby ji „ořežete“ (Crop Master Image). Dílo dokončíte uložením hlavního obrázku.

Program je sharewarový, což ale pouze znamená, že počet obrázků v mozaice je omezen na 400 (to je podle mne celkem ucházející počet), a musíte snést pohled na reklamní banner. I tak si myslím, že by si Centarsia měla najít místo na každém počítači, kde se pracuje s více obrázky; pro majitele digitální fotoaparátů je to povinnost.

Download, velikost 1,1 MB

Diskuze (1) Další článek: Co si dát dvacet (giga)?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,