Cenový přehled českého webhostingu - vyberete si?

Malý srovnávací test webhostingů, který najdete v tomto článku, by vám měl pomoci v orientaci v nabídce, která je na trhu dostupná. Vybrat by si měl nenáročný uživatel, orientovaný na nízkou cenu, ale i profesionál, který požaduje maximální služby.

Související odkazy

Slovník
banner
doména
server
UPS

Webové stránky dnes zkouší dělat kde kdo. Pokud se spokojíte s některou z nabídek freehostingových společností, nebude tento článek asi pro vás. Ale pokud chcete mít vlastní doménu, požadujete uživatelskou podporu, chcete stránky využívat komerčně, nechcete na nich mít žádný reklamní baner od freehostingové společnosti, to jsou některé z důvodů, proč zvolit webhosting komerční.

Tři kategorie uživatelů

Vytvořili jsme tři fiktivní kategorie uživatelů. Každý uživatel má pochopitelně trochu jiné preference, ale některá z našich kategorií by měla být každému z vás nejbližší (s jistou tolerancí). První kategorii můžeme pracovně nazvat "běžný uživatel". Chce mít stránky pod vlastní doménou, stačí mu klidně i jedna e-mailová schránka, bude mu stačit 10 MB prostoru na serveru a nepožaduje ani databáze ani skriptování. Zároveň chce utratit za takovou službu co nejméně, do 100 Kč měsíčně, ale čím méně, tím lépe.

Druhá kategorie je "zlatý střed". Jedná se o náročnější uživatele, kteří požadují totéž co předchozí skupina, ale ještě několik služeb navíc. Určitě budou potřebovat větší kapacitu, ale vejdou se do 200 MB. Využijí i více e-mailových schránek, ale 5 jim bude dostačovat. Chtějí mít stránky dynamické, takže potřebují i databázi a skriptování. I přesto se ale stále jedná o kategorii, u které hodně může rozhodovat cena služeb. Mohou sem patřit například počítačoví nadšenci, studenti, malé firmy a podobně. Nemohou si dovolit platit přemrštěné částky, ale jsou ochotni investovat sumu do 300 Kč měsíčně.

Třetí kategorii pak tvoří "profesionálové". Patří sem hodně nároční uživatelé, větší firmy, webdesignéři a podobně. Požadují zjednodušeně řečeno vše. Kromě požadavků předchozí skupiny (hlavně co se skriptování a databází týče) nechtějí být omezováni ani prostorem na disku, takže 500 MB je pro ně minimum. Chtějí mít kompletní kontrolu nad svým serverem, vlastní IP adresu, šifrování, úpravu stránky "404" a podobně. Za podobné služby jsou pak ochotni zaplatit i 1100 korun za měsíc.

Startovní pole

Nelze pochopitelně prozkoumat nabídky všech webhostingových poskytovatelů, protože jich je v ČR nepřeberné množství. Zároveň ovšem platí, že těch opravdu špičkových a profesionálních není příliš. Jistě se dá najít i webhosting, kde vám za pár korun nabídnou neuvěřitelné služby. Když si pak ale člověk zjistí hardwarovou konfiguraci těchto "serverů", často nevěří vlastním očím. Jedná se velmi často o zcela běžné stolní počítače, chybí dokonce i UPS, o kvalitním a pravidelném zálohování lze s úspěchem pochybovat a o dohledové službě 24/365 taktéž. Od těchto nabídek rádoby profesionálů raději ruce pryč. Než tohle, to už je lépe zvolit kvalitní freehosting.

Nenechte se proto zlákat pouze cenou, ale raději si zjistěte i nějaké ty reference, pokud je to jen trochu možné. Dobrým parametrem může být například to, kolik virtuálních serverů společnost provozuje. Je rozdíl, jestli se jedná o tisíce a nebo o jednotky či desítky. Pochopitelně nechci tvrdit, že čím více virtuálních serverů, tím lepší webhostingová společnost, ale pro základní orientaci to lze použít. I my jsme zvolili tuto metodiku a pro náš jednoduchý "srovnávací test", či přesněji řečeno "test vhodnosti pro danou kategorii zákazníka" jsme zkoumali prvních deset hostingových společností na žebříčku podle počtu hostovaných virtuálních serverů. Jejich seznam najdete v následující tabulce, která pochází od společnosti HorMart a metodiku získaných dat nejdete zde. Data jsou k 1.7. 2005.

pořadí provozovatel počet virt. serverů
1. ACTIVE24 / Globe Internet 27800
2. P.E.S. consulting 26100
3. CZECHIA / ZONER SOFTWARE 16500
4. IGNUM 10500
5. INTERNET OnLine 7700
6. HYPERLINK / CP Online 7200
7. NETHOST.CZ 7100
8. PIPNI 5100
9. WEB4U 4750
10. SUPER HOSTING 4500

Jednotlivé typy uživatelů jsme si už nastínili, takže se pojďme podívat, co pro vytvořené kategorie nabízí jednotliví poskytovatelé a který z programů bude nejvhodnější. Na webových stránkách poskytovatelů je obvykle uvedena hlavně cena bez daně. V naší tabulce jsou ceny uvedeny s DPH a i když jsou rozpočítány na měsíc, účtovací období je obvykle čtvrtletní (alespoň pro nejnižší varianty, kde může být i roční).

Zároveň je třeba říci, že je po dohodě obvyklé, že k základním funkcím si můžete buď za jednorázový a nebo měsíční příplatek přikoupit služby, které v základním programu nejsou. Záleží jen na domluvě s poskytovatelem. Nelze však cenu existujících programů srazit níž například tím, že některé služby nepotřebujete. Někdy lze však cenu snížit tak, že zaplatíme na rok dopředu. V tabulce jsou ale uvedeny ceny běžné, tedy ty "nejvyšší" neboli ceny bez jakýchkoliv výhod a snížení.

Pokud to bylo jen trochu možné a šlo zkombinovat nižší cenový program s doplatkem za nadstandardní službu (velmi často je např. dostupné skriptování bez databáze), zvolili jsme raději tuto variantu, pokud ji poskytovatel v ceníku nabízí. Srazili jsme tak výslednou cenu o něco níž, než by byl býval stál vyšší cenový program, který požadovanou službu obsahuje již v základní nabídce. Tyto "starosti" s kombinováním se týkají především druhé kategorie zákazníků, neboť v první kategorii nepožadujeme kromě nízké ceny téměř nic, nejvyšší varianta pak předpokládá vše v rámci zvoleného programu.

Vyšší cenové programy samozřejmě obsahují vždy ty služby, které jsou součástí programů nižších a další služby navíc. Proto pro kolonku "další služby" platí to, že její součástí by měl být i popis z nižšího cenového programu a zároveň je pochopitelné, že v této položce najdete jen výběr toho, co všechno kompletní nabídka obsahuje. Pokud tedy nějakou pro vás důležitou vlastnost nevidíte, nemusí to nutně znamenat, že ji daný cenový program nemá.

Důležité upozornění se týká i cen za doménu. Uvedené ceny se týkají pouze platby za hosting, doména se platí zvlášť. U řady poskytovatelů lze ale získat doménu zdarma využitím různých akčních nabídek, prázdninových slev nebo tím, že si hosting předplatíte předem na celý rok. Po výběru poskytovatele se pak tedy vyplatí sledovat aktuální nabídku slev.

Kategorie první - nenáročný zákazník

Zopakujme si tedy podmínky. Minimální cena, stačí nám 10 MB na disku, vhodné pro statické webové stránky, takže nepotřebujeme databázi ani skriptování. Samozřejmě ale požadujeme e-mail, i když nám stačí klidně i jedna schránka.

provozovatel cenový program cena/měsíc prostor e-mail. schránek další služby poznámka
Active 24 /Globe Internet SUPERPAKATEL 46 100 MB neomezeně přístup do log souboru  
P.E.S. consulting Pidi Lite 60 10 MB 1   omezení trafficu na 10 GB měsíčně, bez technické podpory
CZECHIA / ZONER SOFTWARE Start 172 50 MB 11 statistiky roční fakturace
IGNUM Fast 178 150 MB 10 neomezený počet subdomén, PHP, SecureFTP, úprava 404 stránky roční fakturace
INTERNET OnLine Web Standard 177 50 MB 1    
HYPERLINK / CP Online Poppy 24 50 MB 1 včetně PHP a MySQL  
NETHOST.CZ Mini 95 50 MB neomezeně PHP, statistika návštěvnosti  
PIPNI Profi 119 1 GB neomezeně včetně PHP a MySQL, úprava chybových stránek neexistuje telefonická podpora
WEB4U Hit 119 10 MB 3 úprava 404 stránky  
SUPER HOSTING Start 58 2 MB neomezeně    

Tabulka je řazena podle počtu virtuálních domén, tedy ne podle ceny. V této kategorii nasadil velmi agresivní cenovou politiku CP Online (už vidím v diskusi poznámky o tom, že chválíme sami sebe), kdy je za směšnou cenu nabízen cenový program, který obsahuje dokonce i MySQL a PHP. Cenově zajímavým programem v této kategorii je i Pidi Lite od P.E.S. Consulting. Poněkud málo i pro běžného uživatele jsou pouhé 2 MB v programu Start od Superhostingu, vzhledem k tomu, že ve vyšších cenových programech "rozhazuje" gigabajty. Pod sto korun se ještě vejde program Mini od NETHOST, kde můžeme využít i PHP skripty, což ovšem obyčejný uživatel asi neocení. I když tedy riskuji záplavu nadávek a nařčení v diskusi, v této kategorii jsem nucen vybrat jako nejvhodnější program Poppy od CP Online, který je nejlevnější, splňuje všechny požadavky a dokonce je použitelný i pro druhou kategorii uživatelů, pokud pomineme jen 50 MB diskového prostoru.

Kategorie druhá - dynamické stránky

Podmínkou druhé kategorie jsou dynamické stránky, takže potřebujeme databázi a skripty. Nepotřebujeme ale celkem žádné další funkce navíc, takže i zde hledíme hodně na cenu.

provozovatel cenový program cena/měsíc prostor počet emailů další služby poznámka
Active 24 /Globe Internet Slim + 100 Kč za DB 415 2 GB neomezeně statistiky, nastavení chybových hlášení  
P.E.S. consulting Normal Lite 119 500 MB 50 nastavení chybových hlášení omezení trafficu na 25 GB měsíčně
CZECHIA / ZONER SOFTWARE Linux Plus 345 300 MB 31 přístup do log souborů pouze linuxová varianta, pro ASP nutno zvolit program dotNet za 350
IGNUM Complete 464 600 MB 50 přístup do log souborům, periodické spouštění skriptů  
INTERNET OnLine Web Plus 464 50 MB 6    
HYPERLINK / CP Online Raspberry

110

200 MB 10    
NETHOST.CZ Start+ 290 200 MB neomezeně přístup k log souborům, SSL  
PIPNI vyšší cenový program se liší pouze dvojnásobnou cenou a dvojnásobnou diskovou kapacitou, funkce zůstávají          
WEB4U Optimal 201 300 MB 20    
SUPER HOSTING Normal 228 5 GB neomezeně neomezený počet subdomén, SecureFTP, změna 404 stránky  

O prvenství v této kategorii soupeří program Normal Lite od P.E.S. Consulting a Profi od Pipni. Obojí má své mouchy, v prvním případě se jedná o omezení měsíčního přenosu dat na 25 GB, v druhém případě zase chybí telefonická podpora. Vítěz tedy není jednoznačný.

Kategorie třetí - chceme všechno

Nezáleží nám na penězích, chceme mít všechno, co nejkvalitněji a profesionálně. Většinu funkcí už máme v ceně a připlácet musíme opravdu jen za maličkosti. To je stručný popis třetí kategorie. Cenový strop byl stanoven na 1100 Kč.

provozovatel cenový program cena/měsíc prostor počet emailů další služby poznámka
Active 24 /Globe Internet Profi 1166 5GB Linux, 2GB Win neomezen další 3 samostatné FTP účty, e-commerce, vytváření domén III. řádu  
P.E.S. consulting Exklusiv 1190 2 GB 200 možnost omezení FTP přístupu na konkrétní IP adresy omezení trafficu na 100 GB měsíčně
CZECHIA / ZONER SOFTWARE A-profi 1059 800 MB 81   pouze kombinace ASP.NET/Windows
IGNUM Enterprise 1059 2400 MB 200 vlastní IP adresa  
INTERNET OnLine vyšší cenový program není k dispozici, lze dokoupit větší diskové kvóty
HYPERLINK / CP Online Melon 660 1600 MB 60    
NETHOST.CZ Maxi 980 1000 MB neomezen vlastní IP adresa  
PIPNI vyšší cenový program už neexistuje, viz nižší cenový program          
WEB4U Business 940 1000 MB 300 další FTP přístup  
SUPER HOSTING Extra 1188 10 GB neomezen vlastní IP adresa  

Jak je vidět z tabulky, ne každý se do cenového limitu vešel, ale je pravda, že v této kategorii už nějaká stovka nehraje roli. Zde je důležitá zejména kvalitní uživatelská podpora, dohled, zálohování a umístění na výkonných serverech na páteřní síti. O prvenství bojují (i stejnou cenou) společnosti Czechia a Ignum, ale v základním portfoliu služeb bez nutnosti dalších doplatků vítězí asi přeci jen Ignum.

V této kategorii však hraje velmi významnou roli přístup k zákazníkovi. Nelze určit jednoznačného vítěze jen pomocí nesmyslných čísel jako jsou gigabajty diskového prostoru. Hyperlink sice opět zkouší agresivní cenovou politiku, ale v základní nabídce není tolik funkcí jako u konkurence a doplacením jednotlivých vymožeností se cena prakticky srovná.

V této kategorii tedy vítěze neurčíme. Profesionál stejně nepotřebuje radit s výběrem webhostingu a tato tabulka má sloužit jen pro rychlý přehled. Zbytek už si musí dojednat osobně a právě na vstřícnosti jednotlivých poskytovatelů k individuálním požadavkům klienta záleží nejvíce.

Co nám tedy tento malý přehled ukázal? I komerční webhosting je dnes nabízen za velmi rozumné ceny. Menší poskytovatelé se snaží bojovat zejména tím, že nabízí řadu pokročilých služeb již v základní nejlevnější nabídce. Snaží se rovněž ohromit nabízeným diskovým prostorem. Velcí poskytovatelé zase umí nabídnout služby i velmi náročným zákazníkům.

Doplněno: O problematice webhostingu se můžete více dozvědět i na http://domeny.zive.cz

Diskuze (135) Další článek: Žádost Applu o patentování iPodu zamítnuta, rychlejší byl Microsoft

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,