Evropská unie | Autorské právo

Celoevropský protipirátský zákon je jen otázkou času. EP už sepsal základní studii

Výzkumná služba Evropského parlamentu (EPRS) provedla rešerši členské autorskoprávní legislativy a současných výzev na internetu, aby krátce před Vánocemi publikovala hutný dokument o 112 stranách Challenges facing sports event organisers in the digital environment (PDF).

I když by se dalo podle názvu čekat, že se věnuje ryze sportu, ve skutečnosti jde k podstatě věci a jeho autoři upozorňují na rozdílné pojetí autorských práv (a jejich porušování) napříč starým kontinentem.

Jedním z řešení má být to, co už potkalo jiné kapitoly digitálního byznysu: harmonizace – tedy sjednocení těchto legislativ a vytvoření společných protipirátských pravidel:

The third – and most effective – legislative tool (Option L.3) would involve adopting an EU anti-piracy act, in the form of a new EU regulation, providing for all the legal tools envisaged by the policy proposal.

Evropský Anti-Piracy Act unii zatím opravdu chybí, byť země už dnes svazují různé mezinárodní dohody. Každá členská země ale na pirátství a jeho kriminalizaci i tak pohlíží různým způsobem. Na jedné straně proto může být v tomto směru poměrně svobodomyslné Česko, no a na druhé třeba některé země Beneluxu a ex-člen Velká Británie, kde už v minulosti soudy a další instituce mnohokrát nařizovaly operátorům, aby zamezily uživatelům třeba v přístupu k The Pirate Bay. To u nás zatím nikdy nebylo na pořadu dne.

EU Anti-Piracy Act by toto mohl změnit a prosadit tvrdší linii. A to i z hlediska toho, jak přistupovat ke stahování pirátského audiovizuálního díla. Zatímco některé země včetně ČR stahování A/V warezu pro vlastní potřebu de facto tolerují, jiné postihují. Ostatně, v minulosti označil takové stahování za problematické i Soudní dvůr EU, který je přitom v otázce výkladu unijního práva nejvyšší autoritou.

V každém případě, zatím se jedná opravdu jen o studii parlamentních výzkumníků a nikoliv o legislativní návrh. Jeho příprava bude nicméně jen otázkou času a souvisí s postupnou harmonizací celé digitální ekonomiky.

Celé znění studie:

Diskuze (67) Další článek: Samsung omezil výrobu LCD, ale nakonec s ní ještě nekončí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,