Celeron je mrtvý, ať žije… Celeron

Zapomeňte na čip Celeron, je tu... nový procesor se stejným názvem, stejnou cenou, ale dosahující skoro výkonnosti mnohem dražšího PentiaII !
Na starý Celeron, jehož konstrukce a vůbec marketingový záměr byly překvapivě velkými chybami Intelu, je zapomenuto. Nová verze Celeronu má již cache druhé úrovně a běží na vyšším taktu; Intel ji navíc kajícně nasadil na cenově stejnou úroveň jako kdysi první Celeron. A výsledky se ihned projevují - stále více výrobců začíná tyto čipy montovat do svých nejlevnějších počítačů a stále více testů prokazuje, že tento čip je jen o vlásek méně výkonnější než o mnoho dražší Pentium II. Výsledkem je, že proslulá oblast sub-tisícidolarových počítačů už neobsahuje "levné počítače s vyhovující výkonností", ale "levné počítače s velice atraktivní výkonností", a dochází k prudkému nárůstu jejich prodeje. Ono proslulé "paradigma" nyní vypadá zase trošku jinak: nejlevnější stroje se už rozkládají někde mezi 499-700 USD (u nás je lze pořídit za 18-26 000 Kč), což je cenově sice hodně lákavé, ale nad výkonností je nutné přivírat oči, až to bolí. Znamená to, že na těchto strojích sice lze poměrně komfortně provozovat programy Office, ale ne například všechny programy Office dohromady, ne grafiku apod. Což je pro kancelář zase těžké dilemma - připlatit nejmíň deset tisíc Kč, aby se získal už v pohodě vyhovující stroj pro vše, co se v kanceláři provozuje, nebo moc neutratit, ale trpět?

Podstatná dobrá zpráva - která se nepochybně objeví na letošním Invexu na stáncích mnoha firem - je, že systémy s Celeronem "II", taktované na 300 až 333 MHz budou za cenu, o které si mohli nechat uživatelé před třemi měsíci jen zdát, tj. někde těsně nad 30 000 Kč za plnohodnotnou sestavu s hromadou RAM, 15" monitorem, Windows 98 atd. Slovo Celeron, které bohužel získalo díky prvnímu produktu trošku nakyslou pachuť, tak možná přece jen získá image kvalitního procesoru.

Váš názor Další článek: Libretto 100CT do kapsy

Témata článku: , , , , , , ,