Celeron II, Pentium III / Duron, Thunderbird

Doplněno: Právě tyto procesory se již v brzké budoucnosti stanou Vaši budoucí platformou. Základem "střední třídy" budou již záhy desky s paticemi Socket A - pro procesory AMD a FC-PGA pro procesory Intel Pentium III (Coppermine) a Celeron II. Pokud zvažujete upgrade počítačů v příštím 1/2 až roce, podívejte se na výsledky a doporučení týkající se procesoru - se zaměřením na nový AMD Thunderbird.

Nejdříve se podívejme na obecné cílení procesorů - a to tak, jak je charakterizují sami výrobci:

Pentium III
Katmai
Pentium III Coppermine Celeron II
Coppermine
Athlon
"classic"
Athlon
Thunderbird
Athlon
Duron
končící řada střední / vyšší základní PC končící řada střední / vyšší základní PC
frekvence od / do MHz
500 / 1000
end
550 / 933 + ? 566 / 600 + 500 / 1000
end
700 / 1000 + 500 / 650 +
platforma základní desky
Slot 1 FCPGA FCPGA Slot A Socket A Socket A

Jak jsem již dříve naznačil, v budoucnu se oba konkurenti, Intel i AMD zaměří (tedy ve třídě běžných PC..) na své "soketové" platformy. "Krabičkové In-line" provedení typu slot už prostě nebude IN.


Socket A od AMD má, jak již obrázek napovídá, 462 pinů...

Výhodou současných moderních desek Slot 1 (pro Intel II a III) je možnost "portace" na FCPGA pomocí redukce - pokud však daná deska podporuje Coppermine (jedná se o kompatibilitu BIOSu a správnou detekci napětí jádra).

Pokud si odmyslíme PIII Katmai a klasický Athlon (tyto platformy se dále nebudou rozvíjet - což neznamená, že se jedná o špatné procesory!) zjistíme, že soupeři jsou jasní:

AMD Thunderbird proti Pentiu III a AMD Duron proti Celeronu II!

PCtuning komentuje: V blízké době zde vzniknou dvě zcela nezávislé platformy: Socket A pro procesory AMD a FC-PGA pro Intely. Vzhledem k tomu, že nebude možno "přehazovat" procesory mezi těmito platformami (nekompatibilita patic, jiné sběrnice...), budete si muset zvolit tu svou... Jistě zde proběhne i menší cenová válka a každá platforma nabídne něco mírně jiného.

Situace vypadá jak... při nástupu Pegasu (tj. dnes AMD) do oblasti ovládané tehdejší jedničkou sítě GSM - Eurotelem. Skutečné výkonové rozdíly jsou velice malé, ale někteří si potrpí na značku (Intel), a někteří zase zvolí inovace a "alternativní" značku - AMD. Výsledek tržního boje bude posléze podobný dnešnímu trhu GSM u nás... A procesory VIA Joshua z tohoto pohledu pak budou... "Český mobil" :-))

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,