Čekáte zrychlení ADSL? Může přijít i zpomalení

V květnu dokončuje Český Telecom migraci uživatelů ADSL na rychlejší tarify. Pokud vaše ADSL připojení ještě nebylo zrychleno, mělo by se tak stát v nejbližších dnech. Nebo také ne. Přípojka může být naopak zpomalena. Jak je to možné?

Koncem minulého týdne naši redakci kontaktoval naštvaný zákazník společnosti GTS Novera, který byl právě kontaktován technickou podporou svého poskytovatele:

Mám ADSL od GTS 1024/256. Dnes mi volali, že Telecom provedl na zařízení ústředny technické úpravy, a tak místo slibovaného automatického navýšení na 3072/256 bude rychlost snížena na polovinu, tj, 512/128 a rychleji to už na mém telefonním čísle nepůjde. To, že jsem podepsal smlouvu na 1024/256 asi nikoho v Telecomu nezajímá. Situaci mohu pochopitelně řešit jen s GTS – zaměstnankyně Telecomu se se mnou odmítla bavit. Připadá mi to v dnešní době naprosto absurdní... To se děje běžně?

I nás pochopitelně zajímalo, za jakých podmínek může k takové nepříjemné situaci dojít. Kontaktovali jsme proto společnost GTS Novera se žádostí o vyjádření. Na naše otázky odpověděl Miloš Mastník, ředitel vývoje a správy produktů: „Na základě technického šetření společnosti Český Telecom, v jehož vlastnictví je zřejmě daná telefonní linka, bylo zjištěno, že námi poskytovanou službu ADSL nelze navýšit dle migrační mapy z důvodu zhoršeného technického stavu telefonní linky po obsazení portů na rozvodném zařízení DSLAM. Současně profil 1024/256 kb/s dle rozhodnutí Českého Telecomu zanikne i velkoobchodně. Z tohoto důvodu jsme přikročili k jedinému možnému řešení využití služby Novera DSL, a to nabídnutí nižšího profilu o rychlosti 512/128 kb/s.

Tolik z oficiální odpovědi poskytovatele připojení našeho čtenáře. Je nutno podotknout, že GTS Novera je v tomto problému nevinně a stejný problém by mohl postihnout uživatele ADSL od jakéhokoliv poskytovatele připojení, včetně samotného Českého Telecomu. Český Telecom se však tímto krokem dostává do situace, kdy je vnímám jako ten zlý, který uživatelům „bezdůvodně“ snižuje rychlost jejich internetového připojení.

Je otázkou, zda by uživatelům, jejichž přípojku není možné upgradovat, nebylo možno zachovat stávající rychlost bez ohledu na to, že v aktuálním cenovém plánu se s jejich rychlostí nepočítá. Spíše to vypadá na administrativní než technický problém.

Pište do diskuze: Jakou máte zkušenost se zrychlováním ADSL? Potkal vás podobný problém?

Diskuze (92) Další článek: Další služba Seznamu: encyklopedie

Témata článku: , , , ,