Čekají nás viry pro mobilní telefony?

Odborníci předpokládají, že se nejméně v nejbližších šesti měsících nemusíme obávat destruktivních virů pro mobilní zařízení, nicméně je téměř jisté, že jednou se skutečně dočkáme prvního viru, který bude napadat například mobilní telefony.
Odborníci předpokládají, že se nejméně v nejbližších šesti měsících nemusíme obávat destruktivních virů pro mobilní zařízení, nicméně je téměř jisté, že jednou se skutečně dočkáme prvního viru, který bude napadat například mobilní telefony. Uživatelé si tedy mohou oddechnout alespoň do příštího roku, neboť současné telefony a přenosná zařízení jako jsou Palmy, Pocket PC a Psiony mají zatím příliš málo funkcí a nabízejí potenciálním autorům virů jen minimální zázemí.

Podle Mikky Hypponena, manažera pracujícího pro F-Secure, nehrozí zatím žádné riziko, neboť současný protokol pro připojení k Internetu WAP 1.1 je příliš jednoduchý na to, aby se dal použít pro viry.

V červenci tohoto roku se objevil první program, který byl označen jako virus pro mobilní telefony. Jednalo se o červa Timofonica, který zasahoval telefony ve Španělsku zasíláním e-mailů z infikovaných počítačů na e-mailovou bránu, z níž byl text těchto zpráv přeposílán na mobily. V tomto případě se ale nejednalo o typický virus pro mobilní telefony, neboť Timofonica ke svému šíření používala klasické stolní počítače a Internet. Krátká textová zpráva zaslaná na telefon rozhodně nebyla virem, nýbrž pouhým produktem, byť ji obdržely tisíce lidí.

V srpnu se pak objevila informace o bezpečnostní díře v telefonech Nokia, které lze zablokovat zasláním určité SMS zprávy a opětovné oživení je možné provést až vyjmutím a opětovným zapojením baterie. Opět se ale nejednalo o virus, neboť chybělo to základní, čím se viry vyznačují, totiž schopnost samostatného šíření. Takovou zprávu musel někdo cíleně odeslat a pokud jí příjemce přijal a otevřel, nebyla tato zpráva sama o sobě schopná replikace.

Nebezpečí se ale skrývá v budoucnosti, kdy by se měla objevit další verze protokolu WAP 1.2, který bude nabízet více funkcí a tím pádem i větší nebezpečí a lepší živnou půdu pro případné viry. To ostatně dokazuje vývoj virů v klasických stolních počítačích, kde se postupně od souborových a boot virů začaly po integraci maker do produktů MS Office objevovat makroviry a po nástupu skriptovacích jazyků viry využívající VBScript (jistě nemusíme připomínat známý ILoveYou). Také propojení s Internetem přineslo další bojové pole pro autory virů, díky kterému se doba rozšíření virů zkrátila z týdnů na hodiny. Obecně se dá říci, že čím složitější mechanismy a čím více funkcí operační systémy a programy nabízejí, tím větší je šance, že budou dobrou platformou pro nové viry.

V oblasti přenosných zařízení je zatím nejdále Palm, který se také už stal několikrát cílem programátorů virů. V srpnu vše začalo trojským koněm, který byl vydáván za crack pro aplikaci Liberty Game Boy, ovšem ve skutečnosti šlo o program, který smazal všechny aplikace. Jednalo se tedy o nejjednodušší formu destruktivního programu využívající důvěřivosti uživatelů, kteří jednoduše řešeno sedli na lep a spustili program, který ve skutečnosti dělal něco úplně jiného, než bylo deklarováno. Září se pak stalo milníkem v historii virů pro Palm, neboť se objevil první skutečný virus známý pod jménem Phage. Do systému se mohl dostat několika způsoby - downloadem přídavných aplikací, při spojení s počítačem nebo přes disk. Po spuštění infikovaného programu se obrazovka nejprve zaplnila tmavě šedými rámečky a následně došlo ke smazání aplikací. Jedinou možností, jak se s tímto virem vypořádat, byl restart a obnovení všech programů skrze synchronizaci s počítačem. Výrobci antivirů prokázali svou připravenost na všechny eventuality a někteří ještě tentýž den uvedli programy na odstranění Phage ze systému.

Dá se ale předpokládat, že uvedené příklady byly pouze prvními vlaštovkami, za nimiž bude následovat celé hejno virů pro PDA. Antivirové společnosti jsou ve střehu a řada antivirů již nabízí automatickou kontrolu souborů přenášených mezi PDA zařízením a počítačem, takže existuje celkem spolehlivá prevence, neboť nejnebezpečnější bránou pro vstup virů je právě okamžik synchronizace se stolním PC.

Operační systémy přenosných zařízení bohužel nejsou samy o sobě příliš bezpečné - Windows CE nemají žádnou ochranu, Palm OS jen minimální a Psiony alespoň jakous takous. V okamžiku, kdy se tato zařízení začnou připojovat k Internetu, hrozí velice rychlé šíření virů, takže pokud kromě antivirových firem nezareagují také výrobci systémů pro přenosná zařízení, čeká nás možná taková malá apokalypsa.

Diskuze (1) Další článek: Invex: Canon přináší čtyři deskové scannery

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,