CeBIT: Philips zachraňuje budoucnost LCD

Jak se dalo předpokládat, LCD obrazovky ještě nemají své dny sečteny. Ačkoli se na ně chystá OLED technologie, nová vylepšení dávají LCD dobrou šanci na dlouhodobý život.
Současná technologie LCD displejů má své nevýhody i výhody. Často zmiňovanou nevýhodou e nutnost podsvícení, které spotřebovává příliš mnoho energie. Na CeBITu vystavuje Philips LCD s novou technologií zpětného podsvícení. Dnes používané zářivky nahrazuje polem velmi jasných diod, které umožňí nejen snížit nároky na napájení, ale současně výrazně zlepší podsvícení a tak i výsledné podání barev na monitoru.

V současné době to je technologie čistě jen ve fázi prototypu, monitory jsou tak velmi tlusté a nic v nich nenaznačuje eleganci výsledného produktu. Přesto při srovnání pouhým okem se starší technologií je jasně pozorovatelné živější podání barev s plnou intenzitou.

Vlevo normální podsvícení, vpravo LED. Rozdíl je jasně viditelný.

Vlevo normální podsvícení, vpravo LED. Rozdíl je jasně viditelný.

Použití LED pro podsvícení sebou přináší i další zlepšení. Diody se totiž rychleji rozsvěcí i zhasínají, takže lze s nimi blikat a omezit tak viditelnost případného rozmazání při rychlém pohybu na obrazovce. Pochopitelně se tak mohou vrátit neduhy CRT, které je právě kvůli blikání opouštěno, například u televizních obrazovek se však může jednat o zajímavé vylepšení. Diody přitom nejsou čistě bílé, ale tvořeny RGB složkami. Lze tak volit barevnost podsvícení a přizpůsobit jej okolním světelným podmínkám pro optimální podání barev.

detail použitých LED - vpravo nahoře. dole jsou pouze spínače pro jejich ukázkové zapnutí.

Detail použitých LED - vpravo nahoře. dole jsou pouze spínače pro jejich ukázkové zapnutí.

Na trh by nicméně LED podsvícení LCD displejů mělo přijít až v roce 2004 či spíše 2005. Cena by neměla být o moc vyšší, počítá s navýšením okolo 30 procent s postupným klesáním. První nasazení budou pochopitelně u stolních LCD, do notebooků bude nutné podsvícení ještě více zmenšit, ale je tu velký potenciál.

Další zajímavostí na stánku Philipsu byl elektronický papír. Pod sklem byla schována otevřená knížka s na pohled běžným papírem, pouze se obsah papíru zčista jasna měnil. Rychlost překreslování není nijak úžasná, překreslení stránky A5 trvalo zhruba půl sekundy, stejně tak rozlišení bylo spíše na úrovni displeje než potištěného papíru, na čtení to ale velmi dobře stačilo. Vypadalo to velmi dobře, noviny by se na tom četly velmi příjemně.

Na pohled to je obyčejný papír, jeho obsah se ale může měnit.

Na pohled to je obyčejný papír, jeho obsah se ale může měnit.

Diskuze (4) Další článek: Neohlášený Celeron 2,3 GHz na českém trhu

Témata článku: , , , , , , , , , , ,