CeBIT: A-Data vystavovala „flešku“ pro eSATA rozhraní

Společnost A-Data na CeBITu vystavovala flashdisk, který se na první pohled neliší od klasických USB „flešek“. Pro komunikaci s počítačem však nepoužívá USB rozhraní, ale zapojuje se do eSATA konektoru, který stále častěji vídáme na skříních a základních deskách.

Chieftec_DSC05770.jpg 

Výhoda je zřejmá – propustnost rozhraní eSATA je výrazně vyšší, než u USB 2.0 a flashdisk tak může dosahovat rychlosti až 65 MB/s pro čtení a 40 MB/s pro zápis. Flashdisk může mít kapacitu až 16 GB při použití SLC (single level cell) čipů a až 32 GB při použití MLC (multi level cell) čipů.

a-data esata.jpg

Myslíte, že to musí mít nějaký háček? Má. Flashdisk potřebuje, stejně jako každý externí disk pro eSATA rozhraní, přídavné napájení. V tomto případě je řešeno pomocí speciálního kabelu, který má na konci, kterým se zapojuje do počítače, jeden datový eSATA konektor a USB konektor, který slouží pro napájení.

Potřebu samostatného napájení by ale mohl vyřešit připravovaný standard Power Over eSATA, který by se měl objevit ve druhém pololetí roku 2008. Otázkou ale zůstává, jestli to není jen „výstřel do prázdna“, co nevidět by se mělo objevit rozhraní USB 3.0, které má nabídnout přenosové rychlosti až 4,8 Gb/s.

Zdroj: Hartware.net

Diskuze (9) Další článek: Březnové kritické záplaty - v hlavní roli Microsoft Office

Témata článku: , , , ,