CeBIT 2007: Wi-Fi špionážní robot i 2000W zdroj

CeBIT se dá charakterizovat jednou větou: Je obrovský. Jeden člověk nemůže zvládnout vidět vše, co by chtěl, natož vše, co by vidět měl. Protože jsem se včera nedostal mimo tiskové centrum a dvě ze 26 výstavních hal, nabídnu vám nyní přehled toho nejzajímavějšího, co je na části veletrhu k vidění.

Na návštěvě u Titánů

První zápisky z CeBITu budou celé věnovány hardwaru. Jako první jsme navštívili na místní poměry vcelku rozlehlý stánek firmy Titan, známé především výrobou chladičů všech druhů. Z oblasti chladičů je i první novinka, na níž nás vystavovatel upozornil. Jde o VGA chladič Titan CSC90TZ Elena.

Elena jako malovaná
V plastovém pouzdře je ukryt masivní pasiv s měděnou základnou a poniklovanými žebry rozptylující teplo odváděné od peltierova článku čtyřmi měděnými heatpipe. Aktivní chlazení zajišťují dva osmicentimetrové ventilátory s třístupňovou automatickou regulací otáček. Při nejnižších otáčkách 1800 rpm vydává chladič hluk kolem 25 dBA. Další dva kroky regulace jsou na 2200 a 2500 otáček. Podrobnější zprávu o Eleně jsme na Živě přinesli před několika dny.

Není to vůbec žádný drobek
Přírůstek do rodiny stolních reproduktorů Titan teprve chystá. Pyramida, kterou vidíte na obrázku níže, je pouze ručně vyrobeným prototypem výrobku, jenž zatím nemá ani definitivní obchodní jméno. Titan prezentoval dvě různé velikosti. Pokud šlo v hlučné hale soudit, zvuk nebyl nikterek hrozný. Pokud výrobce nenasadí vysokou cenu, mohl by potěšit řadu příznivců takovýchto stylových a zároveň kompaktních hraček.
 
 

Samohybný projektor z Hvězdných válek

Na stánku, jejž poctili svou přítomností i Darth Vader s jedním ze svých vojáků, prezentovala firma Nikko Home Electronic samohybný dataprojektor v těle známého robůtka R2D2. Nešlo sice o první představení tohoto výrobku, nicméně za zmínku stojí. Do českých zemí totiž zatím (kromě krátké zprávy kolegů z Gadgets.cz) multimediální robůtek za 2250 amerických dolarů příliš nepronikl.
 
R2D2 multimediální modifikace
R2 skrývá zmíněný datový projektor ve své hlavě. V těle pak najdeme ovládací panel, slot pro optické disky, čtečku SD/MMC, MS a SM paměťových karet a USB konektor pro připojení flash disku. Přičteme-li k tomuto výčtu možnost připojení iPodu pro přímou projekci videa a dvou vestaěných desetiwattových reproduktorů, seznáme, že Nikko R2D2 je vlastně samohybným zábavním centrem, které navíc lze ovládat stylovým dálkovým ovladačem.
 
Dálkový ovladač

Prostor dostaly i hi-tech hračky aneb pozor na špionážní roboty

Připadá vám robot, který vás pronásleduje a snímá kamerou, být hudbou budoucnosti? Není. Alespoň v podání známého výrobce hraček Meccano. Tato francouzská firma prezentuje na CeBITu prototypy svého špionážního robůtka. hračka vzhledem připomíná pyrotechnické roboty. Je vybavena kamerou, mikrofonem i reproduktory, pohyb zajišťuje dvojice pásů.
 
Samým úžasem jsem zapomněl fotit, obrázek je sejmutý z redakčního videa.
Ovládání zajišťuje speciální aplikace komunikující prostřednictvím Wi-Fi. Existuje i klient schopný robota řídit prostřednictvím internetu. Sklubme to vše s módem automatického sledování (detekce pohybu) a přenesme se do příštího desetiletí. Cena se bude pohybovat mezi 250 a 350 eury. Robot bude dodáván jako stavebnice, takže jej bude třeba před použitím složit.

Myslel si někdo, že Art Lebedev přiveze Optimus?

Takové naděje by totiž byly plané. Studio Art Lebedev sice splnilo svůj slib a na CeBITu se prezentovalo malinkým stánečkem, avšak chybělo mu to nejpodstatnější. Kromě obrovského renderu v pozadí stánku jsme tu totiž nepotkali žádnou z připravovaných klávesnic Optimus.

Pan Lebedev při práci

Z rozhovoru s panem Lebedevem osobně však vyplynulo, že práce na klávesnici probíhají (jak jinak), cena se zatím nesnížila (cca 30 000 korun), první prodejní vzorky budou koncem října a s nákupem levnější kopie prý nemáme počítat. Art Lebedev má Optimus dobře opatentovaný a patenty nehodlá prodat žádnému velkému výrobci periferií.

Když zdroj potká zdroj...

Naší pozornost si vysloužili hned dva výrobci počítačových zdrojů. Na stánku Enermaxu je prezentován tisíciwattový zdroj Galaxy DXX, který trvale napájí komponenty spotřebovávající 933 W. Pořídíte si také takovou sestavu? Základní deska Tyan, čtyři Opterony 8212, šestnáct 512MB DDR2 ECC REG paměťových modulů Kingston, 24 SATAII pevných disků Western Digital o kapacitě 80 GB (připojeny na čtyři kousky řadičů 3Ware) a jedna GeForce 7600GX.

Čtyři Opterony, 8 GB RAM a jen polovina připojených disků. Provozní náklady? V Brně 3,40 koruny za hodinu.

Kilowatt je však slabota, řekli si asi u jedné málo známé asijské firmy (kterých je na CeBITu přehršel - aneb iPod na sto a jeden způsob) a vyrobili zdroj rovnou dvoukilowattový. Ve skutečnosti jde o externí jednotku, která obsahuje dva běžné 1kW zdroje, které mohou pracovat jak společně tak nezávisle. Využitelnost je zde obohacena možností provozovat jeden ze zdrojů jako redundantní v případě zapojení do sestavy, která nepožaduje přes kilowatt.

Dva kilowatty

Jak jsme začali, tak i skončíme

U chladičů jsme dnes začali, chladiči i shrnutí toho nejzajímavějšího, na co jsem na CeBITu 15. března narazil, ukončíme. K večeru jsem se nachomýtl k několika novinkám na stánku společnosti CoolerMaster. Ta nabízí sérii procesorových chladičů vybavených neobvyklým uchycením ventilátoru. Pro snížení vibrací je totiž ventilátor zavěšen na čtveřici velmi pružných plechových pásků. Všiml jsem si hned dvou takto vybavených chladičů. Jak Vortex 752, tak Hyper TX3 najdou uplatnění na procesorech v socketech LGA775 a AM2. Oba mají měděnou základnu s měděným žebrovím. První jmenovaný nese dvě heatpipe, druhý tři. Hlučnost by neměla překračovat výborných 18 dBA.

CoolerMaster Vortex 752

Diskuze (14) Další článek: Oživeno: X1650 XT Dual - jedna karta pro čtyři monitory

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,