Cebit 2007: První chladič procesoru s uhlíkovým jádrem od OCZ

Na CeBITu se objevuje i celá řada studií a konceptů, které se na trh dostanou až za nějakou dobu. Jedním z takových je chladič od společnosti OCZ, který využívá pro chlazení krom vody a vzduchu ještě uhlík. Zalman předvádí mohutné pasivy pro chlazení grafických karet. A to není vše.

Společnost OCZ odhalila první procesorový chladič na světě, který využívá v konstrukci uhlíku. Ruční výroba tohoto prototypu, který společnost OCZ přivezla na CeBIT, trvala tři dny.

Hydrojet je hybridní chladič, který pro chlazení využívá kombinace vzduchového a vodního chlazení. Kapalina ochlazuje uhlíkové jádro chladiče. Jakým způsobem se uhlík v konstrukci využívá, kolik ho je, ani podrobnosti o tom, jak vše funguje, společnost OCZ zatím neuvádí. Jisté je jen to, že se používá technologie WayCool od společnosti OnScreen – ta údajně dovolí velmi rychlý přenos tepla.

Chladič má netradiční šestiúhelníkový tvar. Vzduch se nasává v horní části chladiče otvory blíže u středu, poté prochází skrz tichý ventilátor umístěný u základny a skrz žebra se vrací zpět nahoru a vyfukuje se do šesti stran. Vzorek je velmi masivní a těžký, výrazně odlehčenčené produkční vzorky mají být připravené za několik měsíců.

    

 

Společnost Zalman na CeBITu předvádí vzorky plánovaných chladičů pro grafické karty – modely VF100-LED a VNF100 a vodní blok ZM-GWB8800 GTX a ZM-GVB8800 GTS.

VF1000-LED je mohutně žebrovaný chladič se čtveřicí heatpipe, má rozměry 160×80×30 milimetrů. Osmdesátimilimetrový ventilátor na chladiči se může otáčet rychlostí od 1350 do 2400 otáček za minutu. Základna je zřejmě z poniklované mědi. Hmotnost celého chladiče je 240 gramů.

  

VNF100 je naopak koncipovaný jako zcela tichý pasivní chladič. Má o malinko větší rozměry – 166×95×37 mm, ale je výrazně lehčí, váží pouhých 160 gramů. Schází také jedna heatpipe. Chladič je pochopitelně určený pro méně výkonné karty, seznam grafických karet, na které jej bude možné osadit, vydá výrobce až s uvedením chladiče.

  

První z dvojice vodních bloků je určený pro grafické karty GeForce 8800 GTX, druhý menší pak pro GeForce 8800 GTS. Vodní bloky jsou neobvykle celohliníkové, váží 550 gramů.

  

Poslední novinkou Zalmanu, kterou si dnes představíme, je nový chladič CNPS8700. Ten vychází ze stejného principu, jako starší modely CNPS7xxx, ale bere si něco i z nových chladičů, které společnost vyrábí pro grafické karty i procesory. Dvojice heatpipe pomáhá lépe odvádět teplo od základny skrz heatpipe do žeber chladiče kruhového tvaru. Chladič má doplnit modely CNPS 9500 a CNPS 9700 – se svými rozměry 123×123×67 mm je po osazení na desku výrazně nižší než tyto dva modely. Hmotnost chladiče je 470 gramů. Ventilátor se může otáčet rychlostí od 1150 do 2300 ot./min

  

Předchůdce této novinky od Gigabyte, technologii Silent-Pipe II, představil výrobce v roce 2005. Při chlazení využívá Gigabyte přirozené proudění a podtlak uvnitř skříně – studený vzduch se zvenčí skříně nasává skrz zadní záslepku grafické karty přes tenká žebra, která jsou se základnou chladiče propojená skrz heatpipe. Od relativně malé základny pak druhá heatpipe odvádí teplo do pasivu na zadní (tedy po montáži většinou horní) stranu grafické karty.

  

Inovovaná technologie Silent-Pipe III pak, podobně jako u předešlé verze Silent-Pipe, nasává zezadu skrz jemné žebrování. Nad grafickým procesorem a pamětmi je ale základna chladiče s mnohem větším pasivem se šikmým žebrováním – díky tomu jsou žebra v místě, kde obvykle bývá procesor, nejdelší. Jak se ze snímků zdá, schází horní pasiv.

  

Pochopitelně nebude s podobnými rozměry pasivu možné uchladit výkonné grafické karty – stačí se podívat, jak vypadají novinky od Zalmanu nebo Arctic Cooling, ale na slabší grafiky je to jednoduché a ve srovnání s předcházející generací mnohem výhodnější řešení.

Zdroj: Overclockers.ru, hexus.net, vr-zone.com, matbe.com

Diskuze (11) Další článek: Ke stažení: komplexní digitální studio GoldWave

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,