CeBIT 2007: Cooler Master Cosmos - koncept lepší než BTX

Stánku výrobce chladičů, skříní a příslušenství, společnosti CoolerMaster, vévodil prototyp nové skříně Cosmos. Při jejím návrhu výrobce vše podřizuje co nejlepšímu chlazení a snížení hlučnosti, a také co nejjednodušší montáži. A zatím se zdá, že celý koncept je více než vydařený.

Prvkem, na který je výrobce opravdu pyšný, je široký tunel vedoucí od zadní stěny skrz skříň až po klec s disky. V něm je pozice pro 120mm ventilátor, který kupodivu nemá zásobovat čerstvým vzduchem grafické karty, ale jak se dle fotografie zdá, horký vzduch od nich naopak odsávat a vyfukovat skrz zadní stěnu ven. Poloha ventilátoru je dokonce nastavitelná.

    

 

Šedá krabička s ventilátorem na dně u klece pro disky dovolí směrovat proud studeného vzduchu nasávaného skrz dno skříně na potřebné místo – nemůže sloužit k ničemu jinému než k zásobování grafických karet čerstvým vzduchem. Pokud bude mít grafická karta taktéž chladič vyfukující vzduch skrz záslepku směrem dozadu, většina tepla vyzářená dnes nejžhavějšími komponentami se velice rychlou a krátkou cestou dostane ze skříně zase ven.

Dále se čerstvý vzduch do skříně může dostat klasicky přes kompletně perforované čelo skříně s prachovými filtry schované za dvířky. Ven se pak dostává jedním 120mm ventilátorem v zadní části a dvěma 120mm ventilátory v horní stěně.

 
Zdroj se montuje do zadní části u dna skříně, takže jej lze od celého systému chlazení elegantně oddělit tak, že jej orientujeme 120mm ventilátorem směrem k otvoru ve dně skříně a vyfukovat bude dozadu. To se vyplatí zejména v případě zdrojů s termoregulací - při chlazení studeným vzduchem bude díky nižší teplotě běžet jejich ventilátor pomaleji a logicky bude tišší.

Druhá varianta, která se u podobných skříní používá, je otočit jej o 180° větrákem nahoru. Potom zdroj svým ventilátorem pomáhá odsávat teplý vzduch ven ze skříně.

 

Z celého systému chlazení to tedy vypadá, že už výrobci opouštějí koncepci ve stylu BTX skříní, kdy měl přednostní přísun studeného vzduchu především procesor, a více péče věnují stále nenasytnějším grafickým kartám. Nejde totiž o první case, u kterého výrobce klade důraz spíše na chlazení grafických karet - poslední modely procesorů totiž, co se spotřeby a vyzářeného tepla týče, udělaly obrovský krok kupředu. U obrovských grafických jader na kartách s velkým výpočetním výkonem je to se spotřebou pochopitelně výrazně horší.

Vzduch v této skříni neproudí tak, jako u BTX, tedy od čela horizontálně k zadní stěně, ale spíše ze dna skříně diagonálně k zadní a horní stěně. To má oproti BTX mnohem blíže k přirozenému proudění teplého vzduchu.

Dnešní ATX i BTX skříně určené pro výkonné komponenty jsou doslova děravé jako cedník. Z původní uzavřené počítačové skříně totiž u soudobých modelů díky nejrůznějším (a nemalým) otvorům pro lepší větrání zůstává spíše konstrukce pro uchycení komponent. Mezi lepšími produkty jsou v módě zejména skříně, jejichž bočnice tvoří jedno velké síto či prachový filtr (typickým zástupcem tohoto trendu je na stránkách Živě recenzovaný CoolerMaster Stacker 830). U nich se většina hluku od chladičů dostane snadno ven. Méně otevřená skříň by tedy měla být výrazně tišší – mimo jiné také proto, že plné plechy lze velmi jednoduše dodatečně vystlat tlumící hmotou.


Klasické interní 3,5" pozice pro pevné disky nahradila šestice otevřených hliníkových šuplíků. Do nich se disky ukládají nastojato. Teplo z disků se na hliníkový šuplík přenáší pomocí teplovodivých podložek. Disky jsou uchycené – netradičně nikoliv zboku, ale zespoda – šroubky skrz malé gumové podložky. Výhody tohoto řešení jsou jasné – snížení vibrací přenášených na skříň. Chlazení disků možná nebude úplně ideální v případě, že osadíte všechny šuplíky – celý prostor pro disky není příliš vzdušný. Ale s obvyklými dvěma, třemi disky to snad nebude velký problém. U dvou horních pozic jsou v horní a zadní stěně klece otvory pro větrání, u spodních je pak pro nasávání vzduchu zvenčí otvor v přední části dna skříně.

  

Externí 5,25" pozice pro mechaniky jsou vybavené rychloupínacím mechanismem – pro uvolnění mechaniky by mělo stačit jen stisknout zelené tlačítko.

Myslí se i na cable management – tedy co nejefektivnější uspořádání kabelů. Oválné a kulaté otvory s lemem v horní a spodní části plechu, na který se montuje základní deska, dovolí protáhnout kabely na místa, na kterých u desek obvykle najdeme konektory, mezi spodní stranou plechu pro desku a bočnicí – prostoru je více než dost. Navíc jde v části plechu za pozicemi pro mechaniky prakticky po celé délce kabely prostrčit skrz oválné otvory s pěnovými zástěrkami.

 

Pro kabely, které se pod desku nepodaří schovat, má být ještě ve výbavě neoprenový obal.

Když sečteme všechny klady této koncepce, nezní snad titulek příliš nadneseně. Definitivně jasno bude ale samozřejmě až poté, kdy budeme moci vyzkoušet, zda všechno, co na fotografiích vypadá tak dobře, stejně funguje i v praxi.

Celá koncepce skříně Cosmos je více než povedená – někoho určitě nenadchnou obrovská ucha asociující zahrádku na střeše auta, ale to už je ve srovnání s celou konstrukcí záležitost spíše kosmetická. Do uvedení tohoto modelu je ještě celkem daleko – Cooler Master nepředpokládá, že by to bylo dříve než na červnovém Computexu. Je tedy možné, že se do té doby ještě něco mírně pozmění. A co se ceny týče – výrobce zatím nemá k dispozici ani odhady, je tedy doposud neznámá.

Diskuze (7) Další článek: Fujitsu Siemens Computers nabízí SSD disky v noteboocích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,