CDex: Uložte si stopu z hudebního CD do počítače

Již řadu let patří program CDex k nejpopulárnějším programům určených k tzv. ripování. Za to vděčí vysoké funkčnosti, jednoduchosti, jazykové lokalizaci a také licenci.

Chcete si své oblíbené hudební CD pro případ katastrofy zálohovat do počítače? Potřebujete převádět vytvořené audiostopy do nejrůznějších formátů? Chcete to dělat v pohodlí jednoduchého a přehledného uživatelského prostředí, v češtině a především zadarmo? Kladné odpovědi na položené otázky mohou ukazovat na miniaturní prográmek CDex.

Jednoduché okno

Malý a jednoduchý program CDex je tvořen jedním prostým oknem, které je tvořeno seznamem nalezených stop na zdrojovém CD, několika tlačítky pro hlavní funkce aplikace, ovládacími prvky pro přehrávání a standardní sadou rozklikávacích možností pro zacházení s programem. Ripování musí nutně začít vložením hudebního CD do mechaniky. Po tomto kroku program sám zobrazí načtené stopy.

sshot-1.png 
Jednoduché rozhraní.

Ty zpočátku nesou obyčejný pracovní název stopa 1, stopa 2 atd. To ovšem můžete změnit pomocí nástrojů pro získání údajů o interpretovi i skladbě. Využít lze interní databázi programu, která není vůbec špatně vybavená. Další možností je spolupráce se vzdálenou CDDB. Pokud se vám i přesto nepodaří přiřadit údaje k nalezeným hudebním stopám, můžete je vyplnit ručně.

Vše v nastavení

Dříve, než přejdete k tomu nejdůležitějšímu – ripování a konverzi audioformátů, je třeba zabloudit do nastavení programu. To z toho důvodu, že zde se nachází veškeré ovládací prvky a možnosti, kterými lze ovlivnit výstup z aplikace. Po zadání příkazu k ripování či konverzi totiž už nebudete dotázáni na jejich parametry. Jejich hodnoty a použité nástroje jsou již automaticky čerpány právě z nastavení.

sshot-2.png sshot-2a.png sshot-2b.png
Co formát, to různé nastavení.

Nejdůležitější kategorií, kterou budete v nastavení nejvíce navštěvovat, je určení kodérů. Zde zvolíte, do jakého formátu s jakými parametry má být konkrétní stopa ripována. Výběr je tu skutečně široký, takže krom obligátní MP3 lze vytvářet i soubory MP2, WMA, WAV, OGG, FLAC a několika dalších. V závislosti na vybraném formátu lze určovat i vlastnosti výstupu – bitrate, vzorkování, úroveň komprese, počet kanálů atd.

sshot-3.png 
Nezbytné ID3 tagy lze samozřejmě nastavovat, s jejich automatickým doplněním pomůže databáze CDDB

Název i umístění

Kromě výstupního formátu a jeho parametrů je třeba určit i další dílčí nastavení. Pro lepší orientaci se vyplatí si pohrát s formátem názvu souborů. Stranou nezůstanou ani populární ID3 tagy, které zde můžete upravovat ve verzi 1, 2.3 a 2.4. Stačí ovšem zadat jen název interpreta a alba, názvy skladeb a další detaily si program stáhne z databáze CDDB. Drobností (přestože důležitou) je pak určení složky, do které se soubory uloží.

sshot-4.png 
Ripujeme na plné pecky.

Jakmile je vše nastaveno, můžete zvolit konkrétní stopy z hudebního CD a stisknout jedno z nabízených tlačítek. Provést tak můžete operace – převod do WAVu, převod do vybraného komprimovaného formátu, konverze z WAVu do komprimovaného formátu a totéž opačným směrem. V závislosti na prioritě, kterou můžete rovněž nastavit, se zdroj převede svižně a bez chyb. Záloha hudby je tak na světě.

stáhnout program CDex 1.70 Beta 4 Licence: open source, 8,3 MB
Autor: Albert L Faber
Web programu: cdexos.sourceforge.net


 

fsc.jpg

Diskuze (12) Další článek: Nová kniha: Windows Server 2008 Hotová řešení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,