CD/MP3 přehrávač za 4000 Kč – to opravdu jde

MP3/CD přehrávačů, tedy takových, které přehrávají MP3 soubory z CD, je na trhu již několik. Model SM300T útočí především nízkou cenou, dokáže ale nabídnout i kvalitu.
MP3/CD přehrávačů, tedy takových, které přehrávají MP3 soubory z CD, je na trhu již několik. Model SM300T útočí především nízkou cenou, dokáže ale nabídnout i kvalitu.

V dnešní době se začínají MP3/CD přehrávače dělit na ty s podporou ID3 tagů a textovými displeji, a na ty druhé s obyčejnými numerickými displeji a omezeným komfortem obsluhy. Pine D'music SM-300T, na který jsme se podívali v redakci podrobněji, nás zaujal především tím, že si na nic nehraje, poskytuje rozumný komfort obsluhy a za parametry se nemusí stydět.

celkový pohled

Když jsem tento přehrávač vybalil z krabice, byl jsem upřímně zklamán tím, že má pouze numerický displej. Přesto mne během krátké doby přesvědčil, že pro ovládání přenosného přehrávače to bohatě stačí, vždyť tradiční CD přehrávače s tím také vyžijí. SM-300T totiž dle mého názoru zdárně a elegantně řeší navigaci v obrovských počtech souborů na CD s MP3 skladbami. Na přehrávači je kromě tradičních tlačítek pro posun ve skladbách vpřed a vzad i tlačítko Album, kterým se funkce těchto dvou tlačítek přepne do rychlého skákání mezi alby, tedy mezi složkami na cédéčku. Skladby jsou také číslovány – v rámci jednoho CD tak nejsou skladby číslovány 1-150, ale třeba 06/05, tedy pátá skladba z šestého alba. Skladby a složky jsou řazeny podle toho, jak jsou vypáleny na CD. Není zde žádné automatické řazení podle abecedy, ale vzhledem k tomu, že skladby ve složkách jsou většinou vypalovány v pořadí podle abecedy, nenastává chaos.

dálkové ovládání

K přehrávači dostanete i dálkové ovládání – připojí se kabílkem k přehrávači a do ovládání se zasunou sluchátka. Sluchátka můžete případně připojit i přímo k přehrávači. Dálkové ovládání obsahuje skákání mezi skladbami, play/stop/pause a digitální regulaci hlasitosti. Není tu tlačítko pro skákání mezi alby. Trochu nelogické je digitální ovládání hlasitosti, na přehrávači je totiž tato regulace analogová a s digitálním se tedy jen doplňují, jedno automaticky nenastaví i to druhé. Také bych ocenil delší kabel u dálkového ovládání – má půl metru a to nemusí vždy stačit.

Displej s ovládacími tlačítky, další jsou na boku

Samotný přehrávač má kromě obvyklých a již zmíněných tlačítek pro navigaci i volbu nastavení ekvalizéru z šesti přednastavených úrovní. Při opakování lze vybrat – skladbu, jedno album, všechna alba a úsek skladby (ten jen u AudioCD). Při přehrávání lze přehrát jen prvních deset sekund ze skladby, nebo je vybírat náhodně. Programování umožňuje naprogramovat až 22 skladeb, bohužel jen v rámci jednoho alba.

Levné MP3/CD přehrávače mají většinou dva hlavní problémy: malá výdrž na baterie a slabá odolnost proti otřesům. Co se týče výdrže na baterie, v případě SM300T si nemohu stěžovat. K přehrávači dostanete standardně dva tužkové NiMH akumulátory s kapacitou 1300 mAh – na ně přehrávač hrál MP3 skladby šest a čtvrt hodiny. Můžete jej připojit i do sítě (pak se akumulátory budou nabíjet), nám dodaný adaptér byl žel v americké verzi (zřejmě daň za první kousek), v normálním prodeji ale jistě dostanete evropskou verzi. Doba nabíjení akumulátorů by měla činit okolo 6 hodin. O velké kapacitě akumulátorů hovoří i pokus s běžnými tužkovými baterkami (7 Kč za kus), na ně přehrávač hrál jen hodinu a půl. Časy přehrávání na alkalické baterie se velmi blíží časům přehrávání s akumulátory.

Otřesy jakž takž zvládá SM300T pouze při přehrávání MP3 souborů – bez přerušení skladby se dokáže vyrovnat s mírným cuknutím. U tradičních zvukových CD musíte mít opravdu lehkou nohu, odolnost přehrávání není nic extra.

Co se týče podporovaných formátů, přehrávač podporuje MP3 skladby až do 320 kb/s. Přehrávač ignoruje skladby a soubory, které jsou nějak poškozené nebo jimž nerozumí. Po vložení CD nebo při zapnutí následuje zhruba 15sekundová analýza CD a načtení seznamů skladeb.

Pochopitelně pro mnohé nejlákavějším argumentem pro pořízení tohoto přehrávače bude jeho cena: pro koncové spotřebitele je 3984 Kč bez DPH, tedy 4860 Kč s DPH. Mohu říci, že přehrávač v dobrém slova smyslu plně odpovídá ceně. Není žádným super výkřikem techniky, ale také to není žádný nedotažený produkt. Na nic si nehraje a posluchačům, kteří hledají doplněk svého CD přehrávače, jistě dobře poslouží.

MP3 přehrávač Pine D'music SM-300T
Zapůjčil: Abacus Computer
Cena: 4860 Kč včetně DPH
Rozměry: 134×140×31 mm
Váha: 238 gramů
Podpora: Audio CD, multi-session CD-R, CD-RW, MP3 až do 320 kb/s
Obsah balení: přehrávač, dálkové ovládání, špuntová sluchátka, 2 AA akumulátory, síťový adaptér, látkový obal na přehrávač, ukázkové CD se 150 MP3 skladbami, CD s manuály a programem MusicMatch Jukebox.
Diskuze (54) Další článek: Computer 4/01

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,