CD-R skončí do pěti let

Výzkumní pracovníci Princetownské Univerzity ve spolupráci s vývojáři HP vyvinuli nový typ paměťového média, které kombinuje běžné plasty s křemíkem. Pět let by mělo stačit k vývoji komerčně použitelných produktů založených na této technologii, která nabízí rychlejší přístup k datům a je jednodušší než používání CD-R.

Nový typ paměti využívá speciální vodivý plast nazývaný PEDOT nanesený na tenkou vrstvu křemíkových diod na ohebné kovové fólii. Data mohou být na nové médium zapsána pouze jednou, protože proces zápisu permanentně mění fyzikální vlastnosti materiálu, ale čtení dat není omezeno. Zápis probíhá využitím elektrického proudu. Při působení vysokého napětí dojde k roztavení plastu a uzavření elektrického obvodu, což znamená nulu. Při působení nižšího napětí zůstane obvod otevřený a představuje jedničku v binární soustavě.

Pomocí nově objevené technologie je podle autorů možné vyrábět paměťové prvky s kapacitou 1 GB dat na čtvereční centimetr. Nové paměťové médium by mělo spojovat dostatečnou kapacitu, spolehlivost díky absenci pohyblivých částí potřebných pro čtení jako je laser u CD a poměrně nízké ceny.

Zdroj: Physic Web

Diskuze (49) Další článek: Microsoft chystá další útok na Linux

Témata článku: , , , , ,