CD-R média se budou zdražovat a hodně

Ceny médií pro vypalovačky nejspíše v létě vyskočí na několikanásobek jejich současné úrovně. Přesto budou stále nižší než před rokem.
Ceny CD-R médií jsou v současnosti stlačeny tak dolů, že efektivně vyřazují jakákoli další záznamová média, a nízká cena současně bohatě vyvažuje chybějící možnost přepisování záznamu. Dnes se ceny CD-R médií pohybují okolo 20 Kč za kus. Pochopitelně seženete levnější i dražší kousky, značková média jsou o pár korun dražší. Přepisovatelná CD-RW média jsou logicky dražší, ale ne tak výrazně – proti CD-R médiím jsou zhruba na trojnásobku.

To, že se budou ceny zvyšovat, již americkému IDG potvrdili zástupci TDK, Memorexu, Verbatimu a dalších firem. Důvodem prý není kartelová dohoda, ale prostě konsolidace trhu. Výrobci médií byli při uvádění vypalovaček a přepalovaček na trh nadmíru optimističtí a sklady se jim přeplnily, na plné sklady dojelo několik menších výrobců, kteří byli pohlceni nebo zničeni. Nyní se výrobci médií dostávají do situace, kterou dobře známe například u výrobců pamětí. Trh pamětí i vypalovaček bude žít svým vlastním životem, který nebude přesně kopírovat situaci v počítačích, spíše bude odrážet momentální sílu jednotlivých výrobců.

Nezanedbatelnou bolístkou řady nepirátských výrobců médií je nutnost platit licenční poplatky firmám Philips, Sony a Taiyo Yuden. Tyto poplatky při současných cenách dosahují 30 až 40 procent ceny samotného média, takže nelegální výrobci, kteří se rozhodli jít proti zákonu a poplatky neplatit, jsou velmi zvýhodněni. V rámci konsolidace ale budou čím dál více vytlačováni na okraj.

Firmy se vzájemně shodují, že cena médií vyběhne nahoru zhruba trojnásobně proti současnému stavu, úměrně tomu zřejmě povyskočí i ceny CD-RW médií. I přes toto zdražení by ale měly být nižší než loni.

Diskuze (22) Další článek: Je Pentium 4

Témata článku: , , , , , , , , , , ,