CATIA bude brzy pro Windows NT

Firma Dassault Systemes, která patří do organizační struktury IBM, představila v polovině září letošního roku řešení CATIA-CADAM ve verzi 4.2.0.
Firma Dassault Systemes, která patří do organizační struktury IBM, představila v polovině září letošního roku řešení CATIA-CADAM ve verzi 4.2.0.

Uvedení verze 2.0 přináší celkem 37 rozšíření, která jsou určena pro loďařství, stavebnictví a automobilový průmysl. CATIA pracuje na unixových pracovních stanicích IBM, Silicon Graphics, Hewlett-Packard a Sun Microsystems.

Verze 2.0 byla rozšířena především o řešení pro výrobu – lathe machining Programmer (programátor obrábění na soustruhu). Tato komponenta zajišťuje programování pro takové operace, jakou je zdrsňování, drážkování, řezání závitů a jemné obrábění. Nová verze také nabízí plnou integraci s celou řadou výrobních produktů CATIA, a tak umožňuje bezpřechodově provádět vrtání, soustružení, a další operace. Mezi další rozšíření ve výrobní oblasti patří vyšší úroveň automatizace pro prizmatické obrábění a rozšíření práce s více osami při kopírování a úpravách povrchu. Kromě toho bylo výrazně rozšířené programování a zvýšena produktivita obrábění při tvorbě forem a lisování.

Pro průmyslová odvětví, kde záleží na analýze sestav, zejména ve výrobě a sestavování, v leteckém a automobilovém průmyslu, představuje Verze 4 Release 2.0 novinku v podobě Assembly and Structure Analysis (analýzu sestav a subkonstrukcí) pro analýzu velmi rozsáhlých sestav i jednotlivých dílů. To umožňuje souběžný inženýring pro velké systémy a rychlou konstrukční analýzu iterací pro jednotlivé díly v kontextu celé sestavy. Je zde i nová funkce — generování drátového modelu pro plechové nebo plastové díly přímo z pevného tělesa.

Nová Verze 4 Release 2.0 využívá dalších implementací procesu digitálního modelování. Definici a analýzu kabeláže lze nyní provádět vícemodelově a způsobem, který odpovídá praxi prostorového nebo funkčního modelování v automobilovém a leteckém průmyslu. Tím je umožněna daleko větší pružnost při určování optimálního návrhu a umístění kabeláže.

Mezi další rozšíření patří znázornění dílů z kompozitních materiálů a jejich integrování v rámci digitálního modelu a rozšíření pro CATIA 4D Navigator, jenž je nástrojem pro kontrolu digitálního modelu a simulaci.

CATIA má u nás zhruba 400 instalací; za uplynulý rok jich přibylo 40 % a IBM CATIA Competence Center očekává podobné číslo i v letošním roce. Například v podniku Škoda automobilová byl na tomto systému navržen nový model automobilu felicia. Mezi další zákazníky patří např. Avia Daewoo.

CATIA ve verzi 5.0, která se připravuje pro letošní rok, má podporovat operační systém Windows NT, bude mít vylepšené uživatelské rozhraní, a plně integrované prostředí pro tvorbu digitálního modelu.

Novou verzi systému CATIA u nás představil Didier Gaillard a zástupce IBM CATIA Competence Center, Igor Hegner.

Váš názor Další článek: Bill Gates pojmenoval své nepřátele

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,