CASE Select Enterprise 6.0e: nástroj pro vývoj, který poradí

Recenze objektově orientovaného nástroje CASE Select Enterprise 6.0e.
Stanislav Lukeš: Pro firmy zabývající se vývojem informačních systémů existuje klasický problém: jak udržet informace o požadovaném systému pohromadě a na základě nich efektivně navrhnout řešení. Právě pro tento účel existují nástroje CASE (Computer Aided System Engineering). Jedním z nich je nová verze objektově orientovaného nástroje CASE Select Enterprise.

Zase objekty?
Jak již úvod předeslal, jedná se o nástroj pro podporu vývoje informačních systémů, a to objektově orientovaný umožňující vývoj a využívání komponent. Je tedy vhodný pro vývojové týmy pracující v objektově orientovaných vývojových prostředích. Týmová práce je podpořena architekturou klient/server, o ukládání se stará na serverové straně repozitář Enabler od společnosti Softlab.

Know-how je v ceně
Cílem je umožnit vývoj po celý životní cyklus projektu, který má ulehčit doporučená metodika výrobce softwaru Select Perspective. Jedná se o kombinaci Rumbaughovy OMT (Object Modeling Technique) a Jacobsonovy OOSE (Object-Oriented Software Engineering) tak, jak se v praxi osvědčila výrobci.

Metodika je dodávaná ve formě hypertextové nápovědy nazvané Process Mentor. Zde jsou popsány (v angličtině) všechny fáze projektu a vysvětleny nástroje modelování. Na modelování je celý produkt založen a na jednotlivé modely navazují doplňující komponenty, které dokáží vygenerovat konkrétní (ač nehmatatelný) kód, databázovou tabulku či dokumentaci.

Modely jsou založeny na standardní notaci UML (Unified Modeling Language) a je jich celá řada. Jedná se jako obvykle o různé pohledy na totéž, liší se však úhlem pohledu a stupněm podrobnosti. S vytvořenými modely (a vlastně s jakýmkoliv prvkem uloženým ve slovníku dat) lze dále pracovat pomocí rozhraní automatizace OLE. Jeho popis je součástí uživatelského manuálu.

Modelová řada
Podle metodiky Select Perspective máte k dispozici celou řadu modelů, některé jsou podle ní povinné, jiné jsou pouze volitelné.
  • Diagram hierarchie procesů (Process Hierarchy Diagram) slouží ke statickému popisu firemních procesů a vymezuje rozsah problémové oblasti. U něj začíná celá analýza.
  • Diagram procesních řetězců (Process Thread Diagram) umožňuje detailnější pohled. Znázorňuje spuštění procesů vnějšími a vnitřními událostmi a mapuje toky práce.
  • Diagram typových úloh (Use Case Diagram) shrnuje požadavky na systém a strukturalizuje je.
  • Diagram tříd (Class Diagram) pohlíží na třídy objektů v systému a shrnuje o nich všechny informace.
  • Diagram spolupráce objektů (Object Collaboration Model) pohlíží na třídy objektů dynamicky.
  • Stavový diagram (State Transition Diagram) popisuje chování tříd, které mají složitější životní cyklus.
  • Model objektové interakce (Object Sequence Diagram) identifikuje, jak bude probíhat komunikace mezi třídami dynamicky.
  • Diagram ERD (Table Relationships Diagram) slouží pro návrh struktury relační databáze.

A k tomu navíc
Součástí balíku Select Enterprise 6.0e je i několik užitečných doplňků. Jedním z nich je synchronizér kódu pro C++ umožňující jak generování kódu, tak i zpětné vytvoření modelu z kódu. Podle informací výrobce jsou k dispozici synchronizéry i pro prostředí Java, MS Visual Basic, Forté a další jsou ve vývoji.

Dalším doplňkem je generátor databází podporující databázové servery Oracle, MS SQL Server a Borland Interbase a další prostřednictvím zápisu v normě ANSI SQL 89 a 92. Samozřejmá je i přítomnost generátoru dokumentace. Ta je vytvářena volitelně ve formátu Wordu 95 nebo 97.

V základní verzi jsou k dispozici ještě doplňky Object Animator, který animuje diagram objektové interakce, a generátor Select Corba IDL pro popis rozhraní komponent.

Dojem?
Celkově Select Enterprise 6.0 budí dojem robustního nástroje CASE s vypracovanou metodikou. Ta je sice trochu odlišná od ostatních metodik, ale na druhou stranu plně integrovaná v tomto produktu.

SELECT Enterprise 6.0e
Zapůjčil: LBMS, ČR
Výrobce: Princeton Softech, USA
Cena: 115 000 Kč
Tel.: 02-2283 2650
E-mail: lbms@lbms.cz
Web: www.princetonsoftech.com , www.lbms.cz
Diskuze (4) Další článek: Linkové telefony mají do roku 2005 skončit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,