Čas Skynetu se blíží. První superpočítač pokořil Turingův test

Eugene Goostman má rád hamburgery, je mu okolo třinácti let a jeho otec je gynekolog. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby se ovšem nejednalo o prachsprostou lež. Eugene není nic jiného než program na výkonném superpočítači, který vytvořila dvojice počítačových inženýrů Vladimir Veselov a Eugene Demachenko.

Jejich kybernetické dítě je první program, který oficiálně pokořil slavný Turingův test, který celých 65 let hledal stroj, který by s lidmi za plentou komunikoval natolik věrohodně, že by si o něm mysleli, že je to opravdu člověk. Test uspořádala readingská univerzita ve spolupráci s organizací RoboLaw, kterou financuje EU, na půdě Královské společnosti v Londýně.

Turingův test je realizován pomocí klávesnice. Soudci kladou neznámému otázky a na displeji vidí odpověď. Netuší přitom, jestli je v druhé místnosti stroj, nebo člověk. Pokud počítač alespoň v 30 % případů přesvědčí soudce, že je člověk, podle pravidel soutěže zvítězil. Goostmanovi se podařilo přesvědčit soudce o své lidskosti v 33 % případů a testem tak jako první stroj historie skutečně prošel – a to právě 60 let po Turingově smrti.

Aktualizováno:

Diskuze (60) Další článek: Acer Iconia Switch 10: S klávesnicí na magnetu [test]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,