Cardano: kryptoměna nové generace, která se netěží, ale razí

  • Cardano je unikátní kryptoměna, která díky svým vlastnostem a schopnostem přitahuje pozornost
  • Od Bitcoinu se zásadně liší
  • Jejím smyslem není jen „koupit a prodat“, má pozoruhodné technologické možnosti

Cardano patří mezi velké kryptoměnové nováčky, přesto má již dnes obrovskou podporu investorů, kteří jí dostali mezi top 8 kryptoměn z pohledu tržní kapitalizace. Díky skvělému technologickému pozadí a potenciálu je stejně jako například IOTA označována jako kryptoměna 3. generace. Za první generací jsou označovány kryptoměny se zaměřením primárně na placení a uchování hodnoty, například Bitcoin a jeho deriváty. Pod druhou generací najdeme kryptoměny zaměřené na chytré kontrakty jako Ethereum, Neo a další. Co tedy Cardano přináší nového?

Cardano

  • Zkratka: ADA
  • Vznik: 29. 9. 2017
  • Maximální počet mincí: 45 miliard, přičemž 31 112 484 646 ADA předtěženo
  • Systém: Ouroboros (Proof of Stake)
  • Počet transakcí za vteřinu: teoreticky neomezený
  • Oficiální web: cardano.org

Zajímavá historie a akademické pozadí

Na začátku si je nutné si ujasnit pojmy Ada a Cardano. ADA je název mince/jednotky, kterou lze v síti posílat a která je obchodovatelná na burzách. Pojmenována je po anglické hraběnce, matematičce a údajně první programátorce z 19. století, známé jako Ada Lovelace. Lovelace pak je shodou okolností také označení pro nejmenší dělitelnou jednotku 0,000001 ADA (ano, netradičně s šesti desetinnými místy).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Názvy ADA a Cardano odkazují na uznávané matematiky a vědce z historie (obr.: Wikipedie)

Samotná platforma nese své jméno po Gerolamovi Cardanovi, proslulém italském matematikovi a fyzikovi z 16. století. Pojmenování po známých vědcích není náhodná, samo Cardano je narozdíl od většiny kryptoměn vytvořeno řadou vědců a akademiků z univerzit v Edinburgu, Aténách, Connecticu a dalších zemí.

Na stránkách projektu najdete i sekci Academic papers, obsahující velmi odborné dokumenty čítají až stovky stran ohledně Cardano a technologie za ním. Netradiční je i postup jejich zveřejňování, jelikož je vždy vyžadována kontrola několika odborníky a až poté je možná případná implementace.

Vývoj platformy Cardano započal již v roce 2015, přesto se svého spuštění dočkalo až 29. září 2017. Za kryptoměnou, nebo přesněji celou platformou stojí tři společnosti. Švýcarské Cardano Foundation starající se o standardizaci a propagaci kryptoměny. Japonská firma Emurgo starající se o podporu a tvorbu komerčních aplikací stavěných nad Cardanem.

Klepněte pro větší obrázek
Jedním z hlavních jmen za projektem je bývalý šéf společnosti Ethereum, Charles Hoskinson

Do třetice také Honkongská společnost Input Output (IOHK), stojící za vývojem blockchainu platformy. Zde je třeba zmínit jméno Charles Hoskinson, který je bývalým ředitelem společnosti Ethereum. Sama firma se nyní podílí také na vývoji Ethereum Classic, což usnadní i jeho propojení s Cardanem a jeho implementace do klienta pro Caradano, ale o tom až později.

Žádné těžení, ale ražba!

Už víme, co je Cardano, ADA a Lovelace. Důležité je však vědět, že ADA částečně patří mezi tzv. předtěžené kryptoměny. Předem je dáno, že maximální množství všech mincí v oběhu bude 45 miliard ADA. Před spuštěním sítě však bylo 31 112 484 646 předtěžených mincí prodáno, přičemž 5 185 414 108 ADA pouze lidem ze tří výše zmiňovaných firem, zbytek získali další investoři.

Čistou matematikou zbývá z oněch 45 miliard mincí posledních 13 887 515 354 ADA, které zůstanou jako odměnou ražičům nových bloků. Jak si totiž vysvětlíme dále, Cardano se totiž netěží, ale nové bloky jsou raženy jejími držiteli.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,