Capriccio 3.0 CZ: MIDI není mini

Nejste-li stále ještě rozhodnuti, který sekvencer budete používat, a přijde vám vhod notový zápis skladeb prostřednictvím programu Capella, potom Capriccio určitě vyzkoušejte.
Zdeněk Štangl: Na počátku byl zvuk a whc Musiksoftware GmbH. Tak lze začít v případě této německé firmy orientované na vývoj a prodej programů pro hudebníky. Fakt, že se jedná o programy kvalitní a levné, dokazuje nejedna kladná recenze. Na stránkách časopisu Computer jsme se zatím setkali s notačním programem Capella (24/99) a programem pro převod notového zápisu z papíru do počítače Capella Scan (3/00). K čemu by ale byly podobné programy, kdybychom postrádali dobrý MIDI sekvencer? A proto se zrodilo Capriccio 3.0.

Umí toho hodně
Na softwarovém trhu spolu soupeří několik společností se svými sekvencery pro MIDI. Každý kousek je něčím výjimečný, ale pro českého zájemce mají všechny jedno společné: vysokou cenu. Soudný počítačový muzikant spíše než přehršel extra funkcí a přídavných efektů upřednostní jejich přehlednost a praktičnost. Příkladem může být záznam hry v reálném čase (včetně záznamu parametrů MIDI kontrolerů), editace délky a časová pozice not, editace parametrů kontrolerů, kvantizace, transpozice, mixování stop, změna taktu, tóniny a tempa. Samozřejmostí je SysEx editor, který pracuje se specifickými příkazy daného externího zařízení (klávesový nástroj, zvuková banka atd.). Pomocí tzv. SysEx-zpráv můžete změnit třeba nastavení kláves pro danou skladbu, před následující ho vrátit zpět, ukládat zvuky syntezátoru do programu Capriccio a zpět (pokud tuto funkci daný nástroj umožňuje), ukládat a načítat skladby vytvořené sekvencerem na klávesách, nebo „vysílat“ texty písní pro karaoke na displej SysEx editoru atd. V programu Capriccio může být současně vyslán libovolný počet SysEx-zpráv o velikosti 1 MB.

V editoru jednotlivých stop je možné vytvořit celý zápis melodie ručně, ovšem tato metoda je zdlouhavá a pracná. Svým dílem k tomu přispívá styl editace myší, který se „dědí“ téměř mezi všemi MIDI sekvencery.

Vytvořte si vlastní nástroj
Program podporuje 170 nástrojů a chybějícím můžete pomocí editoru vytvořit vlastní patchfile. S programem je na CD dodáváno 484 rytmických stylů a kromě toho tzv. drum-smyčky ve formě souborů wave. Kromě plné podpory MIDI můžete své sekvence doplnit zvukovými stopami a společně se skladbou přehrávat soubory wave (zpěv, nasamplovaný nástroj atp.). Oproti jiným MIDI/audio sekvencerům jsou soubory wave shromažďovány v tzv. Audio-Pool-editoru. Zde jsou zpracovávány všechny ty, které mají být použity v dané skladbě. Nemusí však být použity celé. V hudebním dílku se z nich mohou vyskytnout jen části, tzv. segmenty, které sami definujete. Dále je možné změnit pitch vzorku, aplikovat na něj časovou kompresi/expanzi nebo některý ze základních efektů, jako změnu hlasitosti, fade-in/out, reverzi, prohození kanálu L/R a fázový posun.

V programu Capriccio ale není možné použít soubory wave jako nástroje, a proto nelze vytvořit melodickou sekvenci. Tyto soubory se používají jako hotové stopy.

Celkově na mě Capriccio nezapůsobilo špatně. Práce s ním je pohodlná, i když své mouchy má. Odezvy byly prakticky okamžité a program ani jednou nehavaroval.

Nejste-li stále ještě rozhodnuti, který sekvencer budete používat, a přijde vám vhod notový zápis skladeb prostřednictvím programu Capella, potom Capriccio určitě vyzkoušejte.

Steinberg Cubase 3.0 11 700 Kč
Cakewalk Professional 8 10 620 Kč
Capriccio 3.0 CZ 4 490 Kč
Magix Music Studio 2000 1 490 Kč
MIDI a audio sekvencer
Capriccio 3.0 CZ
Zdroj: Agentura Notečka, Vranovice
Telefon: (0626) 43 33 87
Cena: 4 490 Kč vč. DPH
Parametry: systémové požadavky: Pentium 75 MHz, Windows 95/98, 10 MB místa na pevném disku, myš, zvuková karta, CD-ROM

Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.
Váš názor Další článek: Computer 12/00: příjemné čtení před dovolenou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,