HEIF | Canon

Canon vidí budoucnost ve formátu HEIF, ale JPEG zatím ohrožený není

Canon je prvním a zároveň jediným výrobcem klasických fotoaparátů, který začal podporovat nový obrazový formát HEIF vycházející z video komprese H.265/HEVC. Na začátku roku jej nasadil u fullframe zrcadovky EOS-1D X Mark III, teď jej čerstvě využívá také u nových bezzrcadel EOS R5 a EOS R6.

Japonská společnost samozřejmě i nadále podporuje klasický JPEG a také focení do RAWu. Podpora HEIFu je ale důležitým signálem, že se s formátem musíme ve spotřební elektronice počítat.

Na rozdíl od JPEGu nativně podporuje HDR a 10bitové barevné kanály, kromě toho nabízí též lepší kompresní poměr. Fotografii o stejné kvalitě zabere na disku o polovinu méně místa. Do toho formátu fotí také nové iPhony, Apple jej podporuje od iOS 11.

HEIF již podporují i Windows 10 v1803, macOS High Sierra a Android 9. Z grafických editorů a prohlížečů pro desktopy si s ním poradí Lightroom, Affinity Photo, GIMP, Pain.NET, Zoner Photo Studio X, Pixelmator a další. Adobe Photoshop či nástroje Corelu jej zatím ignorují. Ani webové prohlížeče si s ním zatím neporadí.

JPEG už je dnes zastaralý a nedrží krok s moderními zobrazovacími technologiemi. Jeho skutečný nástupce JPEG XR na tom ale s podporou je ještě hůře než HEIF. Alternativou je také svobodný formát AVIF vycházející z video formátu AV1. Ten má na své straně podporu Microsoftu, Googlu, Mozilly nebo Netflixu, ale zatím se rovněž nestihl příliš rozšířit.

PS: HEIF ve smyslu komprese bychom správně měli označovat jako HEIC. HEIF je totiž fakticky pouze kontejner, který může obsahovat i obraz komprimovaný v JPEGu či jiných formátech.

Váš názor Další článek: Jak se Hyksósové zmocnili Egypta: Vpád dobyvatelů či vzpoura imigrantů?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,