Canon uvedl Ixus V3, PowerShot G3 a PowerShot S45

Kdo si počkal, ten se dočkal. Je tu další várka lákavých zářijových novinek z oblasti digitálních fotoaparátů.
Elegantní celokovový fotoaparát velikosti krabičky cigaret Canon Ixus V2 má svého následníka s logickým označením Ixus V3. Na pohled od sebe starý a nový model prakticky nerozeznáte. Co do designu se nic nezměnilo a nadále zůstává Ixus V3 jedním z nejelegantnějších digitálních fotoaparátů. Nezměnilo se ani rozmístění ovládacích tlačítek. Novinkou je rozlišení 3,2 Mpixelu, díky kterému lze fotit až do rozlišení 2048 × 1536 (předchozí Ixus V2 nabízel nejvíce 1600×1200). Nemění se optický zoom, ten je stále dvojnásobný.

Elegance se nemění, viditelné změny jsou jen decentní.

Dost razantně ale byl přepracován vnitřek fotoaparátu. Nově je implementován 9zónový automatický výběr bodu pro zaostření (dříve jen 3zónový), vylepšeno bylo nastavování expozice podle orientace fotoaparátu, nový obrazový procesor DIGIC by měl poskytovat lepší výsledky s menšími nároky na prostor v těle fotoaparátu. Díky tomu nabízí nový Ixus V3 třeba i redukci šumu při expozicích delších než 1,3 sekundy. Nově bude možné zaznamenávat videosekvence se zvukem až do délky 3 minut při použití rychlých CompactFlash pamětí. Lákavou novinkou je možnost editace videosekvencí přímo ve fotoaparátu bez nutnosti počítače. Ixus V3 mimo jiné podporuje i Picture Transfer Protocol, který umožňuje použití ve Windows XP a Mac OS X bez instalace jakýchkoli ovladačů. Cena by měla být okolo 400 dolarů případně 600 Eur včetně 16 MB CompactFlash karty.

Změny proti S40 jsou na první pohled neznatelné.

Nový PowerShot S45 je vylepšenou verzí S40, kde se vylepšovalo především díky obrazovému procesoru DIGIC. Díky integraci tohoto přímo Canonem vyvinutého procesoru tak S45 dostane k 4Mpixelovému rozlišení navíc čidlo orientace fotoaparátu, 9zónový automatický výběr bodu pro zaostření navíc s možností plynulého ručního doladění pozice oblasti využité pro nastavení expozice. Jsou tu dvě ruční předvolby pro nastavení bílé, možnost ručního ostření včetně focus bracketing – vyfotí 3 snímky, jeden s normálním zaostřením, druhý zaostřený trochu blíž a třetí zaostřený trochu dál. Videosekvence lze také nahrávat až do délky 3 minut včetně editace přímo ve fotoaparátu.

Nové tělo znamená především lepší objektiv.

PowerShot G3 je proti předchozím dvěma novinkám značně odlišný od G2. Nové tělo je hranatější a má profesionálnější provedení včetně pogumovaného úchytu pro pravou ruku. Pochopitelně zachován zůstal výklopný displej. CCD čip zůstal zachován, stále se jedná o čtyřmegáč, nová je ale optika. G2 nabízel 3násobný zoom, G3 jej již má 4násobný a objektiv s bajonetovým uzávěrem umožňuje připojení řady příslušenství. Rovněž vevnitř je nyní procesor DIGIC, takže ta vylepšení, co přibyla S45, dostal do vínku i G3. Plánovaná cena G3 je 800 dolarů nebo 1000 Euro.

Včera byly tyto fotoaparáty teprve oficiálně představeny, jejich dostupnost v České republice a také vliv na cenu předchozích modelů tak můžeme čekat v rozmezí několika týdnů.

Diskuze (13) Další článek: 27GB na jednom CD

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,