Canon PowerShot G1 - nenápadný dravec

Canon produkuje poměrně slušnou řádku digitálních fotoaparátů. Střední třídu flotily jeho digiťáků jednoznačně vede vlajková loď s názvem Canon PowerShot G1.


Paměťová kapacita

Budu velmi stručný: standardně dodávaná 16 MB CF karta je jako vždy pro třímegáč trapně malá.

Akumulátory, nabíječka, externí zdroj

Jestliže je paměťová kapacita směšná (což je ale problém všech a nejen canonovic digiťáků), ve vybavení pro napájení je G1 mistr světa. V krabici najdeme jednak skvělý 1100 mAh Li-ion akumulátor, který jsem asi dostatečně vychválil v části Funkce a vlastnosti. Pro jeho dobíjení pak slouží nabíječka/síťový zdroj, u nějž mě zaujala délka kabelu rovnající se poctivým čtyřem metrům. Hodláte-li G1 používat jako studiový foťák, např. k výrobkové dokumentaci nebo pro focení “pasovek”, prostě jej připojíte na elektrickou síť a vůbec nemusíte shánět prodlužovací šňůru.

Software

Tak programy je krabice s G1 doslova nabitá. Až jsem přemýšlel, jestli toho není zbytečně mnoho. Nainstalujete-li totiž všechny programy, ubyde vám z disku bezmála 200 MB místa. A to nepočítám “lehkou” verzi Adobe Photoshopu, kterou ve standardní výbavě nalezneme také. Mimochodem, za Photoshop vás pánové chválím!
Protože jsme si v části Funkce a vlastnosti uvedli, že G1 nepodporuje USB typu Storage Class, vraťme se ještě nyní k firemnímu software. Obejít se můžeme bez všeho, ale minimálně Twain nainstalovat musíme.

K funkčnosti Twainu nemám námitek a prostředí co se týká grafiky poměrně zdařilé. Ostatně podobný vzhled spojuje všechny ostatní programy. Jako prohlížeč a jednoduchý editor slouží ZoomBrowser EX.

Ten je sice na můj vkus až moc “nacpaný” animovanými efekty, které práci s programem zrovna nezrychlují, ale zato disponuje vynikajícími informačními funkcemi. Po kliknutí na tlačítko Show attributes zobrazí program následující okno se základními informacemi o souboru.

To pravé ořechové však nastává až po aktivaci položky Camera Settings, kdy se dostaneme do detailního zobrazení všech parametrů snímku.

Tvrdím-li všech, pak jsou to opravdu všechny. Osobně jsem nenašel jedinou hodnotu, která by mi v tomto dialogovém okně chyběla.

Zajímavou utilitou je TimeTunnel.

V podstatě se jedná o pseudoprostorové znázornění historie snímků, kdy lze uživatelsky nastavit několik druhů prostředí, z nichž právě zobrazená “časová spirála” je nejefektnější. Dlužno ale dodat, že jde o program bez většího významu, kterého se rychle nabažíte a to je vše.

Manuál

Na tištěné manuály je Canon kabrňák a platí to bez výhrad i v případě G1. Poctivý český manuál musí uspokojit i naprostého začátečníka bez jakýchkoliv zkušeností, pro kterého je G1 prvním digiťákem.

Ostatní

Při pozornějším ohledání nalezneme v krabici s foťákem také IR dálkové ovládání.

Ono pozornější hledání je na místě. Dálkové ovládání je totiž ultrakapesního provedení a ztratí se i v kapsičce od vesty. Tato velikost jej přímo předurčuje ke stálému nošení s foťákem.
Trošku mě ale mrzí nepřítomnost čidla dálkového ovládání na zadní stěně foťáku, která omezuje jeho používání pouze zepředu. Například při studiové práci na stativu tento nedostatek docela vadí.

Standardní vybavení - hodnocení

Až na tradičně malou paměťovou kapacitu jsem navýsost spokojený. Plný počet bodů dám ale až tomu foťáku, který bude mít onu paměťovou kapacitu “normální”, takže zatím trošku smůla.


 Fotoměrka
 Produkt: Canon PowerShot G1
 Standardní vybavení: 8 bodů (max. 10)
8 bodů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,