Canon DM-MV3 MC – střípek z firemní šperkovnice

Je to elegantní, umí nahrávat video v miniDV kvalitě, fotky ve VGA rozlišení a navíc vejde do kapsy. Co je to?

Na úvod je třeba říci, že videokamera, kterou v této recenzi představujeme je jen jedním ze čtyř modelů typové řady MV3. Nejdůležitějšími prvky, jimiž se jednotlivé modely od sebe liší jsou DV vstup a paměťový slot Multi Media Card. Označení je logické: má-li kamera za trojkou písmeno „i“, jde o model s továrně otevřeným DV (Fire Wire) vstupem, tudíž ji lze použít pro digitální záznam „po drátě“. Písmena MC na konci označení pak znamenají přítomnost MMC paměťového slotu. Jako jsou 2 x 2 čtyři, tak jsou k mání i čtyři modely kamery Canon DM-MV3 XY. Můžete mít všechno a nemusíte mít nic, záleží jen na tom, jaké máte na přístroj požadavky (a jaký je stav vaší kasičky). Pokud vás zajímají ceny, pak v sekci Cena vyjímečně naleznete kromě hodnocení ceny recenzovaného modelu i přehled cen zbývající trojice. My jsme měli k dispozici kameru s označením MV3 MC, tedy kamkordér se zablokovaným DV vstupem, avšak vybavený slotem MMC. Pojďme se tedy podívat na přístroj blíže.

Jak se vám líbí? Kamera je to hezká, to se upřít nedá, i když podle mého mínění svou stájovou předchůdkyni - model MV20 v eleganci nepřekonala. V kvalitě výborného dílenského zpracování si kolegyně nezadají, ovšem parametr kde MV3 boduje na celé čáře se nazývá velikost. Při rozměrech 48 x 106 x 86 mm začínám mít tušení, že brzy bude některým z předních výrobců vyvinutá mini-miniDV videokazeta, protože se prostě zjistí, že ta současná miniDV je moc velká (i když asi raději budeme doufat v brzké zavedení některého bezkontaktního média, ať už to bude DVD nebo cokoliv jiného.)
Canon MV3 je prostě videokamera kapesního provedení v pravém slova smyslu. Ale pozor! I do ultrakompaktního těla se podařilo vměstnat všechny obvyklé konstrukční prvky, jako je výklopný a otočný LCD displej (i když úhlopříčky „jen“ 2,5"). Pouze několik konektorů muselo odejít do exilu na odnímatelnou dokovací jednotku - bližší podrobnosti v části Konstrukce a ovládání.

Dovedu si představit jak nyní majitelé „pořádných“ kamer ohrnují nos. „Takovej trpajzlík se nedá držet v ruce, natož aby se s tím dalo natáčet!“ Lhal bych, kdybych teď tvrdil, jak je ergonomie skvělá, ale... Drží se to dobře, i ovládací prvky jsou z velké většiny dobře přístupné. Kameře hlavně chybí ta váha v rukou. Jenomže to už se pohybujeme v jiných dimenzích. Zde je miniaturizace (a samozřejmě nízká hmotnost) jednou z důležitých vlastností přístroje. Jinak řečeno - požadujete-li kapesní kameru, měli by jste si být vědomi také nevýhod, které z toho vyplývají.

Canon DM-MV3 oproti konkurenci nezaostává ani z hlediska vybavenosti funkcemi. Promítneme-li si určitý nepsaný standard této třídy, pak nemůže být námitek. Natáčet lze jak v plné automatice nebo je možné využít motivové programy, expozici lze korigovat, uživatelské nastavení rychlosti závěrky v ceně a ... Zde mi nezbývá než odkázat na část Funkce a vlastnosti, kde je vše popsáno podrobně. Jen předesílám, že by to nebyl Canon, kdyby jeho kamera neměla režim progresivního snímání nebo např. efekt děleného zobrazování.

Vrátíme-li se ještě ke konstrukčnímu provedení, pak musím zklamat příznivce optického stabilizátoru, coby další speciality firmy Canon. Prostě zde není, a jeho funkci s poněkud horším efektem supluje stabilizér elektronický. Mám na to svůj názor, který prezentuji v části Konstrukce a ovládání. Zde také můžete vidět detail paměťového slotu MMC. Ale to je žúžo! Hračičkové zbystřete! Paměťové kapacity standardně dodávané 8 MB karty lze využít nejen pro pořizování statických snímků, nýbrž ty pravé orgie začínají při klíčování videozáznamu. Jen je škoda, že kamera nemá samostatný výstup pro data uložená na MMC kartě (třebas jen přes obyčejný sériový port) - je nutné dokoupit čtečku. Více informací k možnostem využití MMC karet naleznete v části Funkce a vlastnosti.

A kvalita nahrávky? Já osobně jsem byl velmi spokojený hlavně co se týká obrazové složky záznamu. Ta je u mne de facto bez výhrad. Méně jsem byl nadšený zvukem kamery a to doslova. Ona totiž potvůrka zaznamenává opravdu i svůj vlastní zvuk, tedy hluky servomotorků objektivu a.j. Nemoc této kategorie miniaturizovaných kamkordérů se bohužel nevyhnula ani jinak velmi dobré „em vé trojce“. A že jde o kameru skutečně velmi dobrou, to může potvrdit například ne zase tak staré loňské ocenění Best of Invex 2000. Inu jak se říká: kdo umí, ten umí.


 Videoměrka
 Produkt: Canon DM-MV3 MC
 Celkové hodnocení: 75 bodů (max. 100)
75 bodů

Celkové hodnocení představuje součet bodů, získaných při dílčích hodnoceních v následujících odkazech (kromě technických parametrů).

Podrobné hodnocení, komentáře a informace o videokameře

Konstrukce a ovládání
Funkce a vlastnosti
Standardní vybavení
Obrazová a zvuková kvalita
Cena
Technické parametry

Zdroj: Canon CZ

Diskuze (5) Další článek: PS/2 klávesnice k Palmům z Čech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,