CADis zase na vandru

CADis se rozhodl k historickému kroku – svou aplikaci MechSoft bude portovat i na jiné CAD/CAM systémy.
Neklidným vývojem prochází jedna z největších českých vývojářských firem – akciová společnost CADis, produkující dnes světově nejrozšířenější nezávislou strojírenskou aplikaci pro AutoCAD. V tom označení není překlep – poté, co Autodesk pohltil firmu Genius a stejnojmenný program se stal už produktem Autodesku, se zřejmě nenajde jiný vývojář, který by měl na svém kontě více než 10 000 instalací strojírenské nadstavby než český CADis. A právě neočekávaná transakce Autodesku přiměla CADis, který už-už kotvil v poklidných vodách trvalé spolupráce s touto firmou, aby se znovu vydal na vandr, větší než kdykoli předtím.

Když se přes noc změní pravidla
Historie CADisu je myslím známá: firma založena (jako SPI s.r.o.) na počátku devadesátých let, produkt Profi pro AutoCAD se šíří nejdříve na českém trhu, po fúzi s distribuční firmou CADis a.s. i v zahraničí; počet produktů vzrůstá (pro AutoCAD LT, pro Autodesk Mechanical Desktop) a dnes přesahuje 10 000. Největším konkurentem mu byla právě německá firma Genius; počet jejích zákazníků ovšem údajně přesahuje sto tisíc. Genius (GmbH) začal jen o málo dříve než naši programátoři, ale ze zcela jiného podnikatelského a finančního zázemí, vlastně jako určitý vedlejší produkt soukromé strojírenské firmy dr. Baumanna. Zatímco Genius dominoval a dodnes dominuje především v německy hovořících zemích, je Profi velice úspěšný Tichomoří a také v zemích Beneluxu. Jak Genius, tak CADis byly firmy úzce připoutané k firmě Autodesk; staly se členy prestižního vývojářského týmu, který „za odměnu“, že produkuje aplikace pouze pro produkty Autodesku, dostává dříve betaverze programů, vývojářské nástroje a má tak nemalou výhodu nad ostatními. Dá se říci, že obě firmy závodily několik let bok po boku za všeobecného prospěchu zákazníků, protože o ně vzájemně mohutně bojovaly – to potvrdí všichni čeští dealeři.

Situace na bojišti se ale změnila přes noc, když letos zhruba v dubnu firma Autodesk nečekaně koupila Genius, její produkty zařadila mezi své a Profi (v té době už Mechsoft) se stal z partnera vlastně nepřítelem, konkurentem. I když obě strany vydaly mnohá pozitivně znějící prohlášení o „dostatku místa na trhu“ a „doplňování produktů“, je situace brutálně přímočará: Autodesk by byl nejraději, kdyby mohl být Mechsoft přes noc odstraněn z trhu a nahrazen Geniem, a CADis by byl úplně nejraději, kdyby jeho Mechsoft mohl být okamžitě provozovatelný na čemkoli jiném než AutoCADu, a nejlépe ze všeho na ničem, tedy jako samostatný systém ve Windows. Protože nic z toho se skutečně přes noc nestane, zůstávají obě strany nadále obchodními partnery – ale jakými, si asi není těžké domyslet.

Mezihra – Datech 2000, zase Autodesk a nakonec Wacom
Jen asi o měsíc dříve se stal CADis a.s. jediným distributorem Autodesku u nás, ovšem již jako součást distribučního konglomerátu Computer 2000 Group (přesněji: vznikl Datech 2000 jako společný podnik CADisu a Expert & Partner); ze hry je Dicom a o něco později i TGN. Historický úspěch CADis získal především díky své nadstavbě MechSoft/Profi – poté, co Autodesk zamíchal kartami, je mu ale dáno najevo, že distribuce Mechsoftu asi v dlouhodobé perspektivě nebude vítaná.

Tehdejší předseda představenstva Datech 2000 (a dříve CADisu, a potom zase CADisu) mně potvrdil, že to pro CADis i pro něj byl docela šok. Z plánovaného završení desetileté dřiny (praktické získání kontroly nad domácím trhem, vytěsnění TGN, konkurenta č. 1, zcela ze hry, finanční stabilita) se stala spíše noční můra plná úvah „co dál???“.

CADis (který zůstává vývojářem) chvíli zkouší jednat s Autodeskem o tom, že by se stal jeho další vývojářskou kanceláří. Plán nebyl nereálný – CADis totiž už pro Autodesk vyvíjel některé komponenty pro Autodesk Mechanical Desktop a chvíli se zdálo, že bude i úspěšný. Obě strany se ale nedohodly; protože nejsem oprávněn citovat přímo vyjádření osob z CADisu, uvedu osobní názor: Autodesk chtěl především CADis pacifikovat, aby zůstal v jeho kruhu spojenců, otázka nějakého vývoje byla druhořadá. Od této role nakonec CADis ustoupil.

Na scénu ovšem přichází skoro z čistého nebe japonská firma Wacom. Ta je u nás známá především jako dodavatel grafických tabletů, a její spojenectví s CADisem se může zdát jako nepochopitelné. Skoro nikomu u nás ale není známé, že Wacom v Japonsku patří k největším CAD firmám – jeho produkt ECAD pro elektrotechniku má přes dvanáct tisíc instalací, CAD divize má 150 zaměstnanců. Představitelé CADisu se s lidmi od Wacomu znají ze společného působení na asijsko-pacifických trzích – a nyní se už tato aliance nezdá tak překvapivou. Přesný obsah smlouvy neznám – důležité ale je, že Wacom bude financovat další vývoj produktů CADisu, což byla věc, kterou CADis potřeboval nejvíce.

Portace pro SolidWorks, Unigraphics, Visio!
S finanční jistotou od Wacomu se CADis rozhodl k historickému kroku – svou aplikaci MechSoft bude portovat i na jiné CAD/CAM systémy, přičemž prvními třemi budou SolidWorks, Unigraphics a Visio! Portace by měly být dokončeny už letos (!) a v roce 1999 mají následovat „další systémy“. Toto je obrovský krajíc práce pro děčínskou programátorskou mozkovnu, ale pokud se podaří, může to pohnout doslova světovým trhem CAD/CAM. Všechny firmy vyrábějící objemové modeláře totiž trpí tím, že jim chybí právě onen „Profík“, program obsahující hlavně nástroje určené k ruce inženýra.

Proč byly zvoleny jako první zrovna tyto tři systémy? Protože CADis uvádí, že budou následovat další, lze se domnívat, že byly zkrátka nejdříve „po ruce“, nakloněni k nejrychlejšímu jednání. To však nezaručuje úspěch – systém SolidWorks na sebe sice upoutal velkou pozornost na Visions in Design 98, ale stále má u nás jen pár instalací. U Unigraphics Solutions není jasné, zda půjde o portaci na produkt Unigraphics (s řadou desítek instalací a stabilní pozicí) nebo o Solid Edge (nadějný systém odkoupený od Intergraphu, ale s nemnoha instalacemi). A Visio je další otazník: produkt Visio sice u nás má slušnou popularitu, ale jedná se jen o 2D editor určený spíše pro diagramy a technické „kresbičky“, a IntelliCAD (alias „AutoCAD killer“) je úplně novým programem. Proč zatím nebyla zvolena platforma např. MicroStationu, je mně tajemstvím.

Technicky je portace vymyšlena dobře – základem je BaseView a nikoli kreslicí či modelovací algoritmy programu MechSoft. BaseView je jakýsi „strojírenský server“, databanka všemožných údajů, které musí mít strojař neustále po ruce – od značení a strojírenské příručky přes normalizované části až po rozsáhlé spektrum výpočtů. Ví se, že programátoři z CADisu si již dříve připravili a vyzkoušeli portaci BaseView na jiné systémy, takže rekordně rychlým datům (tři nové platformy během pár měsíců) lze věřit.

Dlouhá cesta, ze které se nedá vrátit zpět
Už tím, že CADis začal překládat program Profi do jiných jazyků a uvádět jej na světové trhy, se vydal na dlouhou cestu, která začala vracet vložené investice někdy po třech letech – a to se jednalo o jeden program, AutoCAD, který měl v té době milión uživatelů! SolidWorks jich mají 15 000 (po dvou letech existence), Solid Edge zřejmě ještě méně a IntelliCAD od Visia vůbec nejméně, i když počty u něj rostou rychle. CADis však uvede své nové verze MechSoftu pro SolidWorks a Solid Edge též ihned v angličtině, němčině a japonštině (!); a i když s největší pravděpodobností svěří celý prodej jiným, přece jen to bude znamenat obrovskou hromadu starostí s komunikací a technickou podporou svým dealerům. A to čekají za dveřmy další platformy, odhaduji, že nejméně tři!

Pokud byla mezinárodní expanze s produktem na bázi AutoCADu během na dlouhé trati, pak je toto skutečný maratón – navíc závisí na úspěšném šíření zmíněných produktů, a to u řady z nich není vůbec zaručené. Zřejmě i proto se do CADisu z Datechu 2000 vrátil jeho zakladatel Otta Matoušek, který byl vždycky skvělý v rozbíhání nových aktivit a ne v jejich udržování – protože nové plány a strategie CADisu budou vyžadovat především spoustu jednání, přesvědčování a hledání, jak na to.

Samozřejmě se ještě vůbec nedá říci, zda bude tato strategie CADisu úspěšná – vždyť teprve začala. Každopádně ale platí, že se Autodesku nepodařilo CADis „pohlídat“ – možná přitom stačilo, aby zahraniční nadřízení firmy (vše šlo mimo pražskou kancelář) byli trošku velkorysejší a všechno by dnes vypadalo jinak.

Váš názor Další článek: EuroTel rozšiřuje za 200 milionů dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,