Byznysový zápisník: Propad prodejů počítačů začíná zpomalovat

Zprávy z IT byznysu, které by neměly zapadnout. Každý týden na Connect.cz (RSS).

Gartner tvrdí, že poklesy prodejů počítačů zpomalí. V dalším kvartále má meziroční sesun činit zhruba 3 procenta oproti průměrným 9 procentům z posledních několika čtvrtletí. Údajně je to díky lepšící se ekonomice a zároveň novým zejména konvertibilním zařízením, o které je relativně zájem.

Slibný český startup click2stream ani napodruhé neuspěl a nedostal se do programu zřejmě nejvýznamnějšího světového technologického akcelerátoru Y Combinator. Kluci se už dvakrát dostali mezi nejužší výběr (pár desítek projektů z několika tisíc přihlášených), který byl pozván na osobní pohovor do Silicon Valley. Více o zkušenosti popisuje na svém blogu spoluzakladatel firmy Petr Ocásek.

Dell chce během několika let přesunout polovinu ze svých 14 tisíc zaměstnanců v Texasu na „home office“, přičemž aktuálně je toto číslo na 20 procentech. Práce z domu má jednak přinést úspory (práce z domu ušetřila Dellu minulý rok například na kancelářích, spotřebě a podobně 14 milionů dolarů) a zároveň jde firma příkladem v mobilní éře. Dell koupil firmu WYSE vyrábějící tenké klienty, do kterých se na dálku streamují virtuální počítače.

Microsoft se po finálním odkupu mobilní divize Nokie stane novým obyvatelem slavného sídla Nokia House ve Finsku. Redmond zároveň plánuje v této zemi postavit nové datové centrum.

Čeští Socialbakers mají provozního ředitele. Stal se jím dřívější viceprezident firmy Omniture (Adobe) Neil Weston. Pro rozjetou firmu je to v krátké době druhá vysoká posila z Adobe – Socialbakers nedávno na pozici marketingového šéfa najali viceprezidenta Adobe pro Marketing Cloud Neila Morgana. Socialbakers jsou mezi nejžhavějšími firmami před vstupem na burzu.

Bývalý šéf české Nokie a dnešní investor Petr Kasa získal 20procentní podíl v tuzemském malém herním studiu Mingle Games, které vyvíjí hry pro mobilní platformy.

IBM za nespecifikovanou částku koupila mladou společnost Fiberlink, která vyvíjí služby pro správu mobilních zařízení ve firemním prostředí (MDM). Jde o trend, kdy si uživatelé do zaměstnání nosí vlastní zařízení (zejména tablety a chytré telefony) a IT oddělení tyto stroje potřebuje zabezpečit a povolit jim vstup do sítě. Fiberlink nabízí také mobility jako službu (MaaS), je tedy pravděpodobné, že IBM funkci začlení do svého cloudu. Fiberlink v minulosti získal investici 50 milionů dolarů.

V aktuálním vydání Profitu (pravidelná součást deníku E15) jsou zajímavé texty o IT. Přečíst si můžete profil Zdeňka Cendry ze SuperHostingu, CDN77 a Peering.cz, Petry Hubačové z TechSquare a píše se také o projektu rozpoznávání řeči na VUT v Brně. Čtetě zdarma zde.

Přečtěte si na E15.cz:

Diskuze (6) Další článek: 7 LCD monitorů, které se dnes vyplatí koupit [Vánoce 2013]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,