Byznysový zápisník: Intel se raduje, prodeje počítačů rostou

Zprávy z IT byznysu, které by neměly zapadnout. Každý týden na Connect.cz (RSS).

Brněnské společnosti Cígler Software a Vema se spojují v jeden velký IT holding čítající 300 zaměstnanců a pracující s ročními výnosy kolem 330 milionů korun. Pojítkem je investiční skupina J&T, která v loňském roce do Cígler Software vstoupila. Její partner Martin Fedor společně s Martinem Cíglerem v novém subjektu tržní většinový podíl. Projekt dostal jméno Solitea. Cígler se specializuje na ERP systémy, Vema zase na HR software, spojení tedy zní logicky. Letos by údajně měla být oznámena další akvizice.

Českou Telefóniku (dnes O2) od července povede Tomáš Budník, který nahradí Louise Malvida. Budník dříve šéfoval U:fonovi a v PPF měl na starost projekt čtvrtého operátora.

T-Mobile v Česku po koupi GTS převezme 450 zaměstnanců, propouštění v dohledné době neplánuje. Obě firmy se provozně spojí od října, T-Mobilu by to mělo navýšit výnosy z firemních zákazníků a datových služeb.

Dropbox koupil mladou firmu Droptalk. Díky její technologii se ve službě pro cloudové ukládání souborů objeví nové funkce pro sdílení s ostatními lidmi. Droptalk umí třeba přidávat poznámky, sledovat změny, posílat soukromé zprávy, odkazy a podobně. Dropbox se postupně snaží dostat do firem a mimo jiné skupuje další podobné společnosti.

 

Americký GoDaddy, který za 15 milionů dolarů koupil česko-slovenské M.dot, chce na burzu.

 

HP staví vlastní superpočítač, který by měl konkurovat Watsonu od IBM. Jmenovat se bude Apollo 8000 a chlazen má být vodou. IBM se aktuálně z Watsona snaží udělat masovější produkt vhodný pro nasazení v běžných firmách a dostupný z cloudu. Firma zároveň pracuje na serverech s memristory.

Indická společnost Infosys má nového výkonného šéfa. Je jím Vishal Sikka, dosavadní hlavní vizionář SAPu, který se výrazně podílel třeba na platformě HANA. Sikka se údajně chtěl stát šéfem SAPu, po chabých vyhlídkách ale nakonec změnil zaměstnavatele. Infosys byl fenomén v IT outsourcingu (třeba najímání programátorů v Indii), nedokázal ale zareagovat na nové trendy. Sikka by měl pomoci.

Na burzu vstoupila společnost Arista Networks. Byl to úspěch, akcie hned narostly téměř o 30 procent. Arista dělá síťový hardware, který je přívětivý k softwarově definovaným sítím (SDN). Firma minulý rok vykázala tržby 361 milionů dolarů se ziskem 42,5 milionu dolarů.

Na burzu se chystá americká hostingová společnost GoDaddy. Chce získat asi 100 milionů dolarů. Firma ovšem pracuje se ztrátou 1,5 miliardy dolarů. GoDaddy před časem koupil za 15 milionů dolarů česko-slovenský startup M.dot.

Intel oznámil vyhlídky na solidní růst. Pomoci má zvýšený zájem o nové počítače. Firmy po konci podpory Windows XP kupují nové stroje, což v prodejích pomáhá i tradičním výrobcům počítačů.

Přečtěte si na E15.cz:

Diskuze (18) Další článek: Vyzkoušeno: Měření aktivit pomocí Jawbone Up24

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,