Nokia | Windows Phone | Lumia

Bývalý zaměstnanec Nokie vysvětluje, proč telefony s Windows Phone neuspěly

  • Za neúspěchem Microsoftu v mobilech stojí i Windows 8
  • Microsoft pozdě naskočil do rozjetého vlaku
  • Uživatelé neměli zásadní důvody, proč přejít

Zatímco v segmentu počítačů je Microsoft jasnou jedničkou, v mobilních telefonech nelze jeho výsledky ani s nadsázkou označit za úspěch. Operační systém Windows Phone byl sice svým způsobem jedinečný a měl své „skalní příznivce“, nicméně na iOS a Android to prostě nestačilo.

Odvětví mobilních telefonů šlo v uplynulých letech vpřed překotným tempem, se kterým Microsoft prostě nedokázal držet krok. Jedním z hlavních důvodů neúspěchu byla skutečnost, že Microsoft naskakoval pozdě do rozjetého vlaku, který v tu dobu už několik let táhl Google a Apple.

V současnosti firma nevyvíjí žádné nové telefony a z hlediska softwaru pouze vydává bezpečnostní aktualizace pro dosluhující zařízení s Windows 10 Mobile. I s tím ale za několik měsíců přestane, neboť v prosinci 2019 končí oficiální podpora tohoto operačního systému.

Bývalý zaměstnanec hodnotí příčiny

Web Windows Latest přinesl komentář jednoho z uživatelů diskuzního webu Reddit, který údajně pracoval jako softwarový inženýr Nokie. Kromě otázek, proč se Microsoftu nepodařilo navázat na úspěch ve světě desktopů, také odhalil podrobnosti týkající se tajného projektu Nokia X, který měl používat Android.

Za jeden z hlavních důvodů, proč Microsoft neuspěl, považuje bývalý zaměstnanec podcenění obchodního modelu Googlu. Ten byl v segmentu mobilních telefonů nováčkem a celá řada důležitých hráčů ho zpočátku nebrala vážně a nepovažovala ho za hrozbu.

img02.jpgWP7.jpgpicturesscreen_print.jpgofficescreen_print.jpg 1f017fa5-2097-4fd7-a473-2397d5068806 8a420217-420f-4dd0-be0b-d3e8fd61f172
Vzpomínáte na Windows Phone? Moderní pojetí mobilních Windows přišlo s unikátním designem, ale v systému zprvu chyběla řada funkcí a především pak aplikací

Na jedné straně se zdálo, že není čeho se bát – první verze Androidu obsahovaly řadu chyb a nedostatků. Na straně druhé však tento systém dokázal nabídnout zákazníkům řadu služeb, které ve svých chytrých telefonech potřebovali. „Google odřízl Microsoft od YouTube, Map, Gmailu atd. Kvůli tomu Windows Phone vypadal lacině," domnívá se softwarový inženýr.

Nepovedené Windows 8

Dalším bodem, který hodil Microsoftu pomyslný klacek pod nohy, byly Windows 8. Tato verze se nesetkala s dobrým přijetím mezi uživateli a příliš se neujala ani z hlediska nasazení ve firmách. Negativní odezva byla nebývale silná, a to se promítlo také do segmentu mobilních zařízení.

„Po Windows 8 si lidé tyto dva produkty spojovali dohromady jako špatné..." poznamenává inženýr. V současnosti je přesvědčen, že „Dokonce ani Windows 10 se z averze proti designovému jazyku Metro nikdy nezotavila.“

Dalším důvodem, proč se Microsoftu nedařilo, byla loajalita uživatelů. Ačkoli systémy iOS a Android nebyly v roce 2014 zdaleka dokonalé, lidé byli spokojení. Neměli žádný podstatný důvod k přechodu na jinou mobilní platformu. „Dokonce i teď vnímám, že přechody mezi systémy iOS a Android jsou poměrně ojedinělé,“ vysvětluje inženýr.

Tajemná Nokia X

Nokia před akvizicí s Microsoftem tajně pracovala na smartphonu s operačním systémem Android. Celý projekt byl interně označován jako „Nokia X“ a dodnes o něm není známo mnoho podrobností. Po spojení obou firem však byla součástí dohody i klauzule, že finský výrobce telefon s Androidem nevydá.

Spojení Microsoftu a Nokie způsobilo ve své době poprask. Finský výrobce tehdy dominoval trhu s mobilními telefony, zatímco softwarový gigant byl jedničkou v segmentu počítačů. Zdálo se, že je zaděláno na úspěch, dnes už ale víme, že opak byl pravdou.

Důvodů, proč Microsoft v chytrých telefonech neuspěl, je samozřejmě víc. Jedním z nich byl určitě i nesrovnatelně menší počet dostupných aplikací – zatímco uživatelé Androidu a iOS měli široký výběr, na Windows Phone byla situace poměrně tristní. I proto se už v té době tradovala hláška, že majitelů telefonů s WP je tak málo, že se mezi sebou vzájemně znají.

Diskuze (138) Další článek: PewDiePie jako první youtuber dosáhl hranice 100 milionů odběratelů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,