Podvod | Soudy | Theranos

Bývalý ředitel Theranosu Sunny Balwani si za podvod na investorech odsedí bezmála 13 let

Ramesh „Sunny“ Balwani, obchodní partner zakladatelky firmy Theranos Elizabeth Holmes, byl odsouzen k téměř 13 letům vězení. Verdikt následuje poté, co byl v červenci uznán vinným v deseti bodech obžaloby za podvody a ve dvou bodech za spiknutí za účelem spáchání podvodu kvůli své roli v neúspěšném startupu, slibujícím diagnostiku desítek onemocnění z kapky krve odebrané z prstu.

Zatímco Holmes byla minulý měsíc odsouzena k více než 11 letům (135 měsícům) odnětí svobody, Balwani, který na konci téměř čtyřhodinového soudního slyšení nepromluvil, byl odsouzen ke 155 měsícům vězení. Jeho právníci následně uvedli, že stejně jako Holmes plánuje podat odvolání.

Z nadějného startupu rovnou do vězení

Na rozdíl od Holmes, která byla odsouzena za čtyři podvody na investorech, byl Balwani shledán vinným také z podvodu na pacientech využívajících krevní testy. Balwani působil jako prezident, provozní ředitel firmy a zástupce Holmes, přičemž ze své pozice měl přímý dohled nad laboratořemi, kde dle obžaloby došlo k některým z nejzávažnějších pochybení.

Stejně, jako Elizabeth Holmes, má být i Balwani po propuštění z vězení ještě tři roky pod dohledem. „Pan Balwani věděl, že společnost Theranos negeneruje a nebude generovat žádné významné příjmy, pokud bude k lidem upřímná,“ řekl státní zástupce Jeff Schenk. “Proto si zvolil jinou cestu.“

Ačkoli byli oba manažeři původně obviněni společně, jejich procesy byly rozděleny poté, co Holmes obvinila Balwaniho z citového a fyzického zneužívání během jejich milostného vztahu, ke kterému mělo dojít v době jejich působení v Theranosu. Tvrdila, že ji údajně ovládal a ovlivňoval její obchodní rozhodnutí.

„Pan Balwani není totéž, co Elizabeth Holmes,“ napsali jeho právníci před vynesením rozsudku ve zprávě pro soudce a dodali, že Holmes se na podvodu provinila výrazně více. „Ve skutečnosti investoval miliony dolarů ze svých vlastních peněz, nikdy neusiloval o slávu nebo uznání a má za sebou dlouhou historii tichého obdarovávání těch méně šťastných.“ uvedli na obhajobu.

Rozsudek byl vynesen u stejného soudu v kalifornském San Jose, srdci Silicon Valley, kde se před třemi týdny dozvěděla verdikt i Elizabeth Holmes. Není bez zajímavosti, že Balwaniho soudní proces byl ve srovnání s Holmes výrazně méně sledovaný. Na její rozsudek stály davy lidí frontu už pět hodin před zahájením soudního jednání, zatímco na Balwaniho se fronta nestála.

Diskuze (11) Další článek: Už žádné šermování s mobilem. V elektromobilech Renault bude předinstalovaná navigace Waze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,