Buttonmania – vlastní buttonky během chvilky…

Každý, kdo se alespoň trochu zabývá webdesignem si ať chce nebo nebo musí občas nějaké to tlačítko pro své stránky vytvořit. Ostatně, čistě textové stránky by někoho zaujaly asi tak před několik lety, ale ne nyní, v době dynamických webů, kde jsou grafické prvky nepostradatelné.
Proto jsem si na dnešek připravil prográmek s názvem Buttonmania 1.3 z dílny Sonket Dev.

Tato aplikace není nijak složitá pro ovládání, její ovládání by měl zvládnout i naprostý začátečník. Tlačítko se prakticky vytvoří dvojklikem myší, ale pouze (což je trochu nevýhoda) výběrem z nabídnutých předloh. V tomto programu můžeme ukládat hotová tlačítka do grafických formátů BMP, JPEG, GIF a PNG, z nichž jsou nejpoužitelnější asi GIF a JPEG (bylo by zajímavé sledovat natahování tlačítka na stránce, které by bylo ve formátu BMP J).

Výroba buttonkuProgram sám obsahuje dvě okna a malé okénko se seznamem specifických vlastností pro určitý typ tlačítka. Ve spodním okně se dají upravovat a měnit typ a velikost písma, barvu rámečku buttonku, a za má být tlačítko viditelně stisknutelné. Na začátku tvorby najdeme pět základních druhů tlačítek. Jsou zde buttonky á la Windows, plastická tlačítka s různými volitelnými barevnými přechody, oválné a kosočtvercové buttony, šipky a také tlačítka typu Mac OS. Po vybrání tlačítka můžeme měnit jejich vlastnosti již dříve zmíněným oknem, které tyto volby stále zobrazuje. Ve valné většině případů jde o celkové nastavení barev a jejich případných přechodů, které jsou v tlačítku použity, tloušťka okraje tlačítka, jejich plasticita a další. Je jen škoda, že tento freewarový prográmek nenabízí možnost přidávání nových typů tlačítek přímo do programu nebo nějaké databáze.

To nejlepší na konec, říká se… Tak tedy, Buttonmania 1.3 obsahuje navíc také JavaScript creator, což je externí program spustitelný přímo v programu Buttonmania a lze ho použít pro celkem rychlé vytvoření rollovers. Neměl by proto být problém tlačítka celkem pohodlně animovat, protože s JavaScriptem se pracuje podobně jako v editoru HTML, který ho podporuje.

Závěr? O Buttonmanii se dá říct asi tolik, že se jedná o užitečnou utilitku v příjemném freewarovém provedení, která ale nenabízí nijak obrovskou databázi tlačítek. I přes některé minusy ale lze doporučit její vyzkoušení.

Máte zájem? Stačí mrknout na stránky a stáhnout si program. Velikost stahovaného souboru je cca 1,58 MB.

Diskuze (2) Další článek: Deset giga v kapse?

Témata článku: , , ,