Technologie | Budoucnost | Hardware | iPhone

Butterfly iQ je kapesní ultrazvukový skener, co dokáže najít rakovinu

Světová medicína jde dopředu mílovými kroky a již nyní existuje spousta zajímavých zařízení a přístrojů, které vám mohou pomoci při zotavování či zjištění závažné nemoci. Společnost Butterfly Network tuto laťku nyní posouvá ještě výše se svým zařízením Butterfly iQ - malým ultrazvukovým skenerem, který připojíte ke svému iPhonu. A jak ukázala nedávná nepříjemná událost, funguje na výbornou.

Začátkem roku testoval doktor John Martin zařízení Butterfly iQ, které má nahradit mohutnější a neohrabanější stroje této kategorie, a po několika pokusech našel ve svém krku nádor, který se později ukázal být zhoubný. Díky včasnému nálezu již Martin podstoupil léčbu a zcela se zotaví, právě tato nepříjemná situace ale poukázala na hlavní problém moderní medicíny - čas.

Podle slov společnosti by měl Butterfly iQ dát pacientům včasnou diagnostiku svého problému, která může být často životně důležitá, a poté i včasnou léčbu. Kapesní zařízení s integrovanou umělou inteligencí, které zpracovává data a spolupracuje s iPhonem, by se mělo držet pod hranicí 2000 dolarů a jde o první podobný přístroj svého druhu ve Spojených státech. Na trh by měl dorazit začátkem příštího roku.

Společnost to ale nebude mít jednoduché. Farmaceutické společnosti vydělávají miliardy dolarů na pomalém pohybu pacientů od doktora k doktorovi a od stroje ke stroji. Zařízení, které by mohlo zdržování eliminovat by je perspektivně připravilo o velké peníze, což rozhodně nebudou kvitovat s povděkem. Naopak pro pacienty jde o velmi pozitivní alternativu. Samozřejmě, pokud na ni budou mít.

Diskuze (19) Další článek: Honda vyrobila inteligentní chladící box, co vás může následovat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,