Technologie | Microsoft

Build 2017: to nejlepší z prvního dne vývojářského svátku Microsoftu

  • Cortana bude dostupná nejen v systémech Microsoftu, rozšíří se i do aut
  • Umělá inteligence se naučila dozorovat na pracovišti
  • Vývojářské platformy Microsoftu se rozšiřují i na zařízení od Applu

Apple má WWDC, Facebook konferenci F8 a Microsoft třídenní Build, který se koná v Seattlu právě v těchto dnech. Odstartoval středeční přednáškou, na níž si vzal slovo Satya Nadella a představil vize a směřování firmy především v oblastech jako je umělá inteligence, hlasové ovládání a cloudové služby. Zároveň jsme se ale mohli podívat také na reálné produkty, jež nové technologie umožňují.

Ještě než se ale dostaneme k samotným novinkám, nesmíme zapomenout na důležitý údaj, který Nadella zmínil – Windows 10 je nainstalován na půl miliardě zařízení. To je o 100 milionů víc než poslední údaj, který byl zveřejněn loni v září. Ačkoliv se jedná o úctyhodné číslo, Microsoft pravděpodobně nestihne metu, kterou si při uvedení poslední verze Windows vytyčil – v polovině roku 2018 chtěl mít svůj nový systém na miliardě zařízení.

Cortana pro všechny

Hlasové asistentky, které zpopularizoval především Apple se svou Siri jsou velkou věcí i pro další technologické giganty – Google, Amazon a samozřejmě Microsoft. Ten nabízí Cortanu, kterou poprvé představil v rámci mobilního systému Windows Phone. Podobně jako další asistentky však už Cortana zdaleka není záležitostí telefonů, ale postupně se dostala na počítače a míří do chytrých reproduktorů nebo automobilů.

Microsoft vydal vývojářskou platformu Cortana Skills Kit, která bude umožňovat vývojářům napojit svoje aplikace a nástroje na hlasové ovládání Microsoftu. Cortana se tak naučí nové hlasové povely a bude jimi ovládat příslušné aplikace.

Zajímavostí je, že vývojáři budou moci použít velkou část kódu, kterou vytvořili pro textové boty, které Microsoft umožňuje provozovat v rámci platformy Alexa. Nyní však budou moci být poměrně jednoduchou cestou převedeny do hlasové podoby.

Microsoft nechce mít Cortanu zavřenou pouze ve svých zařízeních a systémech jako jsou notebooky, tablety nebo Xbox a proto začal spolupracovat s dalšími výrobci, kteří mohou podporu Cortany do svých zařízeních přidat. Aktuálně tak víme například o chytrém reproduktoru od společnosti Harman Cardon a na svých produktech s Cortanou pracuje také Intel a HP. Postupně by se navíc hlasová asistentka měla dostat i do automobilů.

AI pomáhá a chrání

Část úvodní přednášky byla věnována umělé inteligenci a možnostem, které bude moci v budoucnu nabízet. Microsoft si přichystal obdivuhodnou (a trochu děsivou) ukázku toho, jak může AI pomáhat a chránit na pracovišti.

Díky kamerám a několika senzorům v pracovním prostoru rozpoznala umělá inteligence objekty ve scéně, především potom pracovní nástroje a osoby. Celé kouzlo spočívá v tom, že umí AI detekovat nebezpečně odložené nástroje nebo zacházení s nimi. Pokud tedy při ukázce figurant špatně odstavil sbíječku nebo motorovou pilu, systém okamžitě aktivoval výstrahu o potenciálním nebezpečí.

Scrn-05-10-012.png
Sbíječku používá neautorizovaná osoba, AI to zjistí a hned na nebezpečí upozorní

Microsoft rovněž demonstroval napojení systému na databázi zaměstnanců, která obsahovala i údaje o tom, zda je konkrétní osoba vyškolena a schopna ovládat těžké nářadí. Pokud tedy sbíjecí kladivo zapnul nepověřený člověk, AI o tom okamžitě vyrozuměla okolní zaměstnance.

V měřítku, v němž Microsoft tyto možnosti demonstroval asi podobný dohled s pomocí umělé inteligence asi fungovat nebude, směřuje však jednoznačně do velkých výrob, kde už nasazení dává smysl.

Visual Studio pro macOS

O tom, že Microsoft vyvíjí Visual Studio i pro jablečný systém macOS víme už poměrně dlouhou dobu, nicméně právě v rámci konference Build došlo k oficiálnímu představení. Doposud si vývojáři mohli oblíbené vývojové prostředí vyzkoušet pouze v rámci testovacích verzí.

Není náhodou, že Visual Studio na další platformu vyšlo jen několik dní po představení Windows 10 S. Systém, který umožňuje instalaci pouze z integrovaného Windows Store bude značně závislý na tom, zda budou vývojáři považovat systém za dostatečně atraktivní. K tomu má tedy pomoci i nástroj, jenž umožní vytvářet aplikace pro Windows většímu množství developerů.

Další rozšíření se dočkala také cloudová platforma Azure, kde budou mít vývojáři nyní možnost sledovat svoje virtuální stroje pomocí mobilních aplikací. Z těch budou dostupné logy, výpisy chyb a rovněž bude možný například vzdálený restart. Zajímavostí je, že aplikace budou dostupné pro zařízení s iOS a Androidem. S Windows 10 Mobile pak Azure nepočítá.

V dalších dvou dnech se můžeme těšit na další novinky z oblasti umělé inteligence, strojového učení nebo hlasového ovládání. Build je však určený především pro vývojáře a z pohledu běžných uživatelů tak bude ještě o něco zajímavější akce, kterou Microsoft plánuje na 23. května. Na ní totiž představí hardwarové novinky.

Diskuze (20) Další článek: Nový raketový motor Sabre: za 15 minut ve vesmíru a létání rychlostí 5 Mach

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,