Build 2014 a Azure novinky

Windows Azure již není Windows Azure, ale mění název na Microsoft Azure. V článku se podíváme i na další novinky v této cloudové službě.

První novinkou, kterou je třeba zmínit před pokračováním v článku, je změna názvu. Windows Azure již není Windows Azure, ale mění název na Microsoft Azure. Je třeba touto změnou začít, abych si na to mohl dát pozor v dalších kapitolách.

Microsoft se do budoucna plánuje silně řídit heslem „Cloud First, Mobile First“ a tomu byla podřízena i celá konference Build. První den se nesl v duchu novinek ve Windows Phone 8.1 a Updatu pro Windows 8.1. Druhý den byl pak zaměřen zejména na novinky v Microsoft Azure, které si všechny zmíníme v tomto článku. Další témata byla zaměřena na konvertování a vývoj univerzálních aplikací o čemž se jistě dočtete více na MSDN blogu.

VM Images

Pravděpodobně víte, že kromě defaultních šablon v Microsof Azure můžete tvořit virtuály i z vlastních šablon. Nyní je možné do šablony uložit i použité datové disky. Není tedy třeba po deploymentu vaší šablony ještě konfigurovat dodatečné úložiště, které bude virtuál potřebovat. Pokud nyní provedete zachycení šablony (Capture VM) konfigurace bude uložena včetně všech využitých disků.

Azure VMs a Visual Studio

Již dříve zde byla možnost provádět deployment přímo z Visual Studia. Jako cíl bylo možné použít Azure Web Sites nebo Cloud Services. Zároveň bylo a je možné si obě služby vytvořit přímo z prostředí Visual Studia.

Pokud vám ale z jakéhokoliv důvodu nevyhovovali služby typu PaaS (např. jste potřebovali plnohodnotný SQL Server), pak jste byli odkázáni na o něco složitější deployment do Azure VM v rámci IaaS. To s nyní podstatně zjednodušilo, protože Azure VMs již nejsou vnímány jako „kdesi běžící virtuál“, ale získávají čím dál více specifických možností a výhod.

Z Visual Studia tedy nyní můžete virtuály pohodlně vytvářet stejně jako Cloud Services, ale VMs přináší benefit plné možnosti konfigurovatelnosti a správy operačního systému a všeho nad ním běžícího. Toto samozřejmě není ta hlavní výhoda, kvůli které bych vás donutil číst předchozí odstavce. Ve finále je v celku jedno, z jakého průvodce si vytvoříte svůj virtuál, pokud to bude pořád stejně jednoduché. Hlavní výhodou je možnost deploymentu projektu do Azure VM z pohodlí Visual Studia.

Samozřejmě bych vás nerad podcenil a věřím, že deployovat projekt dokážete jakoukoliv cestou. Předchozí novinka vám situaci výrazně usnadní, ale další zlepšovák následuje. Novinkou, která vzbudila nadšený potlesk, je možnost vzdáleného debugování v prostředí Azure VM. Zapomeňte tedy na Visual Studio na serverech. Tohle je zásadně lepší. Stačí připojit Debugger a vše udělat vzdáleně z pohodlí vlastního zařízení.

V souvislosti s Azure VMs přichází ještě jedna změna, a to v jejich kategorizaci a k nabízeným službám. Nyní jsou velikosti instancí rozděleny do kategorií Basic a Standard. Levnější Basic obsahuje instance od velikosti XS po XL. V rámci Basicu se vám nedostane load balancing ani auto-scaling (rozebereme později v článku). Instance v kategorii Standard nabízejí všechny velikosti tedy od XS až po A7 a k nim možnosti load balancigu a auto-scaling. Lze očekávat, že chystané instance A8 a A9 přijdou také do kategorie Standard.

Storage

V oblasti Storage se toho příliš nemění. Přeci jen v této oblasti toho není moc co zlepšovat. Kromě nových a lepších cen, které podrobněji rozvedu v závěru.

Novinkou je produkční spuštění (GA) Read-Access Geo Redundant Storage. Pokud tedy nevěříte Geo replikaci, s Read-Access se můžete přesvědčit o replice vašich dat. Pro případ katastrofických scénářů, kdy by obrovská vlna zaplavila Amsterodam, můžete také využít přístupu pro čtení do záložního datacentra. Podobná novinka byla představena i pro Azure SQL.

01.png

Azure SQL

A zase zpět do PaaS, konkrétně k databázím. Maximální možná velikost databáze roste a roste. Nově je k dispozici 500 GB pro databázi.

Zkoušet a testovat můžete Premium instance pro SQL Azure s dedikovaným výkonem včetně IOPS.

I na poli databází byl představen přístup do záložní lokality. V případě Azure SQL je celá záležitost ještě propracovanější než u Storage. Vybrat si můžete konkrétní lokalitu ze všech šestnácti datacenter. Přístup může být i Read/Write, takže vašim aplikacím můžete poskytnout možnost běžné funkcionality i s využitím záložní plnohodnotné databáze. Pro vyzkoušení ale musíte počkat na obrovskou katastrofu, která vyřadí celé datacentrum…

Jistě jste mnohokrát v minulosti slyšeli, jak dokonale jsou data v Azure chráněna proti hardwarovému selhání. Této ochraně se dá opravdu pevně věřit a přesvědčil jsem se o tom i při osobní návštěvě datacentra.

Co nastává ale daleko častěji je chyba aplikační a lidský zásah. Obě události jsou vhodnou dobou, kdy se někdo přijde zeptat „Jak zálohujeme?“

Novinkou jsou automatické zálohy, které za vás obstará Microsoft. Důležitá část zálohování je i obnova. Zde se vám nestane, že by nastal údiv, případně přišla věta „Chtěli jste zálohovat. Obnova je něco jiného…“ Obnovení databáze můžete provést výběrem data a času. Můžete tedy začít provádět nejrůznější pokusy o zničení. Zálohy jsou pro vás připraveny.

Všechny databázové novinky i stávající funkcionalita je pro vás nově k dispozici s 99.95% SLA.

Azure Web Sites

Z Visual Studia lze nyní mnohem snáze vytvářet nejen Azure Web Site, ale i k ní příslušející zdroje jako databáze a storage. Vše je možné udělat naráz, při vytváření projektu prostřednictvím jednoduchého průvodce.

Traffic Manager nyní plně podporuje Azure Web Sites. K dispozici vám tak jsou všechny metody load balancingu, které již předtím nabízel Traffic Manager pro Cloud Services a Azure VMs. K dispozici je Failover load balancing pro přesměrování požadavku na sekundární zdroj v případě pádu nebo odstavení primárního. Dále je zde možnost Performance pro přesměrování klienta na jemu nejbližší datacentrum a snížení latence. Poslední možnost load balancingu tvoří klasický Round Robin.

Azure AD

Identity v cloudu v podobě Azure Active Directory mají nové SDK pro iOS a Android.

Došlo i k hlubší integraci s Azure Mobile Services. Nyní je vám k dispozici Single Sign On i pro mobilní aplikace, kterou můžete podpořit hybridním scénářem se stávající AD infrastrukturou.

Globálně dostupné je nyní Azure Actice Directory Premium, které oproti klasické verzi přináší správu skupin, alerty a přehledný reporting o využívání. K dispozici je Single Sign On do celé řady SaaS aplikací. Premium verze nabízí snazší využití v hybridních scénářích s využitím Forefront Indentity Manageru. Uživatelé si také mohou samostatně resetovat hesla na vyžádání prostřednictvím specializovaného jednoúčelového portálu.

Scheduler

Své generální dostupnosti se dočkala i tato funkce. V rámci HTTP/S requstů a REST API můžete v rámci Azure infrastruktury plánovaně provádět nejrůznější úkony. Pokud vás jakkoliv limituje, doporučím následující kapitolu.

Azure Automation

Jestlipak znáte Service Managment Automation? Jedná se o on-premise záležitost rozšiřující schopnosti System Center Orchestratoru. Namísto skládání Runbooku v Orchestratoru vytvoříte Powershell Workflow (pevně věřím, že kolega David Moravec je nadšen tím, jak script nahrazuje „obrázky“).

Stejnou funkcionalitu si nyní můžete v rámci preview dopřát i v prostředí Microsoft Azure. Veškeré akce, které jste schopni „naklikat“ je možné i nascriptovat a ve spolupráci s Azure Automation je tímto automatizovat. Můžete tak tvořit Powershell Workflow (k tomuto tématu si určitě pusťte záznam pražské přednášky Eda Wilsona), zasahující do vícero Azure oblastí, a limitující bude jen vaše fantazie a scriptovací dovednosti.

O aktivaci je třeba si samostatně zažádat v Preview Features

Visual Studio Online

Náhrada on-premise Team Foundation Serveru je nyní dostupná ve Windows Azure. Byla ukončená fáze preview a Visual Studio Online je pro vás k dispozici.

Pokud hledáte možnost, jak sdílet zdroje projektu v týmu, schvalovat změny a rovnou je publikovat do Azure Web Sites, Cloud Services nebo Azure VMs, Visual Studio Online je nástroj pro vás.

Prostřednictvím Visual Studia Online si také můžete zalicencovat klasické Visual Studio.
K dispozici je vám přehledné prostředí včetně Builderu a vámi definovaných testů. Základní verze do pěti uživatelů je zdarma, takže neváhejte testovat.

Point to site VPN

Další Preview je po smrti. K již dříve dostupné Site to Site VPN se generální dostupností přidává Point to SIte varinta. V plné dostupnosti je také dynamické routování.

Azure Portal

Nejvíc interaktivní novinku jsem si nechal nakonec. Tou novinkou je nový Azure Portál. K dispozici je pro vás na adrese http://portal.azure.com. Nejedná se o náhradu stávajícího Management Portálu, ale o v podstatě Dashboard událostí a přehledů.

02.png

Již v základu máte pohled na Servisní Dashboard, který informuje o stavu Azure datacenter. Můžete tak snadno procházet jednotlivé lokality a jejich služby podle toho, v jakém jsou stavu. Jednotlivé pohledy si můžete připnout po vzoru nabídky Start.

03.png

Zajímavější než servisní Dashboard a hraní si na „Administrátora světa“ je pohled na vlastní konzumaci prostředků a pohled na finance. K dispozici jsou i interaktivní grafy a přehledy toho, za co nejvíc utrácíte, takže vás už nikdy nic nepřekvapí.

04.png

Stejné přehledy jako pro subsripci jdou k dispozici i pro Web Sites. Vynikající je hlavně analytický pohled, kde vidíte konkrétní zdroje, které stránka využívá, ale i kolik celkově stojí její provoz. Hodí se i přehled, ze kterých regionů pochází návštěvníci a jaké jsou jejich prohlížeče. Získáte tak například vhodné podklady pro konfiguraci performance load balancingu dle návštěvnosti z různých koutů světa.

Nový je i pohled na Resource Groups, tedy na skupiny zdrojů, které spolu souvisí. Typicky to může být Azure Web Site, k ní příslušející databáze, Storage a projekt ve Visual Studiu Online.

Zkoušejte a customizujte portál dle vašich přání, vkusu a požadavků.

Snížení cen

Příjemná novinka na konec, která byla představena ještě před Buildem, je snížení cen pro Storage, Azure Backup a Azure VMs. Vše výše zmíněné si nyní můžete užívat za výrazně nižší ceny. U Storage je to až o 65% u virtuálních strojů až o 35%. Pro přehled jednotlivých změn prozkoumejte následující tabulky.

05.png
06.png
07.png

Matouš Rokos, Mainstream Technologies
Mainstream Technologies, s.r.o. se specializuje na poskytování vysoce odborných služeb v oblasti informačních technologií. Z pozice systémového integrátora navrhuje a implementuje podniková řešení se zvýšenými nároky na odolnost, bezpečnost a dostupnost. Díky bohatým zkušenostem a znalostem podnikového prostředí taktéž poskytuje pokročilé odstraňování potíží a profesionální konzultace.



 

 

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Váš názor Další článek: Vnitro a Česká pošta chtějí ovládnout státní IT

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,