Bugatti La Voiture Noire je auto za čtvrt miliard korun. Kdo ho koupí? Třeba Cristiano Ronaldo

Napřed si všimněte auta, které stojí na úvodním obrázku vzadu. Je to Bugatti Type 57SC Atlantic, legendární vůz, který v roce 1935 na základě konceptu Aérolithe navrhl Jean Bugatti, syn zakladatele slavné značky Ettoreho.

A teď černý vůz v popředí: Je to také Bugatti, ale novinka La Voiture Noire, při jejímž vývoji se na staršího veterána hodně myslelo. Mimochodem La Voiture Noire není v překladu nic jiného než Černé auto. Bugatti ho v březnu 2019 představil na autosalonu v Ženevě.

Nový Bugatti La Voiture Noire z Atlantiku převzal prodlouženou přední část a typickou designérskou linii ve tvaru C (byť zde méně zřetelnou než u jiných modelů). Blatníky jsou schované do těla automobilu a všimněte si, jak čelní okno plynule přechází do bočních okének.

Na rozdíl od ostatních supersportovních Bugatti je La Voiture Noire pohodlný vůz pro delší cestování.

Pod kapotou je 16válcový motor o objemu 8 litrů s výkonem 1 103 kW a točivým momentem 1 600 Nm. Je zřejmě stejný jako u Bugatti Chiron. Mimochodem zajímá někoho spotřeba? Bugatti udává 35,2 l/100 km ve městě a 15,2 l mimo město. S produkcí CO₂ 516 g/km pak La Voiture Noire spadá do nejhorší emisní třídy G. Ta začíná už nad 150 g CO₂ na kilometr.

Modelů Bugatti Type 57SC Atlantic byly mezi lety 1936 a 1938 vyrobeny pouhé čtyři kusy. Tři z nich zůstaly zachovány. Poslední, který vlastnil a používal přímo Jean Bugatti, se ztratil patrně před německou invazí do Alsaska.

Bugatti vyrobil nový model La Voiture Noire v jediném exempláři, který už má ale svého majitele. Je to prý nadšenec do Bugatti, čemuž rádi věříme, protože jinak by za něj určitě nezaplatil 11 milionu eur plus daň. To je téměř přes čtvrt miliardy korun! Bugatti La Voiture Noire je tak nejdražší nové auto, které bylo kdy vyrobeno.

Aktualizováno 2. května: Španělský sportovní magazín Marca informoval, že si tento unikátní automobil koupil fotbalista Cristiano Ronaldo. Informace zatím nebyla oficiálně potvrzena. Ronaldo by si ale musel na svůj nový vůz ještě počkat. Automobilka sice auto předvedla již na ženevském autosalonu, ale nebylo ještě hotové. Cena finálního auta se přitom ještě razantně zvýší – konečná částka za auto doladěné podle požadavků budoucího majitele bude 16,5 milionu eur, tedy cca 420 milionů korun. Pro Ronalda by to znamenalo odložit si přibližně půlku svého ročního platu ve fotbalovém klubu Juventus. 

Diskuze (23) Další článek: Apple zvažoval, že by koupil divizi Intelu pro modemy do mobilních telefonů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,