Bug v čipu southbridge VIA 686B

20. dubna 2001
Computer 7/01 SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT

Firma VIA přiznala, že její poměrně rozšířený "jižní most" s podporou UltraATA/100, čip VT82C686B, který v dnešních čipových sadách KT133, KT133A a AMD 761+VIA686B nahrazuje starší kontrolér 686A - jež "umí" pouze UltraATA/66, obsahuje malou chybu, která způsobuje problémy v některých konfiguracích (np. při "míchání" některých rozšiřujících karet se zvukovkou Sound Blaster Live! a také při kopírování souborů větších než 100MB mezi disky které používají DMA režim a jsou umístěné na rozdílných kanálech). Nezoufejte, na takto "nakažené" desky existuje léčba...

Postiženými jsou některé základní desky s čipsety KT133, KT133A a také typy na bázi kombinované sady AMD 761 + VIA 686B.

A jak se na to přišlo? V poslední době se totiž některá diskusní fora začaly plnit dotazy a popisy systémů které v případě přesouvání velkého množství dat mezi disky (nebo CD, DVD-ROMy a disky) znenadání "tuhly". Další problémy se občas objevují i v sestavách s kartou Sound Blaster Live! (ta je obecně častou příčinou problémů i pro ostatní čipsety, neboť je citlivá na sdílení IRQ). Zdá se, že celý problém spočívá v nastavení sběrnice PCI, která selhává ve specifických případech současného přístupu několika zařízení - podle firmy VIA jedná se o "závadu" BIOSu (joro: hmmm... já si myslím že závada je HW charakteru ale bude se opravovat BIOSem).

P.S. Jak zjistíte jaký "southbridge" používá právě vaše deska?

  • podíváte se na soubridge - ten je umístěn "v okolí" konektorů IDE

  • podíváte se na sériové číslo BIOSu např: 02/14/2001-8363-686B-6A6LMA19C-YH

  • prostudujete manuál k základní desce... :-)

Léčení

Řešení problému je dvojí - buďto se provede úprava nastavení některých hodnot souvisejících se sběrnici PCI, nebo si, pokud máte problémy tohoto typu, počkáte na příští update BIOSu vaši základní desky, který nepochybně (podle komuniké firmy VIA a hlavních výrobců desek) bude řešit právě tento problém.

Nastavení BIOSu

Zde vám přinášíme nastavení BIOSu jež má řešit většinu problémů spojených s kauzou 686B:

  • deaktivujte ("Disabled") položky: "PCI Delay Transaction" a "PCI master READ Caching"
  • zároveň nastavte "PCI Latency" na "Default"

P.S. Doufám, že to pomůže... a pokud ne, tak nezbývá než vyzkoušet změnu jiných položek v BIOSu, nebo přehodit karty PCI případně disky na jiné kanály IDE.

joro

Diskuze (38) Další článek: Computer 7/01

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,