Buďte chytřejší než prodavač - tipy a triky při kupování počítačů

Budete dětem pořizovat počítač? Chystáte se vylepšit počítač? Dejte si pozor, ne vše, co na první pohled vypadá jako dobrá koupě, jí opravdu je.

Grafické karty

Je až neuvěřitelné, kam tlak na cenu dostal trh s grafickými kartami. Především mezi nejlevnějšími grafickými kartami je to doslova záplava typů, lišící se často cenou velmi málo, zato výkonem velmi mnoho. Typickým příkladem může být Radeon 9200. Jeho 64b verze 9200SE s nízkým taktem je většinou o tři až čtyři sta levnější než plnohodnotná 128b verze 9200, zato výkon je poloviční. Cenové rozdíly mezi 64b a 128b FX5200 nebo MX-440 jsou ještě menší, takže je jasné, že tady nemá cenu šetřit každou korunu a raději žádat alespoň neořezané karty.

Pozor na modely se sníženým taktem, častý bývá především snížený takt pamětí. Pokud na pamětech nejsou pasivní chladiče, můžete často alespoň přečíst údaj v nanosekundách a z jeho převrácené hodnoty můžete odhadnout odpovídající frekvenci v megahertzích. Zarazit vás může také fakt, že karta má místo moderních pamětí v pouzdře BGA (malý čtverec) paměti ve starším TSOP (větší obdélník). Dejte si pozor především u těchto karet:

  • Radeon 9600 Pro – model Pro EZ nebo Pro LE má paměti pouze na 200 MHz (400 efektivně) místo 300 (600) MHz, často se však prodává pouze s označením 9600 Pro
  • Radeon 9800 SE – existuje asi pět různých verzí této karty a se situací, již ztropili někteří výrobci, není spokojená sama společnost ATI.

Poloviční šířka sběrnice grafické karty v praxi znamená asi třetinu výkonu dolů. Často poznáte podle poloviny prázdných pozic pro paměti, protože PCB bylo navrženo pro plnou šířku sběrnice. Pozor především na některé modely (v závorce je „správná“ šířka sběrnice):

  • GeForce 4 MX (128 b)
  • GeForce MX4000 (128 b)
  • GeForce FX5200 (128 b)
  • GeForce FX5600XT (128 b)
  • GeForce FX5700LE (128 b)
  • Radeon 7500 (128 b)
  • Radeon 9200 (128 b)
  • Radeon 9800 SE (256 b)
  • Radeon 9800 Pro (256 b) – už ani Radeon 9800 Pro není jistota, na trh se dostávají levnější verze s poloviční sběrnicí nebo i se sníženým taktem, výkon je podstatně horší

Dejte si pozor na rozdíl mezi „retail“ a „bulk“. Retail znamená úplné balení v originální krabici a s veškerým příslušenstvím. Bulk pouze nejnutnější sáček, samotnou komponentu a cédéčko s ovladači. Nějaké kablíky a podobně jsou spíše bonusem. Rozdíl v ceně bývá často malý a u retailu máte jistotu, že se jedná o produkt, jehož recenzi jste četli. Verze bulk často může být jen o málo levnější (narazili jsme i na případy, kdy byla dražší) a přitom může být i použitá komponenta v něčem horší než ta ve verzi retail.

Další záludností je přístup některých společností, které dávají na trh i různé verze retail balení, například grafické karty s hrami a bez nich. Potom se můžete podivit, že jste viděli v recenzi, kam společnost dodá samozřejmě dražší plně vybavený retail, několik cédéček s programy, zatímco ve vaší krabici jsou pouze ovladače, protože se jedná o nějakou stokorunu levnější verzi, ale stále označovanou jako retail.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,